Matjes mit Zwiebeln


Een volle Statenzaal op werelddierendag. Maar dat was toeval. Want de genodigden kwamen omdat gisteren, 3 oktober, een bijzondere dag was. Voor onze Duitse vrienden. Maar voor ons, Groningers, ook.

Twee gezaghebbende media in onze provincie vertellen ons verschillende dingen. Volgens RTV Noord is de Tag der Deutschen Einheit voor onze oosterburen vooral een dag om uit te slapen. Maar in het Dagblad van het Noorden werd aandacht besteed aan de vele Duitsers die langskwamen. We wisten het wel: er zijn veel Duitsers. En als de ene helft uitslaapt, zorgt de andere helft nog steeds voor Stau in Winschoten. En verandert ze de voertaal op de Grote Markt in Duits. En op alle Groninger markten gaan ‘Matjes mit Zwiebeln’, Blumen, Backfisch en oliebollen als warme broodjes über den toonbank.

Eén ondernemer bleef vorig jaar zitten met duizenden gehaktballen. 

De Tag der Deutschen Einheit is een topdag voor de Groninger economie. Vooral dankzij onze marktkooplieden die kansen zien en handig op Duitse smaken inspelen. Wat overigens niet altijd lukt. Eén ondernemer bleef vorig jaar zitten met duizenden gehaktballen. Blijkbaar valt deze Hollandse lekkernij bij onze Oosterburen niet zo in de smaak.

Miljoenen nieuwe klanten

Maar dat is het risico van ondernemerschap. Ondernemen is kansen zien. Creatief en innovatief zijn. Inspelen op de vraag van de klant. En je soms een keer vergissen, als je een kaasliefhebber gehaktballen probeert te verkopen. Ondernemen is zoeken naar nieuwe afzetmarkten. Altijd in beweging blijven. Want wat vandaag ‘hot’ is, kan morgen alweer achterhaald zijn.

Over grappige versprekingen en bijna fatale cultuurverschillen. 

Hoe mooi is het dan om te ondernemen in Noord-Nederland. Of in Noord-Duitsland. Dan heb je vlak over de grens een paradijs vol nieuwe klanten en mogelijkheden. Miljoenen consumenten, duizenden bedrijven om als toeleverancier aan te leveren of om mee samen te werken. Kennis en arbeidskrachten die je in eigen land misschien tekort komt. Je kunt je niet voorstellen dat er ondernemers zijn die daar géén gebruik van maken.

Gelukkig doen al veel ondernemers dat wél. Vandaag zijn er een paar aanwezig om hun ervaringen met ons te delen. Ik begroet Renate de Geus, Hans de Koning, Bernard Brons en Ben Woldring! Ze vertellen verhalen over grensoverschrijdend ondernemen. Over grappige versprekingen en bijna fatale cultuurverschillen. Maar vooral over de kansen die zakendoen over de grens hen biedt. We kunnen veel van hun verhalen leren, want nog steeds zijn er ook veel ondernemers, met name in het mkb, die de stap over de grens níet zetten.

Afspraken

Als bestuurders weten wij elkaar steeds makkelijker te vinden. Met Niedersachsen maken we op dit moment een overeenkomst om effectiever te gaan samenwerken. Ik ben daar persoonlijk intensief bij betrokken, omdat Staatssecretaris Knops van BZK aan drie commissarissen van de Koning heeft gevraagd om de manier van samenwerken te helpen verbeteren. Bijvoorbeeld om meer export en handel op gang te brengen, en uitwisseling van vakkrachten. Of om kennis te delen op het gebied van energie en klimaat en beter voor elkaar bereikbaar te zijn via de weg en het spoor. Om maar eens iets te noemen!

Grensoverschrijdende samenwerking is geen hobby van bestuurders.

We willen die samenwerkingsovereenkomst eind dit jaar vaststellen. Dat is een mooie stap. Maar het is niet genoeg. Grensoverschrijdende samenwerking is geen hobby van bestuurders. Overheden en bestuurders kunnen nóg zo hun best doen om het makkelijker te maken met overeenkomsten en subsidies, maar uiteindelijk zijn het de bedrijven die voor nieuwe banen zorgen. Voor succesvolle investeringen over de grens, voor nieuwe business en economische vooruitgang.

Sterker

Ik ben gek op woorden. Maar je hebt er weinig aan als je ze niet omzet in daden. Daarom is het leuk en nuttig om van ondernemers te horen wat wij als overheden kunnen doen om ervoor te zorgen dat meer bedrijven over de grens gaan ondernemen. Wat weerhoudt hen daarvan? Waarmee kunnen we hen verleiden? Wat kunnen wij als overheid doen om die stap te vergemakkelijken?

Maar ik hoop dat onze woorden van vandaag daadwerkelijk zullen leiden tot meer ondernemerschap over de grenzen heen.

De aanwezigen bespreken een paar punten. Maar ze praten gelukkig vooral met elkaar. Honorair consul Sieger Dijkstra, is in zijn nopjes met de aanwezigen. Arnold Veeman luistert de bijeenkomst op met zijn prachtige Groninger liedjes – waarvan ik maar aanneem dat Ostfriezen ze ook kunnen verstaan. En middagvoorzitter Margriet Brandsma vertelt over haar eigen ervaringen en interviewt daarna ondernemers en bestuurders in de zaal.

Woorden dus. Maar ik hoop dat onze woorden van vandaag daadwerkelijk zullen leiden tot meer ondernemerschap over de grenzen heen. Niet alleen op de markt op 3 oktober, maar het hele jaar door. Daar worden we aan beide kanten van de grens sterker van.

Eén gedachte over “Matjes mit Zwiebeln”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *