Marcel Hensema, nu ook in boekvorm.

De acteur en regisseur Marcel Hensema is een grote. Een echte ‘BG’er’ die ook naam maakte als BN’ er. Hij komt hier ‘weg’, zijn ouders hadden een cafetaria in Sappemeer. En hij begon te acteren bij de vooropleiding theater (De Voorziening) in Groningen. En daarna liep het al snel uit de hand.

Hij bleef niet in Groningen, maar studeerde toneel in Antwerpen en Maastricht. En zo kwam hij terecht in tientallen films, in tv-series en in toneelstukken. Hij werd bekend door zijn optreden in Karakter, Simon, Sonny Boy, De Heineken ontvoering, Knielen op een bed violen en De Marathon. Maar hij speelde ook in Pleidooi, Baantjer, Penoza en Hollands Hoop.

Toneel bracht hem ver buiten de provincie, maar uiteindelijk ook terug naar Groningen. Na King Lear, Glazen Speelgoed, Erfdragers en Verre Vrienden begon hij met de drie voorstellingen, gebaseerd op Groninger personen. Het werd een theatertrilogie: ‘Mijn Ede’, ‘Mijn Tweede’ en ‘Mijn Vrede’. Met kerst speelt hij ‘Mijn Vrede’ nog twee keer in Martiniplaza.

Trots

Ik neem vandaag het boek officieel in ontvangst op de plek waar het allemaal begon: de werkplaats van het Noord Nederlands Toneel in Groningen. En ik bedank hem ervoor. Niet alleen voor het boek, maar ook voor wat het boek betekent.

Als geboren Winschoter en opgegroeid in Sappemeer, kent Marcel als geen ander de Groningse volksaard. Hij weet dat onder schijnbare nuchterheid een geweldige bak emotie schuilgaat. En dat Groningers niet mogen ‘snakken’ van hun moeder, maar dat ze graag trots willen zijn op waar ze ‘weg’ komen.

Die trots heeft Marcel veroorzaakt, door eerst een beroemde Groninger te worden, en daarna volle zalen te trekken met zijn liefde voor onze provincie. Met de voorstellingen ‘Mijn Ede’, ‘Mijn Tweede’ en ‘Mijn Vrede’. Met ‘Mijn Ede’ stond hij zelfs in Carré. Daarvoor had hij al geschitterd in tientallen films, toneelstukken en tv -series. Hij won zelfs twee keer een gouden kalf. Maar… Marcel wilde meer. Hij wilde terug naar waar hij vandaan komt.

Marcel woont al jaren in Amsterdam. Maar je kunt Groningers wel uit Groningen halen, maar Groningen nooit uit de Groningers. Inderdaad: ‘Er gaat niets boven Groningen’.

Ola Mafaalani

Hij sprak erover met Ola Mafaalani , destijds artistiek leider van het NNT. Ze zaten op een terras. En Marcel zei dat hij op toneel eens iets met Groningen wilde. Hij sprak honderd uit over zijn jeugd, over de kroeg van zijn ouders en over zijn liefde voor Groningen en het Gronings. Ola was direct verkocht en wist toen al zeker waar de voorstelling over moest gaan. En na gesprekken met toneelschrijver Rik van den Bos was de voorstelling ‘Mijn Ede’ geboren.

Het werd een kaskraker met zo’n 60 uitverkochte voorstellingen in Noord – Nederland. Marcel kwam dichtbij. Hij speelde graag in kleine zaaltjes, dicht bij de tap of piano en vooral tussen het publiek. Door de vele gesprekken die hij na afloop van de voorstellingen had met de bezoekers ontstond bijna vanzelf ‘Mijn Tweede’.

En vorig jaar nam hij ons in de voorstelling ‘Mijn Vrede’ mee in de auto met de Hensemaatjes. Ze gingen van Amsterdam naar Sappemeer om daar kerst te vieren met familie.

De werkplaats is gevuld met mensen die voor de drie theatervoorstellingen van grote betekenis zijn geweest. Ze klappen voor Marcel en genieten ook een beetje van hun eigen succes. Het was een waagstuk, maar het bleek de moeite waard.

Marcel Hensema, nu ook als schrijver. Een boek is minder direct dan toneel. Je mist de acteur die het speelt, die het gevoel overbrengt. Maar dit boek met de teksten van de drie voorstellingen is een prachtkans om het allemaal weer eens terug te lezen. Of om kennis te maken met het werk van Hensema. Ik vind het een aanwinst voor elke Groninger boekenkast. Omdat we nuchter zijn, maar stiekem hartstikke trots! .

Ik bin der slim wies mit.

Eén gedachte over “Marcel Hensema, nu ook in boekvorm.”