En vlug een beetje!

Het was natuurlijk ook onvermijdelijk. Ik was zelfs teleurgesteld geweest als de koning geen woord aan de gevolgen van gaswinning had gewijd. Maar woorden zonder daden voeden het cynisme. En daarom drong ik in de Volkskrant van maandag aan op concrete resultaten.

Den Haag

De tekst die de koning uitsprak, was zo goed als een troonredetekst kan zijn. “De urgentie van de energietransitie is alleen maar groter geworden na het besluit om de gaswinning in Groningen zo snel mogelijk af te bouwen naar nul. Met dit besluit wil de regering recht doen aan de inwoners van het aardbevingsgebied. Natuurlijk zijn hiermee niet ineens alle problemen opgelost. Daarom zet de regering concrete vervolgstappen om de schade te vergoeden en de regionale economie te versterken.”

Welke, dat staat uiteraard niet in Zijne Majesteits spreektekst. 

De regering roept zichzelf dus via de koning op om ‘concrete vervolgstappen’ te zetten. Welke, dat staat uiteraard niet in Zijne Majesteits spreektekst. Maar vanavond bleek al: we kunnen wel een handje helpen.

Appingedam

Op de avond van Prinsjesdag leidde ik een bijeenkomst in Appingedam, waar het heel concreet werd. Ik kwam te laat want de files zaten erg tegen. Toen ik binnenkwam, was de ‘Damster’ burgemeester Anno Wietze Hiemstra al bezig om te vertellen over onze inzet bij de versterkingsoperatie. Er zijn een paar duizend huizen waarvan is afgesproken dat ze versterkt moeten worden. Die afspraken hadden veel voeten in de aarde. We liepen zelfs weg bij het overleg met de minister, omdat we het niet eens werden. Later draaide de minister bij en kregen de inwoners van Appingedam, Delfzijl, Overschild en Ten Boer te horen dat hun huizen toch worden versterkt. Daar willen we dus mee aan de slag. Liever vandaag dan morgen.

Hoe verder na deze groepen huizen? Mark Boumans, lid van de Mijnraad, legde uit wat de Mijnraad adviseert. Welke huizen moeten met voorrang worden aangepakt. Hoe kunnen we zeker weten over welke huizen het gaat? En wat betekent dat voor de andere huizen in het gebied? De Mijnraad adviseerde over veiligheid. Hoe kunnen we weten wat veilig is?

En Bruno van Ravels, de voorzitter van de ‘Tijdelijke Commissie Mijnbouwschade Groningen’, ging in op de werkwijze van zijn commissie. De minister en de regio maakten in januari afspraken over de afhandeling van schade. De NAM moest eruit en een onafhankelijke schadebeoordelaar moest er in. Dat werd de ‘Tijdelijke Commissie’. Die heeft een reusachtige klus te klaren met ruim 17.000 schademeldingen die wachten op afhandeling. Van Ravels schetste hoe dat zo is gekomen en wat mogen we verwachten. Raads- en statenleden stelden vragen over de voortgang. Want met alle begrip voor de moeilijkheden: iedereen wil dat het opschiet.

Merken dat het goed gaat

“Meer mensen moeten concreet merken dat het goed gaat”, zei de koning vandaag. “Mensen moeten ook weer voelen dat de politiek er voor iedereen is.” Ik zag het voor mijn ogen gebeuren. De raads- en statenleden lieten dat vanavond zien. Politiek voor iedereen. Ze maakten als volksvertegenwoordigers concreet waar de koning het abstracter over had. 

Hun vragen en oproepen bevatten heldere boodschappen voor de aanwezige bestuurders. Aan de slag voor concrete resultaten. Maak afspraken met de minister. Laat aannemers aan het werk gaan. Schep duidelijkheid aan mensen die zich zorgen maken. Herstel de schade van de duizenden huizen op de wachtlijst.

En vlug een beetje.

(Geplaatst op Prinsjesdag 18 september op Linkedin)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *