Europa: even volhouden


Sinds de Britten te kennen gaven dat ze eruit willen stappen, wordt er in Europa onderhandeld. Met de Britten natuurlijk, over de voorwaarden voor de scheiding. Maar ook tussen de andere Europese lidstaten. Groot Brittannie betaalt meer aan de EU dan het terugkrijgt. Dus met het vertrek van de Britten, ontstaat een omzichtige dans om het geld. Wie betaalt het tekort?

Deze discussie gaat niet alleen over geld. Ze gaat vooral over de toekomst van de Europese Unie. Waarmee houdt die zich in de komende jaren bezig? Welke programma’s en instrumenten horen daarbij? Dat wordt allemaal zichtbaar in het ‘Meerjarig financieel kader’, waarover nu het Europees duw- en trekwerk plaatsvindt. Niemand kent het nog helemaal, maar de geruchten zijn niet van de lucht. En de uitkomst heeft ook invloed op de mogelijkheden voor Groningen om van Europese regelingen gebruik te maken.

Goed voornemen

Voor gesprekken in Brussel moet ik mijzelf altijd even een zetje geven. In Den Haag ben ik haast elke week. Ik kom er al jaren, ken er best veel mensen en snap de (meeste) gewoonten. Ze spreken er Nederlands. En ze weten (behoorlijk goed) waar Groningen ligt. Het is, kortom, vertrouwd terrein.

Brussel is different koek. Ik was er al vaak, maar ik weet er niet de weg. Maar ik heb een goed voornemen: dat ga ik veranderen. Ook in Europa wil ik ontdekken welke onderwerpen voor Groningen van belang zijn, wie daarop invloed heeft en hoe de besluitvorming loopt. Er is geen alternatief. Brussel heeft invloed op Groningen. En dus is het hoog tijd voor het omgekeerde. Het zou jammer zijn als Europese beslissers te weinig op de hoogte zijn van wat Groningen voor Europa kan betekenen (en omgekeerd). En als Europa belang hecht aan energie, innovatie en gezond oud worden, kunnen ze niet om Groningen heen.

Een beetje duizelig

Vandaag begin ik daarom aan mijn goede voornemens met een flinke serie gesprekken. Grondig voorbereid, voorzien van een uitgebreide informatiemap sprak ik met Nederlandse diplomaten, Europarlementariers, Europese ambtenaren en ervaren lobbyisten. Ook zij hebben annotaties voor zich. Wat staat er in over Groningen? Wat willen ze kwijt over hun werk? En in welke van onze verhalen zijn ze geïnteresseerd?

Net als alle vorige keren word ik in de loop van de dag een beetje duizelig van de afkortingen, de projecten en de begrippen die ik wel ongeveer, maar net niet helemaal kan plaatsen. Maar het is net als bij andere goede voornemens: als je even volhoudt, wordt het makkelijker.

Eén gedachte over “Europa: even volhouden”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *