‘Paasrapport’ juli 2018


Zomer!

En wat voor zomer. Het blijft gek. Het is een halfjaarlijks ritueel. In juli en in december werken we naar de vakantie toe, alsof de wereld daarna ophoudt te bestaan. Agenda’s worden volgepakt. Alles moet de laatste weken nog af. De druk loopt op. De vermoeidheid en de irritaties nemen toe. En daarna lijkt het alsof iemand het ventiel eruit trekt. De kamer gaat met reces. De laatste collegevergadering passeert (met een ongewoon groot aantal punten). De staten stoppen met vergaderen. De scholen zijn met vakantie.

In een provinciehuis wordt het daarna stiller. Medewerkers nemen vanwege de schoolvakantie hun vrije dagen op en de rest werkt nog even door. Het is net als met die radio, waar je de stekker uit trekt als hij nog aan staat. Nog heel even hoor je geluid, en dan houdt het echt op.

Terwijl ik dit maandbericht schrijf, breken we hitte- en droogterecords. Code oranje. Niet iedereen kan rustig aan doen. Supermarkten moeten worden bevoorraad. Mensen hebben zorg nodig, ook in de zomer. Ook als het heet wordt. En de veiligheidsdiensten blijven paraat.

Ondanks de hitte en de aanhoudende berichten over blauwalg, kun je op veel plekken in Groningen nog prima zwemmen.

Voor de medewerkers van de provincie geldt dat we op allerlei terreinen actief blijven. Bij de gaswinning bereiden we ons voor op de dingen die vanaf september moeten gebeuren. Nu het zo droog is vraagt de watervoorziening aandacht: het laatste nieuws is dat het IJsselmeer vol genoeg is om ons van water te blijven voorzien. En de kwaliteit van het zwemwater is ineens ook een belangrijk punt van aandacht. Ondanks de hitte en de aanhoudende berichten over blauwalg, kun je op veel plekken in Groningen nog prima zwemmen. Heel veel kinderen en grote mensen vinden verkoeling in Gronings open water. Gelukkig maar.

Onze wegbeheerders hebben het ineens druk. Bruggen weigeren dienst. Asfalt smelt. En gek genoeg gaan we dat tegen met zoutstrooien. Dat lijkt een winters klusje, maar ook bij hitte helpt het zout. Want vochtig zout koelt het asfalt en zo wordt voorkomen dat het gloeiend hete asfalt wordt stukgereden. En waar het al stuk is, strooien we zand, als beschermlaagje voor de weg.

En zo draait de wereld toch door. Mensen doen boodschappen, het leven gaat verder. Maar in een sloom tempo. En veel mensen gaan er even tussenuit. Ook mijn agenda loopt nu leeg. Het maandbericht is al geruststellend kort. En dat van augustus plak ik tegen het bericht over september aan. Vakantieplannen vullen de ruimte op. Het gaat bij mij vast niet anders dan bij u. Daarom: fijne vakantie!

.

Weblogs in juli

Een bofkont die aan de bak moet

Vandaag is voor iedereen in de raadszaal van Midden-Groningen een bijzondere dag. Voor de leden van de gemeenteraad die vandaag voor de tweede keer een voorzitter mogen installeren. Deze keer iemand die ze zelf mochten uitkiezen. Voor de leden van het college die daarmee een nieuwe voorzitter krijgen. En zeker ook Heleen en Adriaan Hoogendoorn en hun familie en vrienden. Zij maken mee dat ‘hun’ Adriaan burgemeester wordt van de tweede gemeente van de provincie Groningen.

“Een bofkont die aan de bak moet” verder lezen

Beelden van Zeerijp

Zeerijp in cijfers: 3,4 en 8-1. Het is jammer, maar waar: zeg ‘Zeerijp’, en mensen denken aan aardbevingen. Dat geldt – iets minder, maar ook – voor Groningen als geheel. Helaas. Waar je ook komt, wat de reden van je ontmoeting ook is, het gaat altijd weer even over aardbevingen. Dat overkomt mij, maar ongetwijfeld ook inwoners van Zeerijp: de veelkleurige werkelijkheid teruggebracht tot één kwestie.

“Beelden van Zeerijp” verder lezen

.

Afspraken in juli

2 juli Aanwezig bij presentatie advies Mijnraad, in Den Haag. Aansluitend overleg met de ministers Wiebes en Ollongren

4 juli Voorzitten vergadering Provinciale Staten

6 juli Werkbezoek Theo Pouw Groep, Eemshaven

9 juli Werkbezoek aan bezoekerscentrum Reitdiep van het Groninger Landschap

11 juli Voorzitten vergadering Provinciale Staten, met een zomerborrel ter afsluiting

11 juli Beëdiging burgemeester Hoogendoorn van de gemeente Midden-Groningen

16 juli Ontvangst van ambassadeur K. Terras van de republiek Estland

17 juli In ontvangst nemen van de profielschets voor de nieuwe burgemeester van de gemeente Oldambt

18 juli Lunch met de ambassadeur van Japan en zijn echtgenote in Den Haag

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *