Een nieuw toneel voor Sikkema

Oldambt is stoer. Karakteristiek ook. Door het ruige en weidse landschap. Maar ook door de mensen die er wonen. Daar is veel over geschreven. Toen ik drie jaar geleden werd voorgedragen als de nieuwe commissaris van de Koning in Groningen, heb ik het boek ‘De Graanrepubliek’ van Frank Westerman herlezen. Ik vond het opnieuw prachtig en ontroerend.

Burgemeester Sikkema op de site van BZK

Maar het ging over vroeger. Voor de mensen die nu in Oldambt wonen, is het een geschiedenisboek. Ze zullen zich er lang niet allemaal in herkennen. Als we willen weten hoe Oldambtsters zijn, hebben we recentere literatuur. De profielschets die de gemeente Oldambt heeft gemaakt voor de nieuwe burgemeester.

Daar staat in wat voor mensen Oldambtsters zijn. Mensen met karakter. Recht door zee. Taaie doorzetters. Gevormd door de geschiedenis van deze regio. Kritisch ten opzichte van gezag en autoriteit. Heel betrokken bij elkaar en bij de eigen leefomgeving.

Profielschets

Wat voor burgemeester past daarbij? Ook daarop geeft de profielschets antwoord. De gemeenteraad heeft samen met de inwoners van Oldambt nauwkeurig beschreven wat voor soort burgemeester hier moest komen. Uit de totstandkoming van de profielschets blijkt een enorme betrokkenheid. Er kwamen maar liefst 833 eigenschappen uit, waaraan de nieuwe burgemeester moet voldoen. Dat is best veel. Dat is zelfs zo veel dat je zeker weet dat er geen enkele persoon is die aan alle eisen zal voldoen.

Dat is een eerste indicatie dat ze net zo stoer is als de Oldambtsters.

Een kleine bloemlezing. De nieuwe burgemeester moet warm zijn en sportief. Sociaal en daadkrachtig. Toegankelijk en empathisch. Eerlijk en oprecht. Open en betrokken. Een mensenmens. Die goed kan luisteren. Iemand die tussen de inwoners staat. Die humor heeft. En zo kan ik nog wel even doorgaan. Want dan heb ik nog een heleboel eigenschappen niet genoemd.

Je moet behoorlijk wat in huis hebben om daar allemaal aan te voldoen. Cora-Yfke Sikkema, zag dat als een uitdaging. Ze durfde gewoon te solliciteren. Dat is een eerste indicatie dat ze net zo stoer is als de Oldambtsters. En met succes, want hier zit ze nu. Over een paar minuten zal ik haar beëdigen, waarna ze wordt geïnstalleerd als burgemeester van Oldambt.

Succesvolle westerlingen

Ik heb nog niet zo veel ervaring met Cora-Yfke. Maar ik doe het met veel plezier en vertrouwen. Want met haar ervaring en persoonlijkheid past Cora-Yfke prima in die profielschets. En dus bij Oldambt.

Als wethouder in Haarlem verdiende ze haar sporen. In een lastige tijd en met een complexe portefeuille – duurzaamheid, economie en mobiliteit – heeft ze zich als bestuurder stevig staande gehouden. Ze liet zich bij tegenslag niet uit het veld slaan. In Haarlem word ze gekenmerkt als een sterk onderhandelaar en een doorzetter. Idealistisch, maar ook rechtlijnig. Vriendelijk, open, met een luisterend oor, maar ook daadkrachtig.

En ze sprak ‘veul hail en zegen’ zo natuurlijk uit dat ik er van moest zuchten.

Bovendien – en dat is geen detail – is Cora-Yfke ook nog een geboren en getogen Groningse. Ze relativeert haar eigen taalvaardigheid (Het klinkt naargens noar), maar ik weet wel beter. We spraken elkaar na de nieuwjaarsreceptie. En ze sprak ‘veul hail en zegen’ zo natuurlijk uit dat ik er van moest zuchten. Die jaren in ’t Westen kunnen we haar wel vergeven. Nee, eigenlijk is het anders: Groningers zijn dol op succesvolle westerlingen die hier ‘weg’ komen en nu uit overtuiging terugkomen naar hun roots. Welkom terug, Cora-Yfke. Goed dat je nu weer thuiskomt.

