‘Paasrapport’ januari 2019


Herman Gorter schreef ‘Mei’, met de regel ‘Een nieuwe lente en een nieuw geluid’. Lente was het niet, maar toch moest ik er aan denken toen ik op 2 januari door de grote nieuwe gemeente Het Hogeland reed, om daar een nieuwe (waarnemend) burgemeester te installeren. Er klinkt een nieuw geluid in de raadszaal, die trouwens ook ruikt naar verf en nieuwe vloerbedekking.

Met burgemeester Bolding en een aantal vrijwilligers op de waddendijk

Zoals alles eigenlijk nieuw en onwennig is, bij de start van een nieuwe gemeente. Maar tussen Kerst en Oud en Nieuw, en ongetwijfeld ook daar voor, is er hard gewerkt. Want de vergadering verloopt vlekkeloos, de techniek doet wat hij moet doen en de waarnemend burgemeester die ik mag installeren – Henk Jan Bolding – staat in zijn eerste woorden direct stil bij het werk dat medewerkers van de gemeente (onder wie ook de brandweer en de politie) hebben verricht om de jaarwisseling goed te laten verlopen. Hij vraagt en krijgt er – terecht – applaus voor van de nieuwe raad, nog voordat die goed en wel officieel is geïnstalleerd.

En daarmee was direct de kop eraf. Zoals nu inmiddels de eerste maand van het jaar er al weer op zit. De dagen zijn werkelijk omgevlogen. Nog geen week later stond ik met de kersverse burgemeester op de waddendijk: het plastic afval van de verongelukte zeecontainers had de kwelders bereikt. En tientallen vrijwilligers liepen gewapend met vuilniszakken het wad op om het wad zo schoon mogelijk te houden.

Brandbrief

Januari stond opnieuw voor een groot deel in het teken van de aardbevingen. Met een debat in de Tweede Kamer over het vastlopen van de versterkingsoperatie en het stuwmeer aan schademeldingen dat nog niet is afgehandeld. Met ook een brandbrief die de regio hierover stuurde naar de Kamer, met na het debat opnieuw een brief met een stemadvies.

En stukje bij beetje gaat dat ook zo gebeuren, maar wat gaat het allemaal traag. Te traag. Veel te traag.

Intussen leggen de meeste aardbevingsgemeenten de laatste hand aan hun eigen versterkingsplan. Niemand weet beter wat er moet gebeuren dan een gemeentebestuur dat heeft overlegd met zijn eigen inwoners en met zijn eigen corporaties. Gemeenten horen dus de regie te hebben bij hun eigen, lokale versterkingsoperatie. Het treurige voordeel van de stagnatie in de versterkingsoperatie is dat ook onze regio steeds beter weet wat hij wil, en hoe het moet. En stukje bij beetje gaat dat ook zo gebeuren, maar wat gaat het allemaal traag. Te traag. Veel te traag.

Pessimisme helpt ons niet verder. Daarom blijven veel Groninger ambtenaren en bestuurders praten en vergaderen om het licht aan het einde van de tunnel te bereiken. En ik geloof er ook echt in dat het gebeurt. De tijdelijke commissie komt met voorstellen om de berg schademeldingen sneller weg te werken. En minister Wiebes heeft de Tweede Kamer toegezegd dat geld en capaciteit (lees: inspecteurs, ingenieurs en bouwvakkers) om de huizen in het gebied nu toch echt te gaan versterken geen probleem zijn. Zodat de huizen die het grootste risico lopen op onveiligheid nu toch echt aangepakt kunnen worden.

Zeker, er zal nog heel wat water door het Reitdiep gaan voor het zo ver is. Maar deze Groningse crisis van nationale proporties kan en zal worden opgelost.

Weblogs

Een lot uit de loterij

Eén van de irritante dingen aan gemeentelijke herindeling is dat het vaak leidt tot van die onbegrijpelijke namen. Je moet wel heel goed ingevoerd zijn om sommige historische en topografische vondsten te kunnen begrijpen. Gelukkig is er ook ‘Het Hogeland’ (met lidwoord). Een gemeentenaam die meteen vertrouwd aandoet. Het Hogeland, soms ook gespeld met dubbele o, is al eeuwenlang een begrip in onze provincie. 

Ezinge, uit het prachtige boek ‘Ruim Leven’ van Bo Scheeringa

“Een lot uit de loterij” verder lezen

Samenwerken in een verkiezingsjaar

Ik wens ons allemaal – ook namens Provinciale en Gedeputeerde Staten – ‘veul hail en zegen’. In een nieuw jaar dat begon met 270 containers. En met het onheil dat daardoor aanspoelt in het mooiste natuurgebied van Nederland. Gistermiddag sprak ik samen met Burgemeester Henk Jan Bolding met vrijwilligers die tussen Westernieland en Noordpolderzijl troep uit de moeilijk bereikbare kwelder te haalden. ‘Alsof er een vliegtuig is neergestort’, zo typeerden ze wat ze aantroffen. Dit is nog lang niet voorbij. Maar vrijwilligers en professionals zullen samen doen wat ze kunnen. Omdat het Wad ons aan het hart gaat.

Puinruimen in de kwelder. Foto: Werner Meijer

“Samenwerken in een verkiezingsjaar” verder lezen

Het overzicht van vorig jaar

Dit is mijn jaarverslag over 2018. Het leek me een goed idee om het snel klaar te hebben en op de nieuwjaarsreceptie van de provincie Groningen aan elke aanwezige een exemplaar mee te kunnen geven. Nu het jaar nog ‘vers’ is.

“Het overzicht van vorig jaar” verder lezen

Een nationale popprijs in Groningen

Zaterdagmorgen begint bij mij altijd met roeien. Dus ook in de ochtend waarop het voor het eerst vriest en waarin de avond ervoor – een rondje Eurosonic – nog voelbaar aanwezig is. Nu het zo koud is, zou ik best in bed willen blijven liggen. Maar we roeien in een acht, dus mijn team rekent op me.

Thomas Azier wint het Popstipendium (foto: Niels Knelis)

“Een nationale popprijs in Groningen” verder lezen

Er gaat niets boven… ja wat dan?

‘Storytelling’ is tegenwoordig hot. Dus ik besluit de ruim honderd aanwezigen een verhaal te vertellen: Er was eens een provincie in een uithoek van het land, waar het altijd slecht weer was. Die provincie had een heel slecht imago. Altijd kwam ze negatief in het nieuws. Journalisten doken fanatiek op de minpunten van onze provincie, over de leuke dingen hadden ze het nooit, terwijl die er natuurlijk volop waren.

Foto: markethings.net

“Er gaat niets boven… ja wat dan?” verder lezen

De kring verandert

Maandagmorgen. Ik ben onderweg naar de ‘kring’ van commissarissen van de Koning. We vergaderen met elkaar, we overleggen met Minister Ollongren van BZK. En we dineren vanavond in het Catshuis, met Premier Rutte en Minister Ollongren. En ik realiseer me dat het gezelschap er na vandaag heel anders uit zal zien. Johan Remkes nam al afscheid. En vorige week beëindigden nog twee collega’s hun werkzame leven.

Onze ‘doyen’, Clemens Cornielje, nam afscheid van zijn geliefde Gelderland. Vandaag is hij voor het laatst bij een kringvergadering. Ik bewonderde hem om zijn zorgvuldigheid en zijn doorzettingsvermogen. Regelmatig wist hij met zijn grote ervaring en gevoel voor verhoudingen de dingen in de juiste proporties te brengen. Clemens hechtte er erg aan dat we de tijd nemen om dingen met elkaar te bespreken. Rust te nemen en zaken te delen. Het ambt van commissaris wordt minder eenzaam als je het deelt met collega’s.

Clemens is al lang erg ziek. En hij was vastbesloten om stijlvol afscheid te nemen. Om het provinciehuis rechtop te verlaten. Ik weet dat veel mensen hem gunden dat dat ook daadwerkelijk is gelukt. Zijn vriendelijke inbreng wordt na vandaag gemist.

Vorige week nam de Provincie Utrecht afscheid van collega Willibrord van Beek. Vandaag is ook hij voor het laatst in de kring. Hij was ook jarenlang ‘mijn’ commissaris, want drie jaar geleden woonden we nog in Utrecht. Willibrord kreeg veel waardering, mondeling en schriftelijk, in de vorm van een liber amicorum. Daarvoor schreef ik de volgende bijdrage.

“De kring verandert” verder lezen

Een nieuw toneel voor Sikkema

Oldambt is stoer. Karakteristiek ook. Door het ruige en weidse landschap. Maar ook door de mensen die er wonen. Daar is veel over geschreven. Toen ik drie jaar geleden werd voorgedragen als de nieuwe commissaris van de Koning in Groningen, heb ik het boek ‘De Graanrepubliek’ van Frank Westerman herlezen. Ik vond het opnieuw prachtig en ontroerend.

Maar het ging over vroeger. Voor de mensen die nu in Oldambt wonen, is het een geschiedenisboek. Ze zullen zich er lang niet allemaal in herkennen. Als we willen weten hoe Oldambtsters zijn, hebben we recentere literatuur. De profielschets die de gemeente Oldambt heeft gemaakt voor de nieuwe burgemeester.

“Een nieuw toneel voor Sikkema” verder lezen

Afspraken in januari

2 januari

Installatie Henk Jan Bolding als (waarnemend) burgemeester van de gemeente Het Hogeland, Uithuizen.

5 januari

Prijsuitreiking op de 57ste editie van het Internationaal Indoor Concours Hippique, Zuidbroek.

7 januari

Nieuwjaarsreceptie van de Provincie Groningen, Provinciehuis

9 januari

Bezoek aan de Nieuwjaarsreceptie Noord Nederland, Martiniplaza, Groningen

10 januari

Bezoek aan de heer Czepelak, de ambassadeur van Polen, Den Haag

Overleg met de Nationale ombudsman over grensoverschrijdende samenwerking

11 januari

Bezoek aan de nij-joarsveziede van de honderdjarige Groninger vereniging ‘De Molleboon’, Zwolle.

14 januari

Werkbezoek aan Lentis, Groningen

Presentatie van de films van de genomineerden voor de Groninger Ondernemingsprijs aan de Ambassadeurs van Groningen, Provinciehuis

15 januari

Bezoek aan de nieuwjaarsontvangst van de koning en de koningin, Paleis op de Dam, Amsterdam

Diner met de commissarissen van de Koning en de provinciesecretarissen, Amsterdam

16 januari

Gastheer bij een lezing door Milos Labovic, Provinciehuis

Aanwezig bij de uitreiking van de Talent Awards op Eurosonic, Oosterpoort, Groningen

17 januari

Bezoek met de Kring van Commissarissen van de Koning aan Thomas Antoine, secretaris-generaal van de Benelux, Brussel

Bezoek aan Robert de Groot, Permanent Vertegenwoordiger van Nederland bij de Europese Unie, Brussel

18 januari

Ontmoeting met Ilze Juhansone, plv. secretaris-generaal van de Europese Commissie, Brussel.

Gesprek met het team op het Huis van de Nederlandse Provincies, Brussel

Bezoek aan Eurosonic, Groningen

19 januari

Uitreiking Popstipendium Prins Bernhard Cultuurfonds, Groningen

22 januari

Gastheer bij de bijeenkomst over het vervolg van ‘Er gaat niets boven Groningen’, Provinciehuis

25 januari

Bestuurlijk overleg gaswinning, Provinciehuis

28 januari

Vergadering Kring van commissarissen van de Koning, Den Haag.

Gesprek met Thom de Graaf, vice-president van de Raad van State

Overleg met Minister Ollongren van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Diner met de Minister-President en de Minister van BZK, Catshuis, Den Haag

29 januari

Installatie van Cora-Yfke Sikkema als burgemeester van de gemeente Oldambt, Winschoten.

31 januari

Werkbezoek aan het KNMI, De Bilt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *