Ambassadeur van Maxima


Ik hoor zelf bij de talloze mensen die na de vakantie even op gang moeten komen. De werkroutine zit er niet meteen weer in. Alle begin is moeilijk. En het voelde zo lekker om in een korte broek te lopen, een beetje te luieren en de tijd aan jezelf te hebben. Maar ja. Het is weer voorbij. We moeten weer aan het werk. Over een paar weken weten we niet anders meer, maar de start voelt als een sprong in een koud zwembad.

Totaal anders wordt je perspectief als je vrije tijd geen aangename onderbreking is van je werkzame bestaan, maar als vrije tijd ontstaat door de afwezigheid van werk. Veel mensen die met pensioen zijn, moeten daar erg aan wennen. Maar voor veel anderen went het nooit. Mensen met een ziekte, een beperking, een lichaam of hoofd dat niet meewerkt bij het vinden van een baan. Mensen die graag werk hadden gehad, maar het niet konden vinden. Mensen die hun baan verloren en toen ontdekten dat niemand hen weer in dienst wilde nemen. Te oud. Of te slecht opgeleid.

Voldaan op de bank zitten

Werk is enorm belangrijk voor ons. Het geeft structuur in je leven. Het zorgt er voor dat er mensen zitten te wachten op je inzet. Het geeft collega’s en sociale contacten. Het levert geld op. Maar ook het onbetaalbare gevoel dat je ’s avonds moe maar voldaan op de bank zit.

Werk krijg je niet zomaar. Daar moet je in veel gevallen voor solliciteren. Wie wordt uitgenodigd voor een gesprek, maakt een kans. De eerste indruk is daarbij cruciaal. Psychologen weten dat mensen vaak al in de eerste minuten van een sollicitatiegesprek beslissen of ze met een kandidaat verder willen of niet. Nee, je krijgt inderdaad geen tweede kans voor een eerste indruk.

Het mooie van de Maxima-winkels is dat je wordt geholpen door mensen die heel goed weten wat het is om een krappe beurs te hebben. Daarom vind ik het belangrijk dat er in Sappemeer een Maxima-winkel is. Vandaag mag ik hem heropenen. Toegevoegd is ‘Dress for success’, de nette klerenwinkel voor wie een uitnodiging heeft voor een sollicitatiegesprek. Speciaal voor mensen met een krappe beurs die in hun sollicitatie een goede beurt willen maken. Het is een plek waar je terecht kunt voor goede, verzorgde sollicitatiekleren. Voor kleding die bij je past en die je behoorlijk voor de dag laat komen.

Het is een kleine stap van commissaris van de Koning naar Ambassadeur van Maxima. Dus toen ik werd gevraagd als ambassadeur voor deze sympathieke kledingbank, kon ik eigenlijk niet weigeren. Bij Kledingbank Maxima kunnen mensen met een laag inkomen tweemaal per jaar gratis winkelen. Er is nieuwe en gebruikte kleding (als nieuw). Maxima is een modezaak met paskamers, alleen zonder kassa. Het mooie van de Maxima-winkels is dat je wordt geholpen door mensen die heel goed weten wat het is om een krappe beurs te hebben. Om in de bijstand te zitten. Om een Wajong-uitkering te hebben. Om te moeten woekeren met je geld. Mensen die weten hoe lastig het soms is om een plek te veroveren in de samenleving. Om ergens te werken, als vrijwilliger of betaalde kracht. 

Voorzien in een behoefte

De Maxima-winkels hebben daarmee een ijzersterke formule in handen. Natuurlijk zag ik het liefste dat ze niet nodig waren. Maar ik ben blij dat ze er zijn, want ze voorzien in een behoefte. Wij zijn de provincie met de hoogste werkloosheid van het land. Het aantal Wajong-uitkeringen is hier hoger dan elders. Er zijn plaatsen waar rondkomen van een uitkering de ervaring is van hele families. Van een groot deel van je straat. En dat is niet goed.

De beste armoedebestrijding is werk. De grootste impuls voor je gezondheid en welbevinden is ook vaak werk. Er is een sterk verband tussen werk, gezondheid en geluk. En ik hoop dat de Maxima-winkel in Sappemeer daar een handje bij kan helpen. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *