Een bijeenkomst met orkaankracht


De bladeren vallen. En hoe! Toen ik vanmorgen naar Den Haag reed, was de Afsluitdijk een aparte gewaarwording. En in Noord-Holland waaiden de takken uit de bomen over de snelweg. In Duitsland was er orkaankracht. Het hele treinverkeer werd stilgelegd, niet alleen rond de Friesenbrücke! Gelukkig scheen de zon al weer op mijn terugweg naar Groningen. En hoewel we ons even zorgen maakten: niemand van de aanwezigen in de Statenzaal heeft zich door het weer laten weerhouden.

Foto: Transport Online


Tijd voor het herfstgevoel. Niemand heeft dat mooier verwoord dan de Duitse dichter Rainer Maria Rilke in zijn gedicht ‘Herbsttag’:

Herr, es ist Zeit. Der Sommer war sehr groß. | Leg deinen Schatten auf die Sonnenuhren, | und auf den Fluren lass die Winde los. 

Prachtig! Zelfs wie niet van herfst houdt, krijgt er op deze manier zin in. Gelukkig biedt het najaar meer om naar uit te kijken. Namelijk onze gezamenlijke bijeenkomst rond de Dag van de Duitse Eenheid. Voor de derde keer verzamelen Duitse en Nederlandse geïnteresseerden zich in het Groninger Provinciehuis.

Coalities versterken

Er is veel gebeurd sinds ze elkaar hier vorig jaar ontmoetten. Bijvoorbeeld aardverschuivende verkiezingen in Nederland (al bijna weer vergeten, maar we hebben nog steeds geen kabinet) en recent in Duitsland. Ik was aanwezig op de ‘Wahlparty’ die de Duitse ambassadeur organiseerde in Nieuwspoort. Het was de uitslag ‘die je wist dat zou komen’. En toch maakte het diepe indruk.

Ik ben benieuwd wie van ons het eerst een nieuwe regering heeft. De wedstrijd is natuurlijk nog steeds open. Maar het was wel een valse start! En ook in Duitsland is het complex. Al voor de verkiezingsavond circuleerden coalities met exotische namen: wordt het Jamaica, Kenia, Kiwi of Libanon?

Maar op de verkiezingsavond zelf leken de opties te worden beperkt tot één. Een moeilijke. Hoe dan ook hebben de verkiezingen verstrekkende gevolgen voor het politieke landschap in beide landen. Des te belangrijker dat wij onze Nederlands-Duitse coalitie zo sterk mogelijk maken. Met of zonder exotische naam.

Alleen maar bukken

Voor sterke samenwerking heb je ‘trekkers’ nodig. Daarom ben ik blij met onze nieuwe honorair consul: Sieger Dijkstra. Opvolger van de roemruchte Dolf Vogd, en dat getuigt van lef. Dolf heeft zich als honorair consul maar liefst 16 jaar met succes ingezet voor Nederlands-Duitse samenwerking. De Duits-Nederlandse gemeenschap is hem daarvoor veel dank verschuldigd. Sieger is inmiddels voortvarend aan de slag gegaan. Er is reden genoeg om ook hem succes te wensen.

De zaal knikt instemmend als ik zeg dat de kansen voor de samenwerking tussen onze landen liggen voor het oprapen liggen. We hoeven alleen maar te bukken. Maar daarvoor moet je wel elkaars taal spreken. Elkaars diploma’s erkennen. Elkaars vacatures probleemloos kunnen vervullen. Elkaar makkelijk kunnen bereiken. Inderdaad. Stuk voor stuk verbeterpunten. De culturele discussie tussen directeuren van samenwerkende musea en conservatoria bevestigt het.

In alle seizoenen

Wat dat laatste betreft is het goed nieuws dat de nieuwe Friesenbrücke efficiënt treinverkeer tussen Groningen en Bremen mogelijk zal maken. Het kost even tijd, want het moet natuurlijk grondig gebeuren, maar dan krijgen we ook wat!
Ook op andere terreinen boeken we vooruitgang. Het Actieteam Grensoverschrijdende Economie en Arbeid publiceerde dit jaar concrete plannen waardoor werkzoekenden, ondernemers en studenten makkelijker over de grens kunnen werken. Maar dat alles lukt alleen als we interesse in elkaar tonen. Als we elkaar vaak spreken en goed leren kennen. Zoals vandaag.  

Ik hoop dat Oost-Friezen en Groningers elkaar niet alleen ontmoeten als de bladeren vallen. Maar ook als de mussen dood van het dak vallen. Of als de schaatsen uit het vet kunnen. Sterke samenwerking gaat dwars door seizoenen en óver grenzen heen. De ontmoeting op deze onstuimige herfstdag draagt daar flink aan bij.

Eén gedachte over “Een bijeenkomst met orkaankracht”

  1. Fantastisch zoals je steeds weer een verhaal neer zet op je website, meestal lees ik ze dan ook met veel genoegen. Verder hoef er geen uitleg bij want zo handig ben ik dus ook weer niet.
    Maar genieten doe ik er wel van. Bob

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *