‘Paasrapport’ november 2018


November was een goed gevulde maand, waarin ik veel verschillende dingen heb mogen doen. Ik bracht werkbezoeken, hield lezingen, verrichtte openingen, reikte een prijs uit en mocht op verschillende bijeenkomsten gastheer of spreekstalmeester zijn. Daarbij kon ik een aantal keren mijn lessen Duits in de praktijk brengen.

Onderweg naar Den Haag. Het bord is een leugen…

Daarnaast ging het ‘gewone werk’ natuurlijk door. Zoals de vergaderingen van het College, van Provinciale Staten en de overleggen over wat ik voor het gemak maar het ‘aardbevingsdossier’ noem. Vergaderen, bellen en koffie drinken met mensen die voor Groningen van betekenis zijn: het is een groot deel van mijn werk. Het haalt meestal niet het ‘paasrapport’, maar ik vul er mijn meeste dagen mee.

In november hebben Groningen en Niedersachsen hun relatie en samenwerking nog eens flink onderstreept. Dat gebeurde in het provinciehuis, in het parlement in Hannover, maar ook in Brussel. In het provinciehuis kwam Minister Birgit Honé, op ‘Inspektionsreise’, met in haar kielzog een grote groep Berlijnse parlementair journalisten. Interessant dat Groningen ook voor haar belangrijk genoeg is om op zo’n reis over binnenlandse onderwerpen aan te doen.

We lieten in Brussel, samen met Duitse en Nederlandse Europarlementariërs, zien dat we de Wunderline, de treinverbinding tussen Bremen en Groningen, zo snel mogelijk willen realiseren. Met een nieuwe Friesenbrücke, waarover ook onze Duitse buren verbaasd – en beschaamd – zijn dat het allemaal zo lang moet duren.

Nederlanders en Duitsers, Groningers en Niedersachsers geven op deze manier aan dat deze treinverbinding belangrijk is Europese medesteun voor deze treinverbinding belangrijk is. En dat we, by the way, deze Wunderline zien als een opstapje naar een goede en snelle verbinding Amsterdam-Hamburg.

Samenwerken vergt aspirine, schreef ik in mijn blog dat ik maakte na afloop van een dag in Hannover, samen met Statenleden uit de vier noordelijke provincies. Onderweg in de bus terug naar huis hadden we het gevoel dat we een goed gesprek hadden gehad met onze Duitse collega’s. Samenwerken vergt niet alleen aspirine, maar ook een lange adem en accepteren dat het om kleine stapjes gaat. Om stukje bij beetje de grenzen uit te gummen. Grenzenloos samenwerken kan alleen als je elkaar heel goed kent. En daar werken we aan.

Blogs

Een vertrouwensmachine. Kan dat?

Persoonlijk associeer ik ‘blockchain’ eerlijk gezegd nog steeds met jonge mannen met hoodies, die nachten met elkaar doorbrengen in ‘hackatons’. En met bitcoins. En met crimineel geld. Dus ik was verrast toen ik zag dat mijn eigen oude rechtenfaculteit een internationaal congres over ‘blockchain’ organiseerde.

We ontvingen ze in het provinciehuis. En ik sprak ze toe. Keurige meneren en mevrouwen die toe waren aan een borrel na een aantal inhoudelijke sessies over de vraag hoe blockchain de belofte kan inlossen om een ‘trust machine’ te worden.

verder lezen

Marcel Hensema, nu ook in boekvorm

De acteur en regisseur Marcel Hensema is een grote. Een echte ‘BG’er’ die ook naam maakte als BN’ er. Hij komt hier ‘weg’, zijn ouders hadden een cafetaria in Sappemeer. En hij begon te acteren bij de vooropleiding theater (De Voorziening) in Groningen. En daarna liep het al snel uit de hand.

