Burgemeester in een ‘citta slow’


Het pittoreske Italiaanse kustplaatsje Amalfi heeft het. Het Australische Katoomba, met zicht op de spectaculaire Blue Mountains, heeft het ook. Net als het magnifieke Zwitserse bergdorp Mendrisio. En… ons eigen Westerwolde heeft het. Ik heb het over het internationale Cittaslow-keurmerk.

Foto: Brouwerij Westerwolde. Het internet staat vol prachtige Westerwolde-foto’s

Als je dat hebt, ben je een gemeente waar het leven goed is. Met een omgeving van topkwaliteit. Gastvrije inwoners, die de gang van de seizoenen respecteren. Afwisselende natuur. Behoud van identiteit en cultuurhistorie. Maar wél in combinatie met ruimte voor technologische vernieuwing en duurzame economische ontwikkeling.

Prachtig en kansrijk

Dat alles hebben ze hier in Westerwolde in huis. Een prachtig gevarieerd landschap, op zand, veen en klei. Rijke historie, met de borg van Wedde, de vestingen Oudeschans en Bourtange en het klooster in Ter Apel. Tegelijkertijd willen de Westerwolders economisch vernieuwend en initiatiefrijk zijn. Voorop lopen in innovatieve agribusiness en kleine, exclusieve landbouw. En zo werken aan een kansrijke toekomst, met behoud van historie.

En bij dat alles, heeft Westerwolde vanaf vandaag óók nog Jaap Velema als burgemeester

En bij dat alles, heeft Westerwolde vanaf vandaag óók nog Jaap Velema als burgemeester. ‘Tel uw zegeningen’, zeg ik tegen de aanwezigen bij zijn installatie. Want de profielschets voor de nieuwe burgemeester is hem op het lijf geschreven. Westerwolde zocht iemand die de regio kent en de taal spreekt. En de nieuwe gemeente krijgt met Jaap een geboren en getogen Ter Apeler: dichterbij kon haast niet.

Lintjes knippen en meer

De gemeenteraad zocht een verbinder. Iemand die makkelijk aanspreekbaar is. Die betrokken is en kan luisteren. Die verschillende standpunten tegen elkaar kan afwegen, maar ook knopen durft door te hakken. Dat is precies de manier waarop Jaap Velema als wethouder te werk is gegaan. Eerst in Hoogezand-Sappemeer, de laatste vier jaar in Veendam.

vooral: het managen van ingewikkelde dossiers

Als wethouder heeft Jaap alles geleerd wat je als burgemeester moet kunnen. Ja, ook het spreekwoordelijke lintjes doorknippen en bezoeken van honderdjarigen. Maar vooral: het managen van ingewikkelde dossiers. Zoals de grote decentralisaties in het sociale domein, waardoor de gemeenten er de afgelopen jaren veel taken bij kregen. Of de huisvesting van statushouders, die onder Jaaps leiding in Veendam werd versneld.

‘Supermens’

Bovendien was Jaap Velema een geliefde wethouder. Een man met verbindende kwaliteiten, interesse in de ander en een luisterend oor. Alian Spelde, D66-fractievoorzitter in Veendam, omschrijft hem in het Dagblad zelfs als een ‘supermens, die bij niemand wrevel oproept en altijd het positieve in mensen ziet.’ En ze voegt er voor de volledigheid aan toe dat hij zo charmant is, dat alle vrouwen gek op hem zijn. Dan weten ze dat maar vast, hier in Westerwolde…

dat hij zo charmant is, dat alle vrouwen gek op hem zijn

Ik kies er voor om Jaap niet te veel de hemel in prijzen. Want dan moet Jaap vóór hij hier in Westerwolde begint, al aan torenhoge verwachtingen voldoen. Er ligt een mooie, spannende taak voor hem.

Waarnemend burgemeester Leendert Klaassen heeft in het eerste jaar de nieuwe gemeente Westerwolde goed op weg geholpen. Daar zijn we hem dankbaar voor. Aan Jaap nu de taak om daarop voort te bouwen. Zodat Westerwolde zich verder kan ontwikkelen tot een dynamische, economisch sterke en veilige gemeente. Waar het voor alle inwoners goed werken, wonen en recreëren is. Met behoud van het authentieke karakter van deze regio. Alles waardoor Westerwolde het Cittaslow-keurmerk verdient.

Drukte en rust

Dat zal niet gemakkelijk zijn. Maar als iemand het kan, dan is Jaap het. Omdat hij, net als Westerwolde, die twee kanten in zich heeft: hij is energiek, houdt van drukte, van vooruitgang en van aanpakken. Maar tegelijkertijd heeft hij in een interview wel eens gezegd dat hij ook graag de natuur, de rust en de stilte opzoekt. Jaap citeerde daarbij Bertolt Brecht: ‘Ik sta even stil en dat is al een hele vooruitgang’.

een hele uitdaging, als hij zich aan de maximum snelheid houdt

Jaap houdt van stad én ommeland. Jaap hoeft niet meer in de stad te wonen, las ik. Maar hij wil er wel graag binnen een half uur kunnen zijn. Dat is vanuit Westerwolde een hele uitdaging, als hij zich aan de maximum snelheid houdt. En ik ga ervan uit dat hij dat doet als burgemeester…

Maar Westerwolde heeft zoveel te bieden dat Jaap dat extra stukje rijden naar de stad vast op de koop toe neemt. Ik hoorde ook dat je nog ergens een fiets hebt staan, die best wat vaker gebruikt wil worden. Laat deze omgeving nou bij uitstek geschikt zijn om de fiets of je honden uit te laten…

Jouw taal

Westerwolde en Jaap Velema. Graag feliciteer ik jullie met elkaar. Westerwolde met deze gedroomde burgemeester. En jou, Jaap, met deze stap naar de streek waar je vandaan komt en waarvan van je altijd bent blijven houden.

Die zich internationaal kan meten met sublieme plaatsen als Amalfi, Katoomba en Mendrisio. Maar waar ze jóuw taal spreken. Daarom, voor we overgaan tot jouw beëdiging en installatie, speciaal voor jou een Gronings gedichtje over Westerwolde . Vergeef mij mijn uitspraak, want zoals je weet kom ik hier zélf niet weg…

’t Volk is d’r vrundelk, luu helpen mekoar.

Elk is geliek, wat of wel hai ook is.

’t Is naargens zo mooi en zo goud as doar:

in ons mooie Westerwolde.

Beste Jaap, ik wens jou, samen met je partner Jan, een prachtige tijd toe in ‘ons mooie Westerwolde’.

Je kan wel merken dat hij hier weg komt

Ik vraag Jaap om naar voren te komen. Hij legt de verplichte verklaringen en beloften af. De hele raadszaal is er getuige van. Enkele minuten later volgt de ambtsketen. Met plezier neemt de nieuwe burgemeester de hamer ter hand. En hij zit voor alsof hij nooit anders heeft gedaan. Je kan wel merken dat hij hier weg komt.

Eén gedachte over “Burgemeester in een ‘citta slow’”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *