Lid in de Orde van Oranje-Nassau


Het is de dag voor Koningsdag. De kenners weten dat dit de dag is waarop mensen met discutabele smoezen naar het gemeentehuis zijn gelokt om koninklijk onderscheiden te worden. 88 zijn het er dit jaar in onze provincie. Op een bevolking van een kleine 600.000. Dus, hoewel het woord ‘lintjesregen’ anders suggereert: een koninklijke onderscheiding krijgt niet iedereen. Het is behoorlijk exclusief. En het gaat zonder uitzondering om mensen die zich bijzonder verdienstelijk hebben gemaakt voor de samenleving.

De meesten van hen worden Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Vaak zijn dat mensen die al heel lang vrijwilligerswerk doen en waarvan mensen zeggen: die zouden ze nou eens een lintje moeten geven! En zo gaat dat ook, want een lintje komt niet zomaar uit de lucht vallen. Een koninklijke onderscheiding begint er mee, dat anderen het de moeite waard vinden om er een voor je aan te vragen.

Vanmorgen ging ik naar het Stadhuis in Groningen, omdat ik de onderscheiding mocht uitreiken aan een bijzondere dame. En dat komt zo. Ik roei op zaterdagmorgen met de veteranen van De Hunze. Daar blijf je lang jong. Want in gezelschap van de veteranen ben ik één van de broekies. Roeien kun je volhouden tot op hoge leeftijd. De Hunze-veteranen bewijzen het.

Een beetje bang

Weer of geen weer, wij staan op zaterdagmorgen altijd om half negen op het vlot. We durven niet te laat te komen. Want diep in ons hart zijn we allemaal een beetje bang voor onze formidabele stuurvrouw. Ze stuurt onze acht met een vanzelfsprekendheid die decennia ervaring verraadt. De naam van onze boot staat in blauwe letters op de stuurplaats: Tineke Floor.

Meestal is het erelidmaatschap een reden om het wat rustiger aan te gaan doen. Maar niet voor Tineke.

Er zijn weinig boten die de naam dragen van nog levende Hunzeleden. Maar De Hunze heeft reden om Tineke dankbaar te zijn. Want haar inzet is langdurig en legendarisch. Toen de vereniging moest verhuizen vanwege het Groninger Museum, leidde Tineke dat in goede banen. Ze was vijf jaar lang één van de meest kordate secretarissen die De Hunze ooit gekend heeft. Tineke zorgt al een kwart eeuw voor de sociëteit. Ze maakte ontelbare lustra mee en redigeerde een lustrumboek. Ze leert nieuwe leden roeien. Of zorgt ervoor dat de veteranen dat doen. Als een Hunzelid overlijdt, zorgt zij voor een in memoriam-tafel met foto’s en bloemen. Want Tineke beheert het fotoarchief.

Ereleden zijn schaars. Tineke werd het in 2011. Meestal is het erelidmaatschap een reden om het wat rustiger aan te gaan doen. Maar niet voor Tineke. Ze is dik in de zeventig – bij een dame vraag je daar niet naar – maar nu De Hunze wordt verbouwd, zit Tineke vanzelfsprekend in de commissie.

Verantwoordelijk vrijwilligerswerk

Niet alleen De Hunze boft met Tineke. Ze is even enthousiast en daadkrachtig in de Vereniging van Eigenaren van de grote flat waarin ze woont. Dat is tijdrovend en verantwoordelijk vrijwilligerswerk. En het is Tineke op het lijf geschreven. Ik woon er niet, maar ik denk dat ik weet hoe ze het doet!

Op Tineke doe je niet snel tevergeefs een beroep.

Met dezelfde energie waarmee ze de gang van zaken regelt op De Hunze, zette zij zich jarenlang in voor Tafeltje Dek Je. Ze bezorgde de maaltijden uit De Zonnehof in Haren bij mensen die niet zelf meer konden koken.

Op Tineke doe je niet snel tevergeefs een beroep. Tineke zorgt voor mensen die ziek zijn. Ze is al jarenlang vrijwilligster in de Zuiderflat. Daar is ze ‘maatje’ van ernstig zieke bewoners. De Zuiderflat kent Tineke als een trouwe vrijwilliger, die vrolijkheid brengt en dingen onderneemt. Die je rolstoel duwt en er dan samen met je op uit gaat.

Dank je wel zeggen

En zo zijn er veel Groningers gehecht geraakt aan Tineke. Hebben ze uitgekeken naar haar komst. Of gerekend op haar strakke planning. Ze zijn gehecht aan haar heldere opvattingen en haar onvermoeibare dadendrang. Aan haar trouw en haar nooit aflatende betrokkenheid. Haar zorgzaamheid, voor de Hunze veteranen en voor zo veel anderen.

Hebben ze uitgekeken naar haar komst. Of gerekend op haar strakke planning.

Een Koninklijke Onderscheiding is een manier van de samenleving om ‘dank je wel’ te zeggen. Ik weet zeker dat veel mensen dat bij Tineke een goed idee vinden. Voordat ik haar de versierselen opspeld, spreek ik met een krachtige galm de voorgeschreven toverformule uit: ‘Het verheugt mij daarom dat het Zijne Majesteit heeft behaagd je Koninklijk te onderscheiden en te benoemen tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.’

Dit blog is ook te lezen in magazinevorm.

Eén gedachte over “Lid in de Orde van Oranje-Nassau”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *