De invloed van landsgrenzen


Wij woonden tien jaar in Utrecht. De stad die vandaag een paar miljard bestelde voor een nieuw treinstation. Want Utrecht, de ‘hoogopgeleidenmagneet’ volgens de krant, groeit als kool. Met Utrecht gaat het – of het nu hoogconjunctuur is of recessie – eigenlijk altijd goed. Lage werkloosheidscijfers. Veel dynamiek en veel kansen voor succesvolle mensen. Utrecht, het vergaderhart van Nederland, ligt in het midden van het land.

Den Bosch misschien? Wie weet hadden alle landelijke clubs daar vergaderd, omdat het zo lekker centraal ligt.

Stel nou dat de Benelux één land was geweest? Het had toch weinig gescheeld in de geschiedenis met Belgie en Luxemburg. Welke plaats zouden we dan nu zien als prachtig centraal, in het midden van het land? Ik denk dat Brussel goede papieren had om uit te groeien tot onze hoofdstad. Maar het vergaderhart? Den Bosch misschien? Wie weet hadden alle landelijke clubs daar vergaderd, omdat het zo lekker centraal ligt…

Landsgrenzen

Toegegeven: wat centraal ligt, is een kwestie van kijken. In het Westerkwartier bedient de gemeente Marum zich al sinds mensenheugenis van de slogan ‘Ideaal centraal’. Namelijk tussen Friesland, Groningen en Drenthe. Maar voor de rest van Nederland klinkt dat perifeer.De ligging van de landsgrenzen is namelijk van invloed op je kansen.

Wie kaarten bekijkt van sociaal-economische problemen, ziet dat de rand van het land oververtegenwoordigd is. In de werkloosheid. In de krimp. De wereld houdt niet op bij de landsgrens, maar we doen vaak alsof dat wel zo is.

Stel dat er geen grenzen waren. Stel dat het net zo makkelijk was om zaken te doen, te werken, dingen uit te wisselen en samen te werken met Duitsers en Vlamingen als met Nederlanders. Stel dat je geen last had van een taal- en cultuurbarrière? Stel dat diploma’s erkend werden en belastingstelsels hetzelfde waren? Wat zou dat dan betekenen voor de grensregio?

Voor Enschede heeft een bureau dat ooit uitgezocht.

Ik denk een wereld van verschil. Voor Enschede heeft een bureau dat ooit uitgezocht. En er zijn goede redenen waarom die stad zich sindsdien ontwikkelde tot de ‘meest Duitse stad van Nederland’. De voordelen van makkelijke samenwerking zijn enorm. Voor de banen, voor de klanten, voor de kosten, voor de pret. Dat is het belang van grensoverschrijdende samenwerking.

Hartverwarmend

Vandaag trof ik in Hannover Minister Birgit Honé. Zij is in Niedersachsen sinds kort verantwoordelijk voor de Bonds- en Europese aangelegenheden en voor de regionale ontwikkeling. De ontvangst was hartverwarmend. En niet alleen hartverwarmend, op de warmste dag van het jaar. Haar kantoor was een sauna, maar we hielden allemaal onze jasjes aan.

Met het zweet op ons voorhoofd probeerden we vooruitgang te boeken op het taaie terrein van de grensoverschrijdende samenwerking. In de afgelopen jaren is de samenwerking tussen Niedersachsen en de Nederlandse grensprovincies sterker geworden. En de Nederlandse regering heeft mij gevraagd om ‘als rijksheer’ te verzinnen hoe we de samenwerking met Niedersachsen kunnen versterken. Dat doe ik uiteraard in nauwe samenwerking met mijn Drentse, Overijsselse en Friese collega’s. En met een aantal burgemeesters van grensgemeenten.

Grenzen slechten

We praten over veel dingen. Over gezamenlijke actie om het Europese programma voor de grensoverschrijdende samenwerking te behouden. Over de waarde van grensinformatiepunten voor mensen die werken aan de andere kant van de grens. En we praten over de kansen om het grensverkeer een beetje makkelijker te maken, zonder daar een enorm overlegcircus voor op te hoeven tuigen. Met vereende krachten hebben onze medewerkers een voorstel gemaakt.

Het ziet er goed uit, vinden we, maar het kan nog wat concreter.

Het zijn kleine stapjes. En het is nog steeds ver naar Hannover. Verder dan naar Den Haag. Of Utrecht. Maar het is de moeite waard, wanneer we stapje voor stapje de grens met onze oosterburen weten te slechten.

4 gedachten over “De invloed van landsgrenzen”

  1. Trying to find effective online marketing that isn’t full of BS? Sorry to bug you on your contact form but actually that’s exactly where I wanted to make my point. We can send your advertising message to sites via their contact pages just like you’re getting this note right now. You can target by keyword or just start mass blasts to websites in the country of your choice. So let’s assume you need to send a message to all the mortgage brokers in the US, we’ll scrape websites for only those and post your advertisement to them. As long as you’re advertising something that’s relevant to that niche then you’ll be blessed with an amazing response!

    Write a quick note to leo6866tay@gmail.com to find out how we do this

  2. Trying to find effective online promotion that isn’t full of BS? Sorry to bug you on your contact form but actually that was the whole point. We can send your promotional text to sites via their contact pages just like you’re getting this note right now. You can specify targets by keyword or just start mass blasts to websites in the location of your choice. So let’s say you need to send a message to all the web developers in the USA, we’ll scrape websites for only those and post your promo to them. As long as you’re promoting something that’s relevant to that niche then your business will get awesome results!

    Send an email to ethan3646hug@gmail.com to get details about how we do this

  3. Are you seeking effective advertising that actually gets good results? I apologize for sending you this message on your contact form but actually that’s exactly where I wanted to make my point. We can send your promotional text to sites through their contact forms just like you’re reading this ad right now. You can target by keyword or just fire off bulk blasts to websites in the country of your choice. So let’s say you need to push through a message to all the plumbing companies in the United States, we’ll scrape websites for just those and post your ad text to them. As long as you’re promoting some kind of offer that’s relevant to that business category then you’ll be blessed with an amazing response!

    Send a quick message to jacob3640wod@gmail.com to get info and prices

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *