Een warme winter met EuroSonic Noorderslag


Winters in Nederland zijn kort en zelden koud. Dus eigenlijk heb je geluk als je in Nederland bent als het net winter is. De deelnemers van EuroSonic Noorderslag hebben die mazzel. De weersverwachting is dat de Nederlandse winter het komend weekend valt. En als het een lange winter is, duurt het misschien wel een hele week!

Normaal gesproken zou zoiets slecht nieuws zijn voor een groot festival. Maar niet voor EuroSonic Noorderslag. En niet in Groningen. Kijk maar hoe het bezit neemt van de binnenstad: de huiskamer van de stad staat stampvol met festival. En kijk maar hoe enthousiast de 45.000 gasten en duizenden muzikanten uit heel Europa hier worden ontvangen. Dat garandeert voldoende energie en warmte.

En mocht het toch een beetje koud worden, dan gaan ze toch gewoon een warme kroeg in? Zelfs als EuroSonic Noorderslag insneeuwt, is dat in Groningen nog niet per se een slechte ervaring. Ik mag de internationale gasten welkom heten, mede namens de burgemeester van de stad met de meeste live muziek per vierkante meter. Wat een baan!

EBBA’s? Kun je die eten?

Vanavond was de uitreiking van de ‘European Border Breakers Awards‘. In onze eigen Martiniplaza.  Insiders noemen ze ‘EBBA’s’. Maar niet iedereen weet wat dat zijn, EBBA’s. Kun je ze eten? Is er een andere manier om er van te genieten? Ik leg meestal uit dat het een Europees songfestival is voor echt goede popmuziek. Niet te verwarren met dat andere Europese songfestival. European Border Breakers zijn popmuzikanten die in hun eigen land al wereldberoemd zijn en die beginnen door te breken in andere Europese landen.

Het is leuk om vast te stellen: de EBBA’s zijn beter geworden en bekender door Groningen. Want hier konden ze verbonden worden met het Europese programma voor talentuitwisseling en vooral met EuroSonic Noorderslag. En zo maak je massa. Opkomend talent moet een plek krijgen op belangrijke festivals. En dat gebeurt hier. Wie een EBBA wint, maakt ook zijn debuut op EuroSonic Noorderslag. En meestal heb je de boeking voor volgend jaar meteen ook te pakken.

Wie een EBBA wint, is beroemd in zijn eigen land. Waarom zouden ze dat niet zijn in de rest van Europa? We zagen dat het kon werken. Wat hebben Adèle, Milow, Katie Melua, Damien Rice, Caro Emerald, Stromae en Mumford and Sons met elkaar gemeen? Ze wonnen een EBBA en ze werden daarna beroemd. Wereldberoemd: je kunt het worden in Groningen.

De sterren van morgen

We zagen ze vandaag weer schitteren. De sterren van morgen. Op drie grote podia in Martiniplaza. Uitgezonden door minstens 15 televisiestations. Een paar duizend mensen waren er bij. Ik ook. Als ze straks echt wereldberoemd zijn, kunnen we opscheppen dat we ze beter vonden vóórdat ze beroemd werden… gewoon Groningen.

En zo brengt EuroSonic Noorderslag mensen, inspiratie en warmte naar Groningen. Ik ben er trots op dat ze er zijn. En ik ben er zeker van dat de Nederlandse winter nauwelijks effect zal hebben op de editie 2017 van deze inmiddels dertigjarige traditie. Ik weet dat tienduizenden Europeanen het erg naar hun zin hebben bij ons in Groningen. Die zien we vast volgend jaar weer terug.