‘Paasrapport’ oktober 2018


De maand oktober staat wat mij betreft in het teken van iets waar we lang aan hebben gewerkt: het Nationaal Programma Groningen. Dat is de naam van een fonds van 1,15 miljard euro om ervoor te zorgen dat het goed wonen en werken is (of blijft) in het Groningen van na de gaswinning. En het is ook de typering van de gemeenschappelijke inzet van kabinet en regio om Groningen vooruit te helpen.

Nationaal Programma Groningen

In aanwezigheid van maar liefst zeven bewindspersonen presenteerde gedeputeerde Fleur Gräper het Nationaal Programma Groningen. Als ik het woord programma gebruik, doe ik de werkelijkheid eigenlijk een beetje geweld aan. Want we presenteerden in Den Haag de afspraken om de komende tijd aan een nationaal programma te werken aan de hand van drie programmalijnen. Binnen deze drie programmalijnen is geld voor concrete projecten en ideeën.

Die ideeën halen we de komende tijd op in de regio, want er is de gemeenten, de provincie en het Rijk veel aan gelegen om dit samen te doen met de inwoners, de bedrijven en de organisaties in het gebied.

In de eerste programmalijn (je kunt het ook een thema noemen), willen we ervoor zorgen dat Groningen dé energieprovincie van Nederland blijft. Maar dan wel met groene, duurzame energie. In het tweede thema willen we via dorps- en stadsvernieuwing de gevolgen van de aardbevingen aanpakken en tegelijk de leefbaarheid te bevorderen – ondanks de krimp en vergrijzing leefbaar te houden.

Het laatste thema hangt heel erg samen met leefbaarheid. Tenminste, als je vindt dat werk (oftewel: economie) een belangrijke rol speelt in het vraagstuk van de leefbaarheid. Op sociaal-economisch gebied was er altijd al veel aan de hand in Groningen. En dat is door de aardbevingen alleen nog maar meer geworden.

Al met al dus een mooi begin. Maar het echte werk moet nog beginnen.

Alle reden dus om hier echt volop mee aan de slag te gaan. Om inwoners, bedrijven en maatschappelijke organisaties bij het nationaal programma te betrekken. De 1,15 miljard euro die er ligt is het beginkapitaal, zeiden we in Den Haag tegen elkaar. Bedrijven kunnen er hun investeringen aan koppelen, zoals er ook overheden zijn die binnen hun eigen programma’s geld hebben voor projecten die goed in het Nationaal Programma passen. De dinsdag na de vrijdag van de presentatie hadden we de Statenzaal vol vertegenwoordigers van bedrijven, bewoners en organisaties. Het is belangrijk dat we met hen de komende tijd volop in gesprek blijven, want alleen zo kan het Nationaal Programma voor Groningen ook echt perspectief brengen.

Al met al dus een mooi begin. Maar het echte werk moet nog beginnen. Laten we ervoor zorgen dat het eerste project snel groen licht kan krijgen. Want dat heeft Groningen echt nodig: projecten die het begin van een nieuw tijdperk inluiden.

Weblogs

Matjes mit Zwiebeln

De Tag der Deutschen Einheit is een topdag voor de Groninger economie. Vooral dankzij onze marktkooplieden die kansen zien en handig op Duitse smaken inspelen. Wat overigens niet altijd lukt. Eén ondernemer bleef vorig jaar zitten met duizenden gehaktballen. Blijkbaar valt deze Hollandse lekkernij bij onze Oosterburen niet zo in de smaak.

Verder lezen…

De dag na Ban Ki Moon

Terwijl ik zit te luisteren, denk ik nog even terug aan gisteren. De toespraak van Ban Ki Moon in dezelfde Martinikerk. Hij riep ons op tot handelen. ‘Laten we iets goeds doen voor de volgende generatie.’ zei hij. ‘Wij zijn de eerste generatie die de armoede kan beëindigen. En we zijn de laatste generatie die de klimaatverandering een halt toe kan roepen.’ Ik vraag me af wat hij van het symposium van vandaag zou vinden.

Verder lezen…

Afspraken in oktober

3 oktober

Vergadering Provinciale Staten, Groningen

4 oktober

Bezoek aan waterschap Hunze en Aa’s, Veendam

Werkbezoek aan hofleverancier Slijterij Frans Muthert, Stadskanaal

Netwerkbijeenkomst Dag van de Duitse Eenheid, Groningen

5 oktober

Bijeenkomst regio Groningen en kabinet, presentatie Nationaal Programma, Den Haag

8 oktober

Kennismaking met de nieuwe trainees van de provincie Groningen

9 oktober

Bijeenkomst Start van het Nationaal Programma Groningen, samen met regionale organisaties, Provinciehuis

10 oktober

Werkbezoek aan PKF/Post te Finsterwolde

Werkbezoek aan Ommelander Ziekenhuis, Scheemda

