Burgervader Van der Tuuk


“Als burgervader ben je er voor alle partijen en alle burgers. Ze zijn mij allemaal even lief.” Dat zei Ard van der Tuuk in een recent interview in het Dagblad van het Noorden.  
Een mooi citaat. En dan nog niet eens zozeer omdat hij zegt dat hij er voor alle partijen en voor alle burgers wil zijn. Het moest eens niet zo zijn… Dan zou de kersverse burgemeester van Grootegast al snel in de problemen komen. Het citaat trof me vooral omdat hij de term ‘burgervader’ gebruikt. Van der Tuuk is 47. Maar kennelijk voldoende rijp om een vader te zijn voor de hele gemeente.

Dat vind ik mooi: een burgemeester die zich als een vader ontfermt over ‘zijn’ burgers. En dat die burgers hem allemaal even lief zijn. Zo’n burgemeester gun ik zeker Grootegast. Want het gemeentebestuur van Grootegast heeft heel wat doorgemaakt de laatste tijd. In juni overleed onverwacht de geliefde burgemeester (ook al zo’n echte burgervader) Kor Dijkstra. En nog maar heel recent overleed wethouder Kor de Wagt, die al langere tijd ziek was. Mensen met een warm hart en veel liefde voor uw gemeente. Zij worden gemist en betreurd. Daarom is het mooi om een burgemeester te mogen beëdigen die met evenveel passie en betrokkenheid in uw gemeente aan de slag wil.  

Ik ken Ard van der Tuuk nog niet zo lang. Hij nam afscheid in Drenthe toen ik goed en wel zelf was begonnen in Groningen. Maar hij maakt op mij – de keren dat we elkaar hebben gesproken – de indruk van een eigentijdse, open bestuurder. Iemand die het podium zelf niet schuwt, maar die ook de kunst verstaat anderen te laten schitteren. Hij is graag onder de mensen, zeer aanspreekbaar en een echte verbinder.  

En dat was wat de gemeenteraad van Grootegast in de profielschets had geschreven: de nieuwe waarnemend burgemeester moet een verbinder zijn. Iemand met beide benen op de grond. Iemand die noordelijke nuchterheid paart aan bestuurlijke daadkracht. Iemand die oog heeft voor de verscheidenheid in de gemeente.

Gisteren mocht ik hem installeren. De raadzaal zat vol en in de hal waren extra stoelen neergezet. Ik sprak hem toe en las hem plechtig de tekst van de ambtseed voor. Ard van der Tuuk kreeg warme woorden van Ytzen van der Velde, de vice-voorzitter van de gemeenteraad en van Sjabbo Smedes, die in de afgelopen maanden de burgemeestersrol op zich nam.

Van der Tuuk – voorzien van ambtsketen – spreekt de raad toe. Hij spreekt van een jongensdroom, maar realiseert zich dat het hard werken wordt. Het is eenuitdaging om samen met de gemeenten Leek, Marum en Zuidhorn te werken aan één gemeente die vitaal en veilig is en die de toekomst aan kan. Een gemeente waarin ook de eigenheid van de verschillende dorpen herkenbaar kan blijven.  

Ik heb er vertrouwen in. Ard van der Tuuk heeft veel in huis om Grootegast veilig en vaardig verder te helpen. Als je geboren bent in Oost-Groningen, woont in Drenthe en getrouwd bent met een Friezin, dan zit de liefde voor het Noorden aardig in je DNA ‘geramd’. Als je op de leeftijd van Ard al zoveel ervaring, kennis van het openbaar bestuur en zo’n netwerk hebt, dan kun je van betekenis zijn voor heel Noord-Nederland. En als je zo beminnelijk en energiek bent als Ard. Als je zo’n zin hebt om je in te zetten voor de toekomst van Grootegast, dan ben je een aanwinst voor het gemeentebestuur. 

Alle reden dus om Ard van der Tuuk en Grootegast met elkaar geluk te wensen.