Heel Nederland kon het zien

Kernachtiger dan de koning kan ik het niet zeggen: “U vertelt me niks nieuws, maar we laten op deze manier heel Nederland zien wat hier aan de hand is.” De koning sprak met mensen die de gevolgen van gaswinning en aardbevingen aan den lijve hebben ondervonden. Ze stonden op de meest prominente plek van het programma: midden op de Grote Markt. En ze maakten van hun hart geen moordkuil.

Ik heb inmiddels de beelden teruggezien. Onze bedoeling was dat er in het hart van een feestelijk programma ook aandacht zou zijn voor de gevolgen van gaswinning. Voor een nationaal probleem dat nog steeds niet is opgelost. Daaraan was behoefte. Voor provinciale staten van Groningen was het een voorwaarde om in te kunnen stemmen. Vanuit de Dienst Koninklijk Huis kwam het verzoek, bijna tegelijk met de mededeling dat Groningen was uitverkoren. En zelfs al in de uitnodigingsbrief die Peter den Oudsten en ik naar de koning stuurden, kwamen de aardbevingen voor.

Tegenfeest

De reacties op deze achttien minuten van het programma waren verdeeld. Voor sommigen hoefde het hele feest niet. In Appingedam werd een ´tegenfeest´ georganiseerd, uit verdriet en frustratie. Anderen vonden het ´tenenkrommend´ dat heel Nederland moest kijken naar gesprekken over problemen, middenin een feest. Weer anderen vroegen zich af of we nou op koningsdag politiek gingen bedrijven. Gaan nou alle provincies hun problemen uitstrooien op koningsdag? En is dit sowieso niet te politiek voor de koning?

Een feest wordt beter als je aan het verdriet niet voorbij gaat.

Zelf ben ik heel tevreden. Het is natuurlijk een beetje kunstmatig. Een statafel met mensen er omheen en een microfoon erop. En tientallen mensen daar weer omheen, die aan andere tafels stonden, waarvan de verhalen niet live werden uitgezonden. Maar het was ernstig en waardig. En het deed recht aan de betrokkenheid die de koning in de afgelopen vijf jaar consequent heeft getoond. Een feest wordt beter als je aan het verdriet niet voorbij gaat. Parlementair journalist Jan Hoedeman twitterde erover: ‘Dit is het koekhappen ver voorbij.’

‘Mijn Groningen’

Aan feestelijkheden geen gebrek gisteren. En wat was het geweldig om zoveel enthousiaste mensen samen een geweldig mooie dag te zien hebben. Toen ik ’s morgens de gordijnen open deed en zag dat de zon scheen, werd ik enorm blij. En dat gevoel is de hele dag niet meer overgegaan. ‘Groningen is een coole stad’, zei de koningin. En wat heeft ze gelijk!

We hebben ons best gedaan om de koning, en daarmee heel Nederland, Groningen te laten zien door de ogen van Groningers. Acht Groningers lieten de koninklijke familie ‘Mijn Groningen’, en daarmee de vele gezichten van stad en ommeland zien. De jongste stad van Nederland. De streek van fantastische cultuur. De onmisbare energieleverancier van nu en straks. De regio waar mensen met geluk en mensen met pech in het leven samen sterk zijn. De biotoop van nobelprijswinnaars en studenten. En een omgeving waar veel te ondernemen en te genieten valt. Bij die vele gezichten van Groningen mag het verdriet de gaswinning niet ontbreken.

3 gedachten over “Heel Nederland kon het zien”

1. Wat ben jij een brtrokken en oprechte bestuurder die gewoon bloj wordt en is van samen en verbonden. Pracht stuk renee.