Toneelspeler

Burgemeester Sikkema krijgt het druk in Oldambt. Met andere uitdagingen dan in Haarlem. Zo is parkeren hier gewoon gratis. Maar we hebben wel te maken met krimp en vergrijzing. Met arbeidsmarktproblemen en aardbevingsschade.

Dat laatste hoeven we Cora-Yfke niet uit te leggen. Inmiddels weet iedereen dat ze een gepassioneerd toneelspeler is. En het toeval wil dat ze juist afgelopen weekend in Haarlem nog op de planken stond als Groningse Jantien, die vecht voor vergoeding van aardbevingsschade aan haar boerderij. Zo dichtbij de feiten kan fictie soms komen.

Maar het helpt als je het verdriet en de frustratie die daarbij horen op de planken hebt laten zien.

De kern van empathie is dat je je kunt verplaatsen in je gesprekspartner. Natuurlijk weet je dat de rauwe werkelijkheid van de aardbevingsschade elk toneelspel te boven gaat. Maar het helpt als je het verdriet en de frustratie die daarbij horen op de planken hebt laten zien.

Kansen verzilveren

Een nieuw toneel voor Sikkema. Burgemeester van Oldambt. Oldambt kent uitdagingen. Maar ook grote kansen: Er is veel saamhorigheid en bereidheid tot samenwerken. Binnen de gemeente, maar ook daarbuiten. Met Midden-Groningen, met de provincie, met de Duitse Oosterburen.

Er is ondernemerschap. Er zijn ongekende mogelijkheden voor toerisme met het gevarieerde landschap, de cultuurhistorie, de rust en de ruimte. De gemeente is financieel gezond en heeft zich na de herindeling in 2010 ontwikkeld tot een moderne en professionele organisatie.

Een beetje weemoed mag.

Aan Cora-Yfke is nu de eer om die kansen samen met de Oldambtsters te verzilveren. Ze verlaat Haarlem met pijn in het hart. Ook wat ze daar deed, deed ze met hart en ziel. Samen met haar man André woonde ze er bijna 18 jaar met veel plezier. Ze was er negen jaar politiek actief, waarvan ruim vier jaar als wethouder.

Nu ruilt ze het Spaarne in voor het Winschoterdiep. En gaat ze Grunn Bier drinken in plaats van Jopen. Een beetje weemoed mag. Maar ik ben er van overtuigd dat ze nu vol gaat voor haar nieuwe ambt. In Oldambt.

Ik wens haar hier een mooie en succesvolle tijd toe. En ik wens Oldambt dat het zich samen met Cora-Yfke verder zal ontwikkelen tot een blijvend gezonde, welvarende gemeente waar het goed toeven is voor alle inwoners.

Nieuwe start

Vandaag is er een nieuwe start. Voor Cora-Yfke én voor Oldambt, na het zo tragische overlijden vorig jaar van burgemeester Pieter Smit. Er was maar één Pieter. En er is maar één Cora-Yfke. Ik hoop dat ze zichzelf blijft en het doet op haar manier. Dan gaan zij en Oldambt het zeker goed hebben met elkaar.

Ik wens haar en André alle geluk hier, in het land van hun beider jeugd. Ik hoor dat ze al een passende plek hebben gekozen om te gaan wonen: nota bene een oude burgemeesterswoning in Winschoten. Hoog tijd dus om nu dan ook maar een echte burgemeester van haar maken!

Daarna vraag ik Cora-Yfke om naar voren te komen, zodat ik haar officieel kan beëdigen als burgemeester van de gemeente Oldambt. Ik lees de verklaring en belofte aan haar voor. Over geschenken en beloften. Over het nakomen van wetten. En dat ze getrouw haar plichten als burgemeester zal vervullen. Het antwoord is meteen een felicitatie waard: ‘dat verklaar en beloof ik’.

Eén gedachte over “Een nieuw toneel voor Sikkema”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *