Een havenbaron


Volgens de laatste instructies dienen we te verschijnen in ‘smart casual’. Ter verduidelijking staat er in de instructie: ‘casual, maar met een sjiek randje’. Ik ben daar niet goed in. Voor mij is ‘casual’ een spijkerbroek en een trui. En daar kan ik met geen mogelijkheid een sjiek randje aan krijgen! 

Foto: De Eemskrant

Zucht. Het begon al met die intimiderende uitnodigingsmail. Harm houdt niet van speeches. Dus alleen creatieve liedjes en sketches zijn toegestaan. En die worden dan artistiek verantwoord door een professional in een hoogwaardig programma gegoten. Het had weinig gescheeld of ik was niet gegaan! 

Maar ik ging toch. Naar een feest voor een man die het voor elkaar krijgt dat er een enorme zandbult wordt aangelegd voor zijn afscheidsfeest. Met een feestschuur er bovenop, waarvan het niemand zou verbazen als die er voor altijd zou blijven staan. Een prachtige plek is het geworden met een royaal uitzicht. Bij de GADO – de vorige werkgever van Harm – zouden ze zeggen: ‘een wijde blik verruimt het denken’! 

Konijnenparadijs

En iedereen gunt het Harm. Want hij heeft er voor gezorgd dat zelfs het predikaat ‘havenbaron’ een positieve klank kreeg. Havenbaron. Zo kennen we Harm hier, in Stad en Ommeland. Zo kennen ze hem ook in het Ost-Friesische gedeelte van Duitsland en in Scandinavië. Zo kennen ze hem inmiddels ook in Eelde: Luchthavenbaron.

Bijna zeventien jaar gaf hij leiding aan onze havens. In die 17 jaar is een hoop gebeurd. Chargerend gezegd, begon hij toen de 2600 hectare bedrijfsterrein in de Eemshaven vooral een konijnenparadijs was. Ik wil ons collectieve geheugen niet al te veel pijn doen, door te herinneren aan de eerste jaren van de haven. Laat ik volstaan door te zeggen dat ‘het gedoe’ – laat ik het zo maar noemen – rondom de bananenterminal illustratief is voor de moeizame start. 

Maar kijk nu eens. Van het spreekwoordelijke lelijke eendje is de Eemshaven en de regio als Energy Valley uitgegroeid tot het stopcontact van het Noorden en de rest van Nederland. Hier komt de groene, schone energie binnen die wordt opgewekt door Gemini, het grootste off-shore windpark van Nederland. Groene energie, die voor een bedrijf als Google de reden was om zich in Delfzijl te vestigen. Groene energie (Harm zou zeggen: oranje-groene energie) die er voor zorgde dat bij een recent werkbezoek van hoge ambtenaren praktisch de wave werd ingezet. Het was vreselijk weer. Harm had zelfs het ‘zout aan de broek’ bij die gelegenheid geschrapt. Maar in de bus scheen de zon! Als het volgende kabinet echt werk wil maken van de energietransitie, dan kan het niet om de Eemshaven heen!

Dag en nacht en zondag ook

En dat danken we aan Harm. Hij zal later op de avond de eer delen met de tachtig medewerkers van Groningen Seaports. Maar dat neemt zijn verdienste niet weg. Van de 2600 hectare is nu nog maar 700 hectare vrij beschikbaar. De kopers moeten zich haasten. Wie had dat gedacht! De Eemshaven staat nationaal en internationaal op de kaart. En Harm heeft daar met hard en ziel aan gewerkt.  Vanaf 2007 kwamen grote bedrijven naar ons toe. Nuon, RWE, Vopak, Tennet/Cobra en, als kroon op zijn werk, dus ook Google. 

Harm werkt volgens het motto DENZO: dag en nacht beschikbaar en zondag ook. Volgens dat motto is hij ook bestuurlijk actief in de wereld van het onderwijs, cultuur, zorg en toerisme. Want hij is iemand, op wie nooit tevergeefs een beroep wordt gedaan. En dat zorgt er voor dat hij ook zelf zelden een blauwtje loopt. Iemand bovendien met een aanstekelijk enthousiasme. Iemand die altijd kansen ziet en liefst voorop loopt om die kansen te verzilveren. Iemand die je zijn succes gunt. 

Als ik hem soms bezig zie – en hoor – denk ik vaak dat er een groot acteur in hem schuil gaat. In woord en gebaar bereikt hij altijd de laatste man en vrouw achterin de zaal. Als hij iets organiseert, weet je zeker dat er iets gebeurt. En als iemand weet, dat zaken doen mensenwerk is – elkaar wat gunnen – dan is hij het. 

Aardbevingsbestendig vleermuizenverblijf

Er bestaan veel misverstanden over relaties. Dat het eigenlijk wel verdacht makkelijk is. En dat het met de inhoud weinig te maken zou hebben. Maar als het zo eenvoudig was, waarom zijn we dan niet allemaal zo goed als Harm? Harm laat zien dat het opbouwen en onderhouden van een netwerk permanente inzet vergt.
En hij levert die. Consequent. En met zijn hele persoonlijkheid.

Bij Harm geen technocratisch proces. Geen millimeterwerk. Grote gebaren. Op de heenweg zijn we allemaal langs een onder architectuur gebouwd aardbevingsbestendig vleermuizenverblijf gereden. Ik vind dat ontroerend! Harm heeft de hand gereikt aan de natuur- en milieuorganisaties en we zijn als overheden, bedrijven en natuurorganisaties inmiddels na jaren van praten nu ook echt in de praktijk bezig om de kwaliteit van het slib en het water in het Dollard-estuarium te verbeteren.

Revers vol

Want zonder een goede natuur geen goede economie aan de rand van het Wad, ons Werelderfgoed. En zonder economie ook geen goede natuur. Oprechte interesse in de ander, zonder je eigen doelstelling uit het oog te verliezen: ik denk dat ik Harm zo mag karakteriseren. Het Noord Nederlands Toneel, het Groninger Museum, de Rijksuniversiteit, het UMCG, het kinderboekenmuseum in Winsum, VNO-NCW Noord, het Noord Nederlands Orkest – om maar een greep te doen in de bak van organisaties waar hij zich onbezoldigd heeft ingezet naast de baan als havendirecteur – hebben allemaal op hun manier plezier gehad van zijn aanpak. Zijn inzet. En zijn succes. 

Dat was de reden waarom ik ondanks de afschrikwekkende uitnodiging toch het verbod op toespraken heb genegeerd. Want wat ben ik trots om hem de versierselen op te mogen spelden die horen bij de benoeming tot tot Officier in de Orde van Oranje Nassau.
Een havenbaron met een lintje. Het is een grote onderscheiding voor een grote man. Harm heeft een forse kledingmaat, maar wanneer ik klaar ben, hangt toch maar mooi zijn hele revers vol! 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *