Het overzicht van vorig jaar

Dit is mijn jaarverslag over 2018. Het leek me een goed idee om het snel klaar te hebben en op de nieuwjaarsreceptie van de provincie Groningen aan elke aanwezige een exemplaar mee te kunnen geven. Nu het jaar nog ‘vers’ is.

De vormgeving is gedaan door Jochem Koopman, die afgelopen zomer cum laude afstudeerde aan Academie Minerva. Via de academie vroeg ik vlak voor het Kerstreces twee startende vormgevers om een presentatie te houden. Mijn keus viel toen op Jochem, die daarna als een haas aan het werk ging en rond de Kerst en de jaarwisseling de klus klaarde.

De samenwerking is me goed bevallen, zoals ik ook tevreden ben over hoe het jaarverslag er uitziet. Ik ben onder de indruk van de professionaliteit, zorgvuldigheid en snelheid waarmee Jochem heeft gewerkt. Alsof hij al jaren in het vak zit. Petje af ook voor Minerva, die zulke goede starters op de arbeidsmarkt aflevert.

Transparantie

Het grootste deel van dit jaarverslag is geen nieuws. Het is al eerder gepubliceerd. Een jaarverslag dient de transparantie en die is gebaat bij tijdigheid.

Daarom ben ik in het afgelopen jaar begonnen met het uitbrengen van maandberichten, vooral bedoeld voor actuelere, snellere verslaglegging. Die vormen nu de ruggengraat van mijn jaarverslag. Daarnaast schreef ik in het afgelopen jaar meer dan vijftig ‘blogs’, die hun oorsprong meestal vonden ineen toespraak, een opening of een inleiding die ik ergens in de provincie hield. Ook die zijn in het jaarverslag opgenomen. In de digitale versie althans. Want in het gedrukte boekje, dat ook bestaat, is de selectie beperkt tot één blog per maand. Anders zou het te dik worden.

Elke maand sluit ik in dit jaarverslag af met een overzicht van de belangrijkste afspraken die ik in die maand had. Het gaat dan in de meeste gevallen om bijeenkomsten die openbaar zijn, en dus voor iedereen toegankelijk.

Daarnaast kunt u in dit jaarverslag lezen over wat ik gemakshalve maar even ‘burgemeesterszaken’ noem. Plus natuurlijk een overzicht van het aantal koninklijke onderscheidingen, een impressie van mijn werkzaam-heden voor de ‘fondsen’ en een samenvatting van mijn activiteiten om het relatienetwerk van de provincie met Duitsland te onderhouden en te vergroten.

Dominant

Wie terugkijkt op het afgelopen jaar, ziet meteen hoe dominant de gaswinning ook in mijn agenda is. Elke dag – wat er ook op het programma stond – stond óók in het teken van aardbevingen, schade¬afhandeling en veiligheid en versterking. Daarin zijn in 2018 grote stappen gezet: de afhandeling van schade – tot voor kort in handen van de NAM – is onafhankelijk geworden.

Het kabinet heeft besloten de gaswinning in Groningen zo snel mogelijk te beëindigen. En er ligt een plan om de huizen met het grootste risico aan te pakken. Verder maakten rijk en regio afspraken over een Nationaal Programma Groningen, met een startkapitaal van 1,15 miljard euro, om daarmee het Groningen van na de gaswinning gestalte te geven. Een programma, dat moet leiden tot nieuwe vormen van werkgelegenheid. Want dat heeft Groningen hard nodig.

Resultaat

Tegelijk moeten we vaststellen dat al deze bestuurlijke afspraken nog veel te weinig verschil maken in het leven van mensen die de gevolgen van gaswinning in hun eigen leven ervaren.

Er gaapt een groot gat tussen vergader- en keukentafels. Veel mensen zijn veel te lang onzeker over de veiligheid van hun huis. Mensen wachten langdurig op de afhandeling van hun schade. En het ongenoegen en de frustratie over de voortgang leeft breed en zit diep.

Dat is de eindstand van 2018. Het is meteen ook de opgave voor 2019: vooruitgang tot stand brengen die mensen thuis ervaren. Vanuit mijn positie als commissaris van de Koning in Groningen zal ik me daar hard voor maken.

Eén gedachte over “Het overzicht van vorig jaar”