De moeder van alle startschoten

Startschoten heb je in soorten. En ze vallen ongelijk. Schoolkinderen in Den Haag en Utrecht zijn al bijna weer gewend zijn aan school. Maar de kinderen bij ons thuis hebben nog een dikke week vakantie. Jaloersmakend? Toen ik zelf op school zat, vond ik de start van het parlementaire jaar pas echt benijdenswaardig: de derde dinsdag in september. Het zomerreces houdt pas op in de week waarin het herfst wordt!

Uit de trailer van Cold Blood (Youtube)

Het academisch jaar begint pas maandag over een week. Maar in deze stad is het al weer twee weken onrustig, want toen begon de Keiweek. In het weekend daarvoor verschenen er ineens weer studenten. Eerstejaars die door hun bezorgde ouders werden afgezet. Deze week lopen ze in identieke t-shirts door de stad, onderweg naar hun nuchtere, ingetogen en beheerste introductieweken.

Voor mij is de zomervakantie pas echt afgelopen als er tenten komen in het Noorderplantsoen. Die zie ik dus met een beetje gemengde gevoelens staan. Noorderzon. De moeder van alle startschoten. Dan is de vakantie voorbij. Dan moet je echt terug zijn. Dan zie je je collega’s weer. Bij Noorderzon hoef je misschien nog geen pak aan, maar het seizoen is dan wel echt begonnen.

Bijzonder gezelschap

Het festival is al weer een dikke week aan de gang. Maar ik vind het geweldig om vanavond gasten welkom te heten op het Noorderzondiner. De provincie heeft inmiddels een aardige traditie opgebouwd om bij Noorderzon een bijzonder gezelschap bij elkaar te brengen voor een maaltijd en een voorstelling. Dat is alleen leuk als ze ook komen. En gelukkig doen ze dat meestal ook.

Wij doen dat voor de negende keer. We verwelkomen iedereen die er altijd al was en ook iedereen die vanavond voor het eerst is. Dit jaar zijn ze ook de gasten van het stadsbestuur. En ook dat vind ik mooi. De stad en de provincie hebben samen veel te doen. Op het gebied van kennis en economie. Op het gebied van gaswinning en de toekomstige energievoorziening. Op het gebied van infrastructuur en werkgelegenheid. Ik ben er trots op hoe vanzelfsprekend en intensief de samenwerking met het stadsbestuur tot stand komt. En ik vind het een geweldig idee om gezamenlijk een select gezelschap uit te nodigen van mensen waarmee we graag op al deze gebieden samenwerken.

Ambassadeurs van Groningen

Trouble is our business. Die van ons en die van onze gasten. Dus het is logisch dat we elkaar vaak spreken over problemen. We praten geregeld over aardbevingen, verkeersproblemen, werkloosheid en krimp. Over budgetten en procedures.

Vandaag vast ook wel even. Maar anders. Want het is feest in de stad. En genieten op Noorderzon. Van een bruisende, levende en culturele stad in een bruisende, levende en culturele provincie. Die vele eerstejaars zullen later met weemoed terugdenken aan hun Keiweek. Zij worden later de ambassadeurs van dát Groningen. Want wie hier studeert, blijft voor altijd een beetje Groninger.

We kijken naar een bijzondere voorstelling. Een soort film die ter plekke wordt gemaakt door virtuoze acteurs en filmers. Als gastheer vind ik het geruststellend dat in het begin tegen de toeschouwer wordt gezegd, dat hij gezond en wel zal terugkeren vanwaar geen reiziger ooit teruggekeerd is. De voorstelling heet Cold Blood. Cold Blood gaat, zoals zo vaak in de kunst, over schijn en werkelijkheid, over verbeelding. En over de kwetsbaarheid van het bestaan. En dat laatste is natuurlijk iets waarvan wij ons allemaal -sinds de grote aardbeving in Huizinge, deze maand vijf jaar geleden – zeer goed bewust zijn.

De voorstelling is ook, zoals artistiek directeur Mark Yeoman van Noorderzon zegt: een feest voor alle zintuigen. Cold Blood past, kortom, prima bij alles waar we graag bekend om willen zijn – als stad en als provincie. Vanavond begint voor ons het nieuwe seizoen. Ik hoop dat onze gasten genieten van hun gezelschap en van de voorstelling. Dat ze genieten van Groningen. En dat vanavond een jaloersmakend startschot zal zijn voor een nieuw seizoen vol constructieve samenwerking.