verder lezen

Je zoekt de verschillen, maar vindt de overeenkomst

Of ik toch vooral mijn jas wil aanhouden. Want in de bomvolle Grote Kerk in Dordrecht is het acht graden. Tijdens mijn verhaal – zonder jas natuurlijk – worden mijn vingers zo koud, dat ik de velletjes papier niet meer van elkaar krijg. Koude tenen, warme harten. Mensen uit alle hoeken van het land zijn gekomen naar de opening van de tentoonstelling van ‘onze’ Henk Helmantel. Ik ben uitgenodigd om de tentoonstelling te openen. En dat heeft een bijzondere aanleiding.

verder lezen

Ongegeneerd genuanceerd over democratie

Ik mag de deelnemers aan de ‘dag van de democratie’ verwelkomen in de Statenzaal in het provinciehuis. De oudste van Nederland. Als je bedenkt dat we nog geen eeuw algemeen kiesrecht hebben, dan is indrukwekkend om te bedenken dat deze ruimte al vier eeuwen democratische ontwikkeling heeft meegemaakt.

Foto: @benplandsoen – twitter

verder lezen

‘Geef een appel of een peer’

We maken ons vrolijk over Europa, dat het niet eens kan worden over de zomer- en wintertijd. Maar we zijn er in Groningen niet in geslaagd om een eenduidige avond voor Sint Maarten te vinden. In de krant stond een kaartje waarin zelfs in de stad gekleurde stippen stonden voor zaterdag, zondag en maandag. Het resultaat is dat wij thuis vanaf vanavond drie avonden klaar zitten met snoepgoed achter de deur. Want wij weten uit ervaring dat ‘een appel of een peer’ (zoals het liedje voorschrijft) echt niet meer kunnen. En dat geroutineerde kinderen ook om de mandarijnen heengrijpen.

Het is tegenwoordig een beetje zoeken naar de ware betekenis van Sint Maarten, die we hier in Groningen natuurlijk Sint Martinus noemen. Want 11 november is misschien wel wat te veel een snoepfeest geworden.

verder lezen

Afspraken in november

1 november

Ontvangst W. Kingma, Ambassadeur van Nederland in Duitsland, en H. van den Heuvel, Consul Generaal Duitsland, provinciehuis

2 november

Ontvangst van Minister Honé van Niedersachsen in gezelschap van een groep Duitse journalisten, provinciehuis

7 november

Aanwezig bij de opening door Z.M. Koning Willem-Alexander van het Ommelander Ziekenhuis, Scheemda

8 november

Aanwezig bij uitvoering van het War Requiem, door het NNO, Groningen

9 november

Werkbezoek aan de Veiligheidsregio Groningen

Gastheer op Burgemeestersdag De Biotoop, Haren

10 november

Opening Sint Martinus Pronkjewailn, Martinikerk Groningen

12 november

Gastheer bijeenkomst met honorair consuls Noord-Nederland, Energy Academy, Groningen

13 november

Ontvangst Tsjechische delegatie uit de provincie Pardubice, provinciehuis

14 november

Vergadering Provinciale Staten

15 november

Overleg met Minister Wiebes, Den Haag

16 november

Opening van ‘De dag van de lokale democratie’, provinciehuis

Werkbezoek in kader van ‘De dag van de ondernemer’ bij het bedrijf Lamberink, Overschild

Aanwezig bij de Van der Leeuwlezing, Martinikerk Groningen

19 november

Vergadering Kring van Commissarissen, Den Haag

21 november

Gastheer bij bijeenkomst van Ambassadeurs van Groningen, Voys, Groningen

22 november

Bezoek met delegatie van Statenleden uit Groningen, Friesland, Drenthe en Overijssel aan de Niedersächsischer Landtag, Hannover

24 november

Opening tentoonstelling van Henk Helmantel in het kader van 400 jaar synode van Dordrecht, Dordrecht

27 november

In ontvangst nemen boek ‘Mijn Ede, Mijn Tweede, Mijn Vrede’ van Marcel Hensema, Groningen

28 november

Lezing bij Probusclub Het Hogeland, Winsum

Ontvangst van Rotaryclub Belcampo, provinciehuis

Uitreiking van de Groninger Ondernemings Prijs, Groningen

30 november

Aanwezig bij evaluatie aardbevingsoefening Veiligheidsregio Groningen, Appingedam

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *