Griezelig


Maandag gaan ze open. En vandaag krijgen ze bezoek van de ministers Wiebes en Dekker. Nog geen slingers en taart, want voor feestelijkheden is eerst succes nodig. Toen we op 31 januari een persconferentie gaven over de afspraken over het lang verwachte schadeprotocol, ontstond meteen een Haags misverstand: Het protocol is er. Fijn, nu is het klaar in Groningen!

Het tegendeel is waar. En het is een misverstand om vele redenen. Er is meer nodig dan schadeafhandeling. Maar ook de schade is nog niet geregeld met een protocol. Wijlen Jan Schaeffer zei het ooit kernachtig: ‘In gelul kan je niet wonen.’ Een schadeprotocol is niet meer dan de afspraak hoe je om wilt gaan met schade. Het is twintig kantjes juridisch proza. Maar hoe we daar ook ons best op deden: het helpt pas als het goed wordt uitgevoerd. En politiek bestuurders hebben een slechte reputatie als het gaat om begrip voor uitvoeringsproblemen.

Het werd heksen

Ik vrees dat we die reputatie ook vandaag waarmaken. Minister Wiebes stelde binnen zijn departement de vraag. “Hoe lang duurt het om een goede uitvoeringsorganisatie op te bouwen?” Het antwoord was dat dat in een jaar wel zou lukken. Zoveel tijd hadden we niet. En als het niet kan zoals het moet, dan moet het maar zoals het kan. Dus op 31 januari, tijdens de persconferentie, kondigden we aan dat de Tijdelijke Commissie Mijnbouwschade op maandag 19 maart in werking zou zijn.

Gelet op de voorbereidingstijd is het een wonder als alles maandag vlekkeloos verloopt.

Dat was griezelig. Op 31 januari lijkt dat misschien nog ver weg. Maar op 1 februari is dat al anders. En het werd heksen. De ministers spreken vandaag met leuke, betrokken nieuwe medewerkers. Ze hebben in de afgelopen weken allerlei cursussen gehad. Les gehad over aardbevingen, in gespreksvoering en ook in de omgang met agressieve klanten. Komende zaterdag en zondag zijn ze opnieuw in touw. Proefcasussen oefenen. En alle systemen nog één keer testen. Gelet op de voorbereidingstijd is het een wonder als alles maandag vlekkeloos verloopt.

Geen alternatief

Het lijkt een overzichtelijke taak: de schade zo afhandelen dat niemand reden heeft om ontevreden te zijn. Dat klinkt eenvoudig. Maar niks is zo moeilijk als eenvoud. De lat ligt hoog. De nieuwe schadeafhandeling mag niet mislukken. En tegelijk is uitgesloten dat het maandag perfect verloopt.

Ze weten dat Groningers met schade geen alternatief hebben voor hun professionaliteit

Minister Dekker moest de leden van de Tijdelijke Commissie benoemen. Hij vertelt dat hij verrast was hoe makkelijk het was om juridische zwaargewichten beschikbaar te krijgen voor schade in Groningen. Iedereen heeft het gevoel dat dat belangrijk en betekenisvol werk is. Dat zijn werk in Groningen het landsbelang dient. En het belang van Groningers. Dat geldt niet alleen voor de leden van de commissie, maar ook voor hun medewerkers die ik vandaag spreek.

Het werk is pionierswerk. Het is met een rotvaart opgebouwd. Natuurlijk gaat er in de eerste weken van alles mis. Maar ik weet zeker dat ze gemotiveerd zijn om van hun fouten te leren. Dat ze weten dat Groningers met schade geen alternatief hebben voor hun professionaliteit. Dat ze vastbesloten zijn om er het beste van te maken. Ik wens ze succes. En we spreken af dat ik over een maand langs kom om over hun ervaringen te horen.

Eén gedachte over “Griezelig”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *