Kiezen voor de gemeenteraad

De gemeenteraadsverkiezingen zijn geweest. In negen van de tien Groningse gemeenten (niet in Eemsdelta, want daar waren nog vrij recent herindelingsverkiezingen) zijn nieuwe gemeenteraadsleden gekozen. Alle gemeenteraden zijn geïnstalleerd. En de onderhandelingen over de nieuwe colleges zijn in volle gang. Dat is meestal goed nieuws voor wie sterk uit de verkiezingen kwam. En vervelend voor wie graag verder wilde, maar te weinig stemmen kreeg om dat waar te maken. Maar of je het nou leuk vindt of niet: iedereen die deelneemt aan verkiezingen accepteert dat een verkiezingsuitslag op een vanzelfsprekende en vreedzame manier leidt tot een verandering in het bestuur. Want wij koesteren als democraten een systeem waarin de uitspraak van kiezers gevolgen heeft.

dat mijn gelukwensen per kerende post werden beantwoord met een ontslagbrief

De uitspraken van de kiezers hebben ook gevolgen voor Provinciale Staten, hoewel er bij ons helemaal geen verkiezingen waren. Sommige Statenleden zijn sinds kort óók lid van een gemeenteraad. Meteen na de verkiezingen kon ik Joke Lesman, Dennis Ram, Leendert van der Laan, Marjolein Vulpes en Arjen Nolles daarmee feliciteren. Volgens de wet kun je rustig lid zijn van de gemeenteraad én van Provinciale Staten. We hadden tot deze gemeenteraadsverkiezingen zelfs een Statenlid dat lid was van maar liefst drie parlementen tegelijk. Maar waar lidmaatschap van Provinciale Staten of van de gemeenteraad op zichzelf al een forse belasting is, is goed te begrijpen dat mensen de combinatie te zwaar vinden. Of ongewenst.

En zo kan het gebeuren dat mijn gelukwensen aan Arjen Nolles en Marjolein Vulpes wegens hun verkiezing in de gemeenteraad per kerende post werden beantwoord met een ontslagbrief als lid van Provinciale Staten.

Hardloper

Arjen Nolles leerde ik kennen als lid van de vertrouwenscommissie toen ik solliciteerde als commissaris van de Koning. Arjen is een hardloper. Ook figuurlijk. Hij werd lid van Provinciale Staten in 2015, en werd meteen fractievoorzitter van GroenLinks. Meteen was er een succes te vieren, want Arjen mocht aanschuiven aan de onderhandelingstafel en bracht GroenLinks uit de oppositiebankjes aan de collegetafel. Als je dan ook nog eens bedenkt dat Arjen vlak daarvoor vader was geworden, dan is te begrijpen dat het fantastisch en spannend is geweest in die eerste weken.

Razendknap om dat te regelen op de dag van zijn afscheid.

Arjen deed niks half. Zijn bijdragen in deze zaal gaven blijk van veel dossierkennis. Hij wilde alles weten en wist ook goed de weg te vinden naar ambtenaren om zich goed voor te bereiden op een debat. We zullen hem missen, ook om zijn rake, bondige en scherpe bijdragen en zijn creatief verwoorde suggesties aan het college. Na zijn eerste periode (succesvol, want GroenLinks werd na de verkiezingen twee keer zo groot) droeg Arjen het fractievoorzitterschap over aan Hendri Meendering. Net als Arjen een ervaren rot.

Arjen ging zich toeleggen op andere zaken voor ervaren Statenleden. Hij werd commissievoorzitter. Hij droeg het altijd weerbarstige Statenberaad Noordelijke Samenwerking, wat zelfs leidde tot een eensluidende motie in drie staten tegelijk. Arjen hielp een nieuwe accountant voor de provincie uitzoeken (het bleef dezelfde, maar dat doet niets af aan de inzet). En Arjen werd voorzitter van de Werkgroep Artikel 1. De kunstwerken bij beide entrees van het provinciehuis worden vandaag officieel onthuld. Razendknap om dat te regelen op de dag van zijn afscheid.

Gelijke kansen

Met Marjolein Vulpes maakte ik kennis toen ze aan het begin van deze Statenperiode was geïnstalleerd. Een nieuw gezicht in de Staten, net als twee derde van de Statenleden. Een jaar of vijf geleden voelde ze een onbedwingbare behoefte opkomen. Eén die velen hier in de zaal ongetwijfeld herkennen uit een recent of soms wat grijzer verleden, namelijk de behoefte, de ideële overtuiging, om politiek actief te worden.

Ze vertelde me dat ze zich grondig had verdiept in de beginselen van meerdere politieke partijen en zich het meest op haar gemak voelde bij de kernwaarden van de VVD. In haar eerste bijdrage aan Provinciale Staten maakte ze dat duidelijk. Marjolein staat voor vrijheid om te zijn wie je bent. Voor verantwoordelijkheid, ook voor mensen die zichzelf niet kunnen redden. Voor verdraagzaamheid. En voor sociale rechtvaardigheid en gelijkwaardigheid.

Ze zag door de ogen van haar ouders dat integratie en gelijke kansen niet vanzelf spreken.

En in die maidenspeech gaf ze ook aan waarom deze waarden zo belangrijk voor haar zijn. Want als dochter van een Italiaanse vader en Nederlandse moeder, groeide ze op tussen twee verschillende culturen. Ze zag door de ogen van haar ouders dat integratie en gelijke kansen niet vanzelf spreken.

Marjolein zette zich tijdens haar Statenlidmaatschap als woordvoerder onder andere in voor leefbaarheid, openbaar vervoer, participatie, cultuur en zorg. Recent maakte ze zich, samen met anderen, sterk voor het behoud van het kinderhartcentrum in het UMCG. De race is nog niet gelopen, maar het belang dat Groningen hecht aan dit centrum, is niemand ontgaan.

En op cultuurgebied kunnen we natuurlijk niet om haar initiatief heen om namens een groot aantal partijen uit de staten én uit de gemeenteraad een dringende oproep aan de minister te sturen om Eurosonic/Noorderslag op te nemen in de Culturele Basisinfrastructuur. Vriendelijk en beslist. Diplomatiek. En volhardend.

Gekozen voor de raad

In een introductiegesprek met een aantal Statenleden op mijn kamer aan het begin van de Statenperiode gaf Marjolein aan dat ze als statenlid invloed wilde uitoefenen en ervoor wilde zorgen dat de provincie voor inwoners beter en mooier wordt. Daar heeft ze de afgelopen jaren hard haar best voor gedaan. En als raadslid kan ze die ambitie hopelijk nog directer en concreter invulling geven voor de inwoners van Midden Groningen.

Statenleden die zijn gekozen voor de gemeenteraad. En die ook zelf voor de gemeenteraad kiezen. Ik bedank hen voor hun inzet in Provinciale Staten. En ik wens hen succes en plezier in hun prachtige en belangrijke nieuwe rol.