Deoxyribo Nucleic Ard


In 1869 ontdekt de jonge Zwitserse wetenschapper Johann Friedrich Miescher min of meer bij toeval een stofje met eigenschappen die hij niet goed kan thuis brengen. Dat blijft zo, de rest van zijn leven.

Felicitaties na de beëdiging. Foto: Jan Been, RTV Noord

Het duurt bijna een eeuw voordat andere wetenschappers het geheim van dat stofje weten te ontrafelen. Het blijkt te bestaan uit een soort in elkaar gedraaide wokkel, een wenteltrap, een zogenoemde dubbele helix. Die wenteltrap, zo ontdekken ze, bevat ons erfelijk materiaal. En bepaalt daarmee wat ons uniek maakt. Het is een razend ingewikkelde materie, die een al even moeilijke naam krijgt: Deoxyribo Nucleic Acid. Oftewel DNA.

Dichtbij, nuchter, ambitieus

Westerkwartierders volgden de afgelopen tijd het spoor van deze wetenschappers. Samen gingen ze op zoek naar het DNA van hun gemeente: wat maakt Westerkwartier uniek? Ze hadden daar minder tijd voor nodig en ook een minder ingewikkelde naam.

Ze vatten hun DNA simpelweg samen als Dichtbij, Nuchter en Ambitieus. Dat is andere koek dan de term die ik maar met moeite kan uitspreken! Dichtbij, nuchter en ambitieus: dat laat aan duidelijkheid niets te wensen over. In het collegeakkoord, met het al even pakkende motto ‘Samen Westerkwartier maken’, is uitgelegd wat dat DNA in de praktijk betekent.

Hun gemeente moet een open, toegankelijke en sociale gemeente zijn. Hun gemeente moet de eigenheid van de verschillende streken in het Westerkwartier behouden. Hun gemeente moet ondernemend zijn, zelfbewust en financieel degelijk. En: Westerkwartierders willen het samen doen. Met inwoners, bedrijven en andere partners. ‘Noaberschap’ staat daarbij voorop.

Westerkwartier krijgt met Ard een burgemeester die uit het juiste DNA is gesneden.

Dat zijn krachtige ambities. Maar toen moest er nog een burgemeester komen, die daar naadloos bij zou passen. Die droomkandidaat bleek gelukkig te bestaan. Vandaag is hij hier. Ik ben trots dat ik Ard van der Tuuk zo meteen als burgemeester mag beëdigen.

Bestuurder nieuwe stijl

Westerkwartier krijgt met Ard een burgemeester die uit het juiste DNA is gesneden. Als iemand Dichtbij, Nuchter en Ambitieus is, dan is hij het wel. Ard is een ‘bestuurder nieuwe stijl’: geen macho-figuur die vanaf de apenrots wel even afkondigt hoe het allemaal moet. Hij is sociaal, toegankelijk en verbindend. Hij wil anderen laten opbloeien, heeft hij wel eens gezegd. Maar hij staat er ook zelf. Hij is vriendelijk en empathisch als het kan, maar ook duidelijk en doortastend als het moet. En bovendien gezegend met strategisch inzicht. Hij ziet de kansen en uitdagingen van deze gemeente en zult die weten te verbinden met de sterktes van andere gemeenten binnen en buiten Groningen.

geen macho-figuur die vanaf de apenrots wel even afkondigt hoe het allemaal moet

Nu had hij – eerlijk is eerlijk – natuurlijk wel een kleine voorsprong. Want bijna op de dag af drie jaar geleden mocht ik hem ook al beëdigen en installeren, toen als waarnemend burgemeester. Toen van Grootegast. Dat bleef hij tot Grootegast begin dit jaar opging in de gemeente Westerkwartier.

En nu heeft gemeenteraad van Westerkwartier hem – na een zorgvuldige procedure – aanbevolen als burgemeester van deze gemeente. Er is een groot vertrouwen dat hij, met zijn bestuurlijke ervaring en zijn vermogen om boven de partijen te staan, een heel goede burgemeester zal zijn voor álle inwoners van Westerkwartier. Het is daarbij mooi meegenomen dat hij driekwart jaar afstand heeft kunnen nemen, terwijl Koos Wiersma hier als waarnemer ‘kwartier maakte’.

DNA-match

Zijn grootste uitdaging is om van vier voormalige gemeenten – én niet te vergeten het deel Middag uit de toenmalige gemeente Winsum – 41 dorpen en ruim 62.000 inwoners één samenhangend geheel te maken. Een sterke, bloeiende gemeente, die ook in de regio anders zal gaan opereren dan de voormalige, kleinere gemeenten.

De stad is niet te kloppen. Maar Westerkwartier is qua inwoneraantal de tweede gemeente van onze provincie en qua oppervlakte een van de grootste gemeenten van ons land. Dat betekent dat de gemeente ertoe doet. En dat van de burgemeester in de regio een andere rol wordt verwacht dan van de waarnemer van Grootegast.

Voor je het weet heb je Caroline Tensen op de stoep staan met het tv-programma ‘DNA onbekend

Ik denk dat Ard alles in huis heeft om die rol te kunnen vervullen. Samen met de raad en de inwoners van Westerkwartier. Een voordeel daarbij is dat dit gebied van nature al de nodige samenhang vertoont. En dat jullie hier met elkaar zeer gemotiveerd zijn om die samenhang te versterken en ook naar buiten toe als één gemeente te gaan optreden.

DNA is tegenwoordig ‘hot’. Voor je het weet heb je Caroline Tensen op de stoep staan met het tv-programma ‘DNA onbekend’. Of misdaadjournalist Peter R. de Vries, op jacht naar een smeuïge DNA-match. De Westerkwartierders hoeven daar niet bang voor te zijn. Hun DNA is bekend en de perfecte DNA-match is gevonden: Dichtbij, Nuchter en Ard. Zo gaat de gemeente Westerkwartier, samen met burgemeester Van der Tuuk op weg naar een prachtige toekomst.

Beste Ard,

Beste Ard, Voor jou is Westerkwartier de hoofdprijs. Jij bent dat voor Westerkwartier ook. Daar valt geen speld tussen te krijgen. Aan de slag, zou ik zeggen! Ik wens jou en Anja een mooie tijd toe in Westerkwartier, waar je ook gaat wonen: op één adres of ieder half jaar in een ander deel van de gemeente. DNA verloochent zich niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *