Een sterke vrouw, wie zal haar vinden?

Historisch onderzoek. In het Dagblad van het Noorden stond op 1 maart 2005 een artikel met een interessante kop: ‘Ik wil desnoods wel voor nop besturen’. Dat prikkelt – zoals een goede kop behoort te doen – de nieuwsgierigheid. Want dat iemand wil besturen is natuurlijk al mooi meegenomen. Maar dan ook nog voor nop… Dan moet je wel uit bijzonder hout gesneden zijn.

Greetje de Vries legt de verplichte eden af

En dat is ook zo. Want de kop stond boven een interview met Greetje de Vries. Niet verwonderlijk dus, dat er vandaag een volle raadszaal was in Zuidhorn om haar als burgemeester te beëdigen en te installeren. Besturen zit haar in het bloed. Overigens verwacht ik niet dat Burgemeester de Vries Zuidhorn voor nop gaat besturen!

Toch mag de gemeente Zuidhorn, al is de woordspeling misschien een beetje flauw, met De Vries in haar nopjes zijn. Het voelt dubbel, dat heeft ze zelf ook al gezegd. Bert Swart opvolgen. Niet omdat hij naar Midden-Drenthe ging, zoals we hem zo hadden gegund. Maar omdat hij op 29 juni helaas overleed. Dat was een grote slag. In de eerste plaats voor zijn familie en vrienden. Maar ook voor heel Zuidhorn. Hij voelt nog steeds dichtbij. Ik ben in de afgelopen tijd heel geregeld in Zuidhorn geweest. In gesprekken met mensen kom ik altijd Bert nog tegen. Het is geen sinecure een burgemeester op te volgen die zo geliefd was.

Hartverwarmend

En toch. Als er iemand is die dat kan, dan is het Greetje de Vries. ‘Ik ben geen kopie van Bert Swart’, zegt ze vanavond bij haar aanvaardingstoespraak. En dat vindt iedereen hartverwarmend. Een tweede Bert Swart bestaat niet. Ook geen tweede Greetje de Vries trouwens. Ieder doet het op zijn of haar eigen manier. Dat is ook de enige manier die werkt.
Ontspannen en innemend spreekt ze de mensen in de raadszaal toe.

Greetje de Vries vertelde dat ze zich aangetrokken voelde door de ‘mensgerichte’ manier waarop de gemeente Zuidhorn wordt bestuurd. En dat het een gemeenschap is met zorg voor elkaar. Daarom denk ik dat ze hier goed zal passen. Ze is zo iemand waar je gewoon altijd op kunt rekenen. Een zorgzame, wijze en verstandige vrouw. Die niet voortdurend haar mening van de daken schreeuwt. Maar die zich nuchter en betrouwbaar inzet voor de samenleving. Onder het aan Koningin Juliana ontleende bescheiden motto: ‘wie ben ik dat ik dit doen mag’.

Zij-instromer

Ze brengt een schat aan bestuurlijke ervaring mee. Ze was raadslid, statenlid en gedeputeerde. Bestuurder bij het Waterschap Hunze en Aa’s. Ze is lid van de Eerste Kamer. ‘Een sterke vrouw, wie zal haar vinden’, zegt het Bijbelboek Spreuken. Het antwoord op deze retorische vraag is vanavond in Zuidhorn gegeven. Zuidhorn dus! En dat is maar goed ook. Want het College bestaat hier uit wethouders met een formidabele staat van dienst. Dan moet ook de burgemeester geen groentje zijn. Een ervaren en wijze vrouw als jij lijkt mij de perfecte match met dit illustere herengezelschap.

Toch is er nog wel een dingetje. Terwijl ik de loftrompet steek over de bestuurlijke ervaring van Greetje de Vries, realiseer ik me dat ze een zij-instromer is. Ze heeft bestuurlijke ervaring op alle mogelijke niveaus. Maar burgemeester was ze nooit. Had ze die ambitie niet? Jawel! In het interview uit het Dagblad van het Noorden dat ik hierboven al aanhaalde (een goudmijn voor elk antecedentenonderzoek) sprak ze zich daar duidelijk over uit. Ze had in 2003 wel burgemeester willen worden. En wel van…. Zuidhorn. Maar het werd toen Bertus Fennema.

Dichtbij, nuchter, ambitieus

In het interview, twee jaar later, zegt ze daarover dat de profielschets je op het lijf was geschreven. Maar dat ze het op dat moment toch niet meer wilde. Greetje de Vries wilde graag in haar geliefde Nieuw-Buinen blijven wonen. Wie had toen kunnen denken dat ze hier nu, ruim twaalf jaar later, tóch staat. Om waarnemend burgemeester te worden van Zuidhorn. Waardoor ze hier het bestuurlijke werk kan gaan doen, waar ze zo van houdt. En ze toch ook Nieuw-Buinen niet hoeft te verlaten. The best of both worlds! Ik gun haar én Zuidhorn deze nieuwe kans van harte.

Zuidhorn wordt straks Westerkwartier. Samen met de gemeenten Grootegast, Leek en Marum. De nieuwe gemeente wil, zo staat op de website, ‘dichtbij de burger, nuchter en ambitieus’ zijn. Zo is Greetje de Vries ook. Daarom kan Zuidhorn samen met burgemeester Greetje de Vries – vrij naar het nieuwe kabinet – de toekomst met vertrouwen tegemoet zien. Ik lees haar de eedsformule voor. En ik ben daarna de eerste die Greetje de Vries een dikke zoen mag geven.

Ik wens Zuidhorn en Greetje een mooie, vruchtbare samenwerking toe!