Gerards vertrek slaat een gat

De roman ‘Vaders en zonen’ van de Russische schrijver Ivan Toergenjev is een meeslepend verhaal. Het behandelt grote maatschappelijke vragen als: hoe kun je een goed mens zijn in een onrechtvaardige wereld? Hoe ga je om met het ongeluk van de ander? Hoe draag je bij aan een eerlijke samenleving? Het boek dateert uit 1862. Meer dan anderhalve eeuw oud. Maar die vragen zijn nog steeds actueel. En zonder meer van toepassing op het Groningen van vandaag.

'Interessant, zo’n literair uitstapje', zie ik de aanwezigen denken.

Vader en zoon Kirsanov willen allebei vernieuwing. De zoon voelt veel voor de radicale aanpak. Maar zijn vader - u raadt het al - kiest voor de saaie weg. Die van geleidelijkheid en rede. Hij gelooft dat vooruitgang komt in kleine stappen. En dat die het resultaat zijn van overleg, wederzijds begrip en onderhandeling.

'Interessant, zo’n literair uitstapje', zie ik de aanwezigen denken. 'Maar wat heeft dat te maken met Eemsdelta en het afscheid van burgemeester Beukema?' Meer dan ze denken. Maar daarover straks meer.

Grote opgaven

In de raadszaal van de gemeente Eemsdelta wordt het ontslagbesluit plechtig voorgelezen. Ondertekend door ondergetekende. Soms is een ontslag aanleiding voor een feestje. Gerard Beukema werd in 2015 door mijn voorganger benoemd als waarnemend burgemeester van de toenmalige gemeente Delfzijl. Dat werd hij niet zomaar. Het burgemeesterschap van de noordelijke havenstad stond destijds niet bekend als een makkie. Je moest behoorlijk wat bestuurlijke bagage meebrengen om succesvol te zijn. Gerard had die bagage. En bovendien had hij er zin in. ‘Ik ben niet geschikt om alleen op de winkel te passen,’ zei hij destijds in een interview in het Dagblad van het Noorden.

Gerard is een heel goede burgemeester geweest

Het waren juist de grote opgaven die hem aanspraken. En die waren er genoeg: werkloosheid, krimp, financiële problemen en de gevolgen van de aardbevingen. Wat voor Gerard ook meespeelde in zijn keuze voor Delfzijl was dat hij, na een lange periode bij het Interprovinciaal Overleg in Den Haag, weer terug kon naar Groningen. De provincie waarvan hij houdt. En waarvan hij 16 jaar (!) gedeputeerde was.

Dat het waarnemerschap zo lang zou duren, had Gerard van tevoren niet kunnen bedenken. Maar dat juist híj vorig jaar op 1 januari het vertrouwen kreeg om ook waarnemend burgemeester te worden van de gemeente Eemsdelta, zegt veel. Gerard is goed bevallen in Delfzijl en Eemsdelta. Hij was een heel goede burgemeester. De aanloop naar de nieuwe gemeente was lang en ingewikkeld. Maar toen in 2018 bleek dat Delfzijl, Appingedam en Loppersum samen een gemeente moesten vormen, is daar stapsgewijs en harmonieus aan gewerkt. De gemeente Eemsdelta stáát er, is kansrijk en heeft volop energie, perspectief en plannen.

Dossiervreter

Gerard werd in de laatste periode de ongekroonde koning van de strijd tegen de gevolgen van de aardbevingen. Daar had hij een belangrijke rol te vervullen, met het epicentrum van de aardbevingsproblematiek binnen de gemeentegrenzen. Hoe - om in de termen van Toergenjev te spreken - ga je om met het ongeluk van de ander? Hoe draag je bij aan een eerlijke samenleving?  

Als een tijger stortte Gerard zich op de versterkingsoperatie. Daarin kon hij alles kwijt waar hij goed in is. Gerard is een dossiervreter. Dat zie je ook letterlijk. Want hij is een van de weinige mensen die nog rondlopen met indrukwekkende stapels papier, in plaats van met alleen een iPhone of tablet.

Hoe ga je om met het ongeluk van de ander?

Hij verdiept zich ook echt in al die stukken. Zo bouwde hij een encyclopedische kennis op van het aardbevingsdossier en de versterking. Als je met Gerard praat, steek je daar altijd wat van op. En niet alleen omdat hij de feiten kent. Hij heeft daarnaast een groot tactisch en strategisch inzicht. En hij weet, met zijn jarenlange ervaring in Groningen en Den Haag, hoe het politieke en bestuurlijke spel wordt gespeeld. Daar hebben Eemsdelta en de provincie Groningen zeker van geprofiteerd.

