Belangrijke momentopnamen

De fotograaf Jan Hendrik van der Veen stuurde me vanmorgen een paar foto’s die hij had gemaakt tijdens de laatste 24 uur van mijn werkweek. Het veelbesproken werkbezoek van de Minister-President aan het gaswinningsgebied in Groningen. En de veel minder besproken opening van de Special Olympics, zaterdagmorgen. Ze gaven me allebei het gevoel dat ik belangrijk werk mag doen.

Foto’s: Jan Hendrik van der Veen

Enthousiast
De gelegenheden waren totaal verschillend. Aan de Special Olympics deden 700 sporters met een verstandelijke beperking uit Noord-Nederland mee. Ze werden daarbij geholpen door 350 vrijwilligers. En alleen al de trots en het applaus bij het defilé maakten duidelijk: dit wordt een topdag! Dat was ongetwijfeld ook zo geweest als ik hem niet had mogen openen. Maar ik mocht het en ik genoot er van. Topsport op een aangepast niveau. Maar met een ongeëvenaard enthousiasme. En met grote ernst. Na mijn (heel korte) toespraak kwam ik de mensen weer tegen die me in oktober hadden uitgenodigd bij hun dagbesteding in Muntendam. We moesten en zouden weer met elkaar op de foto. De rest van de zaterdag was ik gewoon in spijkerbroek. Maar met deze start kon het weekend niet meer stuk!

Emotioneel

De ontmoeting met Rutte de vrijdag ervoor was beladen. En de gesprekken met bewoners van het aardbevingsgebied waren emotioneel voor alle betrokkenen. Het nauwkeurig samengestelde tijdsschema was al snel aan scherven. En dat was goed. Laat iedereen voor zichzelf spreken, maar voor mij was de Minister-President erg welkom. Op het internet en in de krant waren veel geluiden dat hij eerder en vaker had moeten komen, maar dat was niet het hoofdonderwerp van het gesprek. Dit was het moment om de vermoedelijke premier van het volgende kabinet duidelijk te maken dat als er niks verandert, er weer vier jaar ziekmakend gedoe van komt. Het was ook het moment om te vertellen wat een nieuw kabinet anders en beter moet doen. Dit is het moment. Dat de formatiegesprekken even in een traag vaarwater zijn gekomen, is eigenlijk een voordeel: het gaf de kans om een paar indringende boodschappen mee te geven. 

Toekomst terug

Groningers willen hun toekomst terug. En dat gaven ze Mark Rutte vrijdag te verstaan. Ze hebben er niet om gevraagd om grotere risico’s te lopen dan andere Nederlanders. En daarom moet er minder gas worden gewonnen en moet de noodzakelijke versterkingsoperatie samen met hen worden opgezet. Ze hebben er niet om gevraagd dat hun huizen en monumenten steeds opnieuw beschadigd raken. En daarom is het verschrikkelijk dat zoveel mensen de moed verliezen door de slechte afhandeling van hun schade.

Rutte hoorde vrijdag schrijnende verhalen en emoties. Maar ook ambities en ideeën over de toekomst. Hij liet merken dat de verhalen hem raken en dat het wat hem betreft echt anders moet. Zeker, het zijn maar woorden. En daarmee is de wereld natuurlijk nog niet anders geworden. Maar de betrokkenheid die de premier vrijdag toonde, is niet vrijblijvend. Ze schept vanaf maandag verplichtingen. Voor de premier van het demissionaire kabinet. Voor de onderhandelaar bij de kabinetsformatie. En voor de vermoedelijke formateur van Rutte III. Daarom vond ik het bezoek belangrijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *