Een verkiezingsdebat op een beladen moment

Gisteravond stond er ook een lijsttrekkersdebat op het programma. Maar dat wilden we niet laten doorgaan. Dat zou ongepast zijn, in het licht van de gebeurtenissen in Utrecht. Politieke partijen maakten bekend dat ze hun campagne hadden stilgelegd. En wij besloten dat het verkiezingsdebat gisteravond niet zou doorgaan. Ondertussen ging RTV Noord door met opbouwen en repeteren. Want misschien zou voor vanavond een ander besluit worden genomen.

Dat gebeurde. Maar het besluit om dit debat vanavond wel door te laten gaan is niet licht genomen. Ik nodigde de lijsttrekkers van de politieke partijen gisteravond uit om de situatie met me te bespreken. Behalve van Forum voor Democratie en Denk waren alle lijsttrekkers er.

De stemming was geladen. En we stonden uitgebreid stil bij de situatie. Want het is onvoorstelbaar: drie dodelijke slachtoffers, drie zwaargewonden en vier lichtgewonde mensen. Mensen zoals u en ik, die toevallig gisterochtend, op dat moment, in de tram zaten. We bespraken de consequenties van deze tragedie voor de verkiezingsavond van morgen. En voor het lijsttrekkersdebat van vandaag.

Verkiezingsavond

Over de verkiezingsavond waren we het snel eens. Bij verkiezingen horen stembureaus om je stem uit te brengen en een centraal punt in de provincie waar ‘s avonds de uitslag bekend wordt gemaakt. Dat gebeurt altijd in de Statenzaal. En daarop maken we deze keer geen uitzondering. Er waren wat vrolijke noten voor de avond bedacht, want je moet best lang wachten op de uitslag. Die hebben we geruisloos geschrapt. De avond wordt dus anders. Zakelijker. Maar hij hoort bij de verkiezingen. En hij gaat door.

Ze besloten om de campagnes met een aangepaste toon te hervatten.

Vandaag hangen overal in het land de vlaggen halfstok. En in de ochtend kwamen de landelijke campagneleiders bijeen om te bepalen wat ze gepast vonden na de gebeurtenissen van gisteren. Ze besloten om de campagnes met een aangepaste toon te hervatten.

Kleur bekennen

Gisteravond al bespraken de Groningse lijsttrekkers dat dat een reden zou zijn om vanmorgen te overleggen. We deden dat in een telefonische vergadering. De voorkeuren waren verdeeld. Niet iedereen stond te springen om op dit beladen moment een verkiezingsdebat te gaan voeren. Maar de meeste partijen wilden dat wel. Omdat een verkiezingsdebat bij uitstek het moment is om kleur te bekennen. En om aan kiezers duidelijkheid te bieden. Er valt morgen wat te kiezen.

Morgen is het laatste woord aan de kiezers.

En zo gaat het debat met de lijsttrekkers vanavond wel door. Ook al zijn onze gedachten ook bij de nabestaanden. In de hoop dat de kijkers mede op basis van dit debat hun keuze kunnen bepalen. Wie komen er in onze Provinciale Staten? En wat gaan ze daar doen? Vanavond debatteren de politici. Morgen is het laatste woord aan de kiezers.

Eén gedachte over “Een verkiezingsdebat op een beladen moment”