Overleggen

Daarbij is Gerard geen ‘scherpslijper’, zoals hij ooit zelf in een artikel bij zijn afscheid als gedeputeerde zei. "Ik heb van wapengekletter nooit gehouden. Sommige politici zullen dat een minpunt vinden." Gerards kracht ligt ergens anders. Hij is scherp, maar ook vriendelijk en verbindend. Slim en ervaren, maar ook loyaal en bescheiden. En hij wordt vertrouwd door bestuurders en inwoners.

En daar komt Toergenjev weer om de hoek kijken. Gerard Beukema is een liefhebber van het werk van deze grote Russische schrijver. Bij zijn afscheid van de provincie kreeg hij zijn verzamelde werk aangeboden. Ik vraag of hij het al uit heeft. En ik zie aan Mirjam dat dat beslist zo is. Het verbaast mij niet. Want met zijn wijze en bedachtzame optreden zou Gerard zomaar zelf een personage uit een van Toergenjevs boeken kunnen zijn.

Die vooruitgang wil scheppen door te overleggen

Waarbij hij mij vooral doet denken aan vader Kirsanov in het boek ‘Vaders en zonen’. De man die vooruitgang wil scheppen door te overleggen en met argumenten te komen. Door verbinding te zoeken en druk op te bouwen, zonder daar een drama van te maken.

Dát is voor mij Gerard Beukema ten voeten uit. Een burgemeester met de bedaardheid van een Russische romanfiguur. Maar tegelijkertijd een mens van vlees en bloed, die zich keihard heeft ingezet voor de inwoners van Delfzijl en Eemsdelta.

Repeteerwekker

Om middernacht vannacht komt aan waarnemend burgemeesterschap van Gerard ten einde. We gaan hem enorm missen. Dat is een soort cliché, wanneer iemand afscheid neemt. Maar ik ben er van overtuigd dat de meeste mensen die toekijken ook ervaren dat Gerards vertrek een gat slaat in Eemsdelta. De inwoners, de raad, het college: het zal voor hen wennen zijn zonder Gerard.

Dat geldt ook voor mijzelf. Onze gezamenlijke geschiedenis gaat nog nét niet terug tot de tijd van Toergenjev, maar we komen een heel eind. Ergens begin jaren ’90 kwam hij als gedeputeerde uitleg geven in de Groningse gemeenteraad over de nieuwbouw van het provinciehuis. Daarvoor moesten oude panden (uit de tijd van Toergenev) wijken, in ruil voor een modernistische 'balk met drie vingers', in de woorden van de architect. En ik vond dat niet meteen een aantrekkelijke gedachte. Balken hebben geen vingers!

De grote Beukema was ‘not amused’

Als jeugdig en ongetwijfeld irritant gemeenteraadslid refereerde ik aan de zoveelste discussie over de inrichting van het binnenlands bestuur. En ik vroeg aan de grote gedeputeerde Beukema wat voor garantie hij eigenlijk had dat de provincie over tien jaar nog zou bestaan. Gerard Beukema was ‘not amused’ en antwoordde een beetje knorrig dat de provincie nog lang zou bestaan. In zijn slottoespraak vanmiddag voor de gemeenteraad van Eemsdelta herinnert hij zich hoe hij zijn irritatie liet blijken voor de microfoon van RTV Noord. Beukema verzuchtte over het aanhoudende gezeur van een piepjong Gronings gemeenteraadslid: 'Kan die repeteerwekker aan de Grote Markt niet uitgezet worden?' Daar kon ik het mee doen!

Beste Gerard,

De repeteerwekker is uit. Ironisch dat we de laatste jaren eendrachtig samenwerkten, jij als burgemeester, ik als commissaris van de Koning in een provincie die inderdaad nog steeds springlevend is. Ook toen had je al een vooruitziende blik. Ik heb de samenwerking met jou bijzonder gewaardeerd.

Ik dank je voor alles wat je voor de gemeente Eemsdelta, haar voorganger Delfzijl en de provincie Groningen hebt betekend. Het was groots en soms even meeslepend als een Russische roman. Ik dank je ook voor wat je voor mij hebt betekend. Het was comfortabel om zo'n verstandige bestuurder in de omgeving te hebben.

Ik wens jou, samen met Mirjam, een prachtige toekomst toe. Waarin je onder andere tijd hebt om veel mooie boeken te lezen. Maar waarin we je hopelijk ook af en toe nog tegenkomen. Het ga je goed!