Aftellen tot zonsondergang

Het is de laatste week van de ramadan, de traditionele vastenmaand voor moslims. Tijdens ramadan eten en drinken moslims niets tussen het krieken van de dag en zonsondergang. Meteen daarna begint de ‘iftar’. Traditioneel een moment om samen te eten en om een goed gesprek te voeren. Volgens de overlevering brak de profeet Mohammed het vasten met dadels en melk. Wij krijgen daarom een dadel en een beker zuivel uitgedeeld. Het aftellen tot vijf over tien is begonnen.

Foto: Willem van der Velde

Groningen verwelkomt

Ik voel me welkom, vanavond bij de iftar in Selwerd, georganiseerd door ´Groningen Verwelkomt´. Dat initiatief ken ik al een tijdje. Ik ben lid van het ‘comité van aanbeveling’. Maar ik had niet gedacht dat ‘Groningen verwelkomt’ mij nog een keer zou verwelkomen. Vanavond gebeurt het.

‘Integratie’ is een abstract woord. Maar het begint met contact.

‘Groningen verwelkomt’ koppelt vluchtelingen met een verblijfsstatus aan autochtone Groningers, om hen samen dingen te laten ondernemen. ´Communities´ noemen ze dat. ‘Integratie’ is een abstract woord. Maar het begint met contact. Het ontstaat waar mensen wederzijds interesse tonen. Of zo enthousiast raken dat ze iemands ´buddy´ willen worden. En dat lukt bij Groningen Verwelkomt. Vanavond kreeg ik hun jaarverslag. Ik word er enthousiast en ontroerd van als ik zie met hoe weinig euro´s het lukt om contacten te leggen tussen nieuwe Groningers en mensen die hier al lang wonen.

Praktische kennis

Die contacten zijn belangrijk. Je wisselt praktische kennis uit. Je leert iets van elkaars leven. En dat dan het liefst ook in de Nederlandse taal, hoe lastig die ook is. Er zijn allerlei scholen en instituten die inburgeringscursussen geven. Zoals er ook lesprogramma´s zijn voor jonge mensen om er voor te zorgen dat ze de studie die ze in hun thuisland zijn begonnen, hier kunnen afmaken. Dat is belangrijk, want een diploma opent de weg naar werk..

Je ziet de tekens. Je hoort de mensen praten. Maar je hebt geen idee

Maar – ik vertel niks nieuws – het begint met de taal. Ik heb groot respect voor iedereen die uit een Arabisch sprekend land komt en Nederlands leert. Want onze taal is niet alleen moeilijk (ook voor Duitsers en Britten), ze is vooral ook totaal anders. Soms stel ik me voor dat ik naar Syrië moet vluchten. Of naar China of Hongarije en daar vanaf nul mijn leven moet opbouwen. En de taal moet leren…  Je ziet de tekens. Je hoort de mensen praten. Maar je hebt geen idee van de betekenis van die tekens en klanken. Waar hebben ze het over? Eenzaamheid ligt op de loer.

Een taal leren

Een taal leren. We hebben het allemaal gedaan toen we kind waren. Maar een nieuwe taal leren is geen sinecure. Het beste is om je er in onder te dompelen. Op school. Of op je werk. En dat is een extra reden waarom het zo belangrijk is dat mensen onder de mensen komen. Groningen Verwelkomt probeert dat te regelen, met werk in de horeca. En in de IT. Misschien kunnen we ook kijken of we nieuwe Groningers aan het werk kunnen helpen als vrijwilliger. Om zo tenminste ervaring te doen met Nederland en met Nederlands.

Nederlands is niet de enige voertaal, vanavond aan tafel. Ik leer er een paar woorden arabisch bij. De iftar in Selwerd blijkt een goed moment voor een mooi en inspirerend gesprek.

Eén gedachte over “Aftellen tot zonsondergang”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *