Een restje Koningsdag


‘Outsider art’, noemen ze het. Maar wat mij betreft is het behoorlijk ‘inside’. Binnenin het provinciehuis, om precies te zijn. Op ons binnenplein, dat we meestal ‘atrium’ noemen. Het is een kleurrijk gezicht, aan de muren van het Provinciehuis. Er hangt werk dat is gemaakt door cliënten van Cosis (voorheen NOVO) uit de provincie Groningen. De kunstenaars hebben een verstandelijke of psychische beperking. Volgens de aankondiging ´komt de kunst bij deze kunstenaars rechtstreeks naar boven borrelen, vrijwel altijd zonder normatieve barrières . De puurheid en de diversiteit van de werken is opvallend en ontwapenend.’

Het portret dat Jannes Knol uit Uithuizen maakte, hangt nu in mijn werkkamer.

Cadeau voor de koning

Het begon allemaal in de aanloop naar Koningsdag. Dé Koningsdag, dus de editie die vorig jaar in Groningen werd georganiseerd. Het was een prachtige dag, met schitterend weer. Een dag waarop de stad zich samen met het Ommeland presenteerde.

Het was, kortom, een dag waarop je kon zien dat elk mens anders is.

We lieten Groningen in al zijn facetten zien. Aan het hele land. Het de dag waar de Avebe, een bedrijf dat dit jaar 100 jaar geleden werd opgericht, zich samen met fonkelnieuwe en jonge bedrijven liet zien. De aardappel en het zetmeel gingen samen met ict. Studenten samen met muzikanten. Het NNT en het NNO samen met de Martinikerk. Een stel ruige, sociale motorjongens samen met een koor dat bestond uit vluchtelingen.

Een dag ook waarop de Koninklijke familie een presentatie te zien kreeg over waterstof. Maar ook op de Grote Markt sprak met inwoners met schade aan hun huis door de aardbevingen. Het was, kortom, een dag waarop je kon zien dat elk mens anders is. Dat er aandacht is voor lief en leed – ook op een feestelijke dag als Koningsdag.

Portretten

Elk mens is anders. Zo begint ook de tekst op de website van Cosis, de organisatie in Noord-Nederland die zo’n 8100 cliënten met een lichamelijke of geestelijke beperking helpt. Bijvoorbeeld door dagelijks ruim 3800 daarvan in de dagbesteding even uit de thuissituatie te halen.

En het portret dat Jannes Knol uit Uithuizen maakte, hangt nu in mijn werkkamer.

En ook Cosis deed mee aan Koningsdag. In de dagbesteding was aandacht voor het komende feest. Er werden kunstwerken gemaakt, onder de titel ´Een cadeau voor de koning’. En een deskundige jury wees de winnaar aan. Niels Vos maakte een prachtige sculptuur die hij mocht aanbieden aan de koning.

Voor de meeste deelnemers gold dat niet. Want er is maar één winnaar. Er waren veel portretten bij van de koning of van de koning, de koningin en de prinsessen. Ze staan in een boek, dat de koning ook kreeg. En het portret dat Jannes Knol uit Uithuizen maakte, hangt nu in mijn werkkamer.

Voor iedereen

Nou komen er veel mensen in mijn werkkamer op het provinciehuis. En er is regelmatig even aandacht voor het schilderij van de koning dat daar hangt. Het is een opvallend portret. Dus ik leg vaak uit hoe ik er aan kom. Maar het is overdreven om te zeggen dat iedereen het kan komen bekijken. Dan kom ik niet meer aan werken toe. En het blijft natuurlijk wel een werkkamer!

Enthousiast lieten een paar van de kunstenaars me hun werk zien.

En dus is het nog leuker als veel meer mensen kunnen kijken naar wat er door de cliënten van Cosis wordt gemaakt. Het is te veel om allemaal op te hangen. Maar een selectie van hun werk hangt sinds vrijdag hun werk in het Atrium in ons provinciehuis. Enthousiast lieten een paar van de kunstenaars me hun werk zien. En ze lieten me zien wat ik eigenlijk al wist: dit is voor veel mensen de moeite waard om te zien. Omdat het ontroert. En omdat het mooi is.

We dronken een glaasje limonade bij de officiële opening. En de kunstenaars en ik hopen dat tot 8 november – want tot dan duurt de expositie – veel mensen de schilderijen komen bekijken. Laten we er de komende tijd van genieten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *