‘Paasrapport’ december 2018


Dit ‘paasrapport’ verschijnt tegelijk met de oliebollen. Het is de laatste bouwsteen voor mijn jaarverslag dat ik begin januari wil uitbrengen. En hoewel er in de laatste week van december niet veel meer gebeurt, compenseert de drukte van de rest van december die laatste week ruimschoots.

Een deel van de drukte wordt veroorzaakt doordat er aan het eind van het jaar nog een heleboel dingen af moeten. Oudjaarsdag is voor veel dingen een natuurlijke deadline. Alles waarvan iemand heeft gezegd dat het ‘nog dit jaar’ klaar is, komt in de laatste maand van het jaar op de agenda. Vaak is dat te vermijden door een andere fatale datum te kiezen. 31 Januari of 31 maart is misschien minder gebruikelijk, maar ik vind het persoonlijk heel geschikte data voor een deadline!

Klaar voor de start?

Voor sommige dingen is de jaarwisseling als start- of finishlijn echter onvermijdelijk. Voor de vorming van nieuwe gemeenten bijvoorbeeld. Elf Groningse gemeenten houden op te bestaan zodra straks de champagnekurken knallen. En het is echt niet zo dat de inwoners daarvan gaan slapen in een dorp om op nieuwjaarsdag wakker te worden in een stad, maar er moet veel gebeuren voordat een nieuwe gemeente kan ontstaan.

gaan slapen in een dorp om op nieuwjaarsdag wakker te worden in een stad

We zagen het gebeuren. De samenvoeging van gemeenten neemt jaren in beslag en is ook echt nog niet klaar in het komende jaar. Maar vanaf 1 januari moet er een organisatie staan die werkt. Die de aangifte van overlijdens en geboorten kan verwerken. Die rijbewijzen, paspoorten en bouwvergunningen kan verstrekken. En die bestuurd wordt.

Waarnemers

Op 1 januari zijn de drie nieuwe gemeenten – Groningen, Het Hogeland en Westerkwartier alle drie voorzien van een burgemeester. Een waarnemer, omdat een ‘echte’ kroonbenoemde burgemeester een forse inspanning van de gemeenteraad vergt. En die gemeenteraad bestaat op 1 januari nog niet: hij moet nog geïnstalleerd worden. De commissaris van de Koning benoemt de waarnemer, maar de wet schrijft voor dat hij eerst de gemeenteraad ‘hoort’. Maar hoe doe je dat zonder gemeenteraad? Ik heb het in deze drie gevallen – net als destijds bij Midden-Groningen – opgelost door met de gekozen lijsttrekkers te praten. Technisch nog geen gemeenteraad, maar het komt in de buurt. En  we moeten toch wat!

dat hij eerst de gemeenteraad ‘hoort’. Maar hoe doe je dat zonder gemeenteraad?

Het gaf een behoorlijke extra drukte in december. Voor de toekomstige raadsleden, voor de kandidaat-burgemeesters, maar ook voor mij. Maar ik ben blij dat het gelukt is. En ik wens Peter den Oudsten, Henk Jan Bolding en Koos Wiersma veel succes. Zij moeten hun nieuwe gemeente – samen met de nieuwe colleges en gemeenteraden – een vliegende start geven.

Klaar voor de finish?

En waar je burgemeesters benoemt, al dan niet tijdelijk, gaan er dus ook burgemeesters weg. December is een afscheidsmaand. Op ontelbaar veel manieren is er afscheid genomen van de gemeenten die straks opgaan in een groter verband. In tenten, met optochten en concerten, koffietafels, voorstellingen en speciale vergaderingen. Niet alleen burgemeesters namen afscheid, maar ook veel wethouders en nog veel meer gemeenteraadsleden. Dragers van de democratie. En liefhebbers van de publieke zaak. Ze zijn in de afgelopen weken uitvoerig bedankt. En terecht, want we zijn hen veel dank verschuldigd. Vandaag is hun laatste dag in functie.

Deze maand nam Marijke van Beek afscheid als burgemeester van de gemeente Eemsmond. Als u mijn blog leest dat ik maakte naar aanleiding van de toespraak bij haar afscheid, begrijpt u: mijn vergaderingen met burgemeesters zullen na haar afscheid echt anders zijn!

Ze hebben zich met hart en ziel ingezet voor hun gemeente, hun inwoners. Ik ga hen missen.

Dat geldt trouwens niet minder voor Pieter van Veen (Haren), Frank de Vries (Ten Boer), Rinus Michels (Winsum), Erica van Lente (Bedum), Henk Kosmeijer (Marum), Ard van der Tuuk (Grootegast), Greetje de Vries (Zuidhorn) en Berend Hoekstra (Leek). Ze waren kortere of langere tijd de steunpilaren van het bestuur in Groningen. Ze hebben zich met hart en ziel ingezet voor hun gemeente, hun inwoners. Ik ga hen missen. En ik ben vast niet de enige.

Een ritueel cadeau voor iets kostbaars

Eén van de ‘vaste’ nevenfuncties van de commissaris van de Koning – in elke provincie, maar ook in Groningen – is het voorzitterschap van de provinciale afdeling van het Prins Bernhard Cultuurfonds. Er zijn nog een paar andere fondsen waarvan ik bestuursvoorzitter ben, het Scholten Kammingafonds en het Fonds voor de Landbouw. Maar het Cultuurfonds is onderdeel van een landelijke organisatie. Die heeft in elke provincie een afdeling die lokale of regionale projecten ondersteunt.

“Een ritueel cadeau voor iets kostbaars” verder lezen

Geen sokken van de HEMA

‘Ze spreekt een enkel woordje Gronings en ze houdt van kaas. Maar ze draagt zelden sokken van de HEMA.’ Dat schreef het Dagblad van het Noorden, toen Marijke van Beek, ruim 11 jaar geleden burgemeester werd van Eemsmond.

Marijke biechtte deze interessante wetenswaardigheden zelf op tijdens haar installatie. Daarmee reageerde ze op wensen van de inwoners van Eemsmond. Die hadden via een enquête laten weten over welke eigenschappen en vaardigheden de nieuwe burgemeester volgens hen moest beschikken.

“Geen sokken van de HEMA” verder lezen

 De spannende verhalen van Nienoord

‘Wel voorthollen, maar niet op hol slaan’. Deze woordspeling heb ik niet speciaal voor vandaag bedacht. De eer komt geheel toe aan een van mijn voorgangers, Willem Augustijn Offerhaus. Commissaris van de Koningin in de provincie Groningen van 1954 tot 1961. Met deze woorden opende hij in 1958 het Nationaal Rijtuigmuseum hier in Nienoord.

“De spannende verhalen van Nienoord” verder lezen

Moi Johan!

Ruim een jaar geleden zaten we met onze kinderen te eten in een Gronings restaurantje. Het was gezellig en de chef kwam even praten aan onze tafel. Ja, mij zag hij niet zo vaak, maar ze hadden vaak die ándere commissaris van de Koning te gast. ‘Max van den Berg?’ probeerde ik, want ik dacht dat hij mijn voorganger bedoelde. Nee, die was het niet. Het was die andere…

Hij moest zich vergissen. Er is toch maar één commissaris van de Koning in Groningen? Maar later drong tot mij door dat ik er naast zat. Er is nóg een commissaris van de Koning in Groningen. Zijn naam is Johan Remkes. Natuurlijk. Hij heeft een huis in Haarlem. Maar hij woont in Groningen. Op loopafstand van het restaurant.

Hij moest zich vergissen. Er is toch maar één commissaris van de Koning in Groningen? Maar later drong tot mij door dat ik er naast zat. Er is nóg een commissaris van de Koning in Groningen. Zijn naam is Johan Remkes. Natuurlijk. Hij heeft een huis in Haarlem. Maar hij woont in Groningen. Op loopafstand van het restaurant.

“Moi Johan!” verder lezen

Een voorwoord voor Vindicat

“Want na elk verzoek verzwik ik mijn hersens over de vraag of het verstandig is om dit jaar een voorwoord te schrijven voor een studentenvereniging in opspraak. Dat is namelijk al een paar jaar aan de gang. En het wordt niet beter. Ook dit jaar ga ik in op het verzoek, opnieuw vanuit het idee dat je beter met elkaar in gesprek kunt blijven dan de verbinding verbreken.” Vandaag ontvang ik samen met Peter den Oudsten de almanakcommissie in het stadhuis.

Nu.nl over Vindicat

“Een voorwoord voor Vindicat” verder lezen

Burgemeester in een ‘citta slow’

Het pittoreske Italiaanse kustplaatsje Amalfi heeft het. Het Australische Katoomba, met zicht op de spectaculaire Blue Mountains, heeft het ook. Net als het magnifieke Zwitserse bergdorp Mendrisio. En… ons eigen Westerwolde heeft het. Ik heb het over het internationale Cittaslow-keurmerk. 

Foto: Brouwerij Westerwolde. Het internet staat vol prachtige Westerwolde-foto’s

Burgemeester van een ‘çitta slow’ verder lezen

Liberaal Zwaargewicht

Dit moment hing al een tijdje in de lucht. De biografie van oud-commissaris van de Koningin Vonhoff, die ‘Liberaal Zwaargewicht’ als titel heeft, is al enige tijd geleden verschenen. We deden een poging om aandacht te besteden aan het boek in aanwezigheid van Mevrouw Vonhoff. Uiteindelijk bleek dat te belastend. Maar het is nooit te laat om er in onze Staten aandacht aan te schenken. Dat deed ik tijdens de Statenvergadering van gisteren.

Vonhoff op de omslag van zijn biografie

 

“Liberaal Zwaargewicht” verder lezen

Afspraken in december

2 december

Spreken tijdens het inspiratiecafé ‘Zin om Oldambt, Winschoten

7 december

Beëdiging Peter den Oudsten als waarnemend burgemeester van de gemeente Groningen

10 december

Voorzitten vergadering Prins Bernhard Cultuurfonds Groningen, Groningen

13 december

Afscheid burgemeester Van Beek van de gemeente Eemsmond, Uithuizermeeden

14 december

Gastheer tijdens het social event met alle burgemeesters in de provincie Groningen, inclusief bijwonen van de voorstelling ‘Gas, Zuidlaren

15 december

Opening van de jubileumtentoonstelling 60-jarig bestaan Museum Nienoord, Leek

17 december

Aanwezig op afscheid CdK Remkes van de provincie Noord-Holland, Haarlem

19 december

In ontvangst nemen almanak van de studentenvereniging Vindicat, samen met burgemeester Den Oudsten. Groningen.

Gastheer op eindejaarsborrel voor alle media in Groningen.

Installatie burgemeester Velema van de gemeente Westerwolde

20 december

Ontmoeting met minister-president Weil van Niedersachsen, Hannover

21 december

Beëdiging van Koos Wiersma als waarnemend burgemeester van de gemeente Westerkwartier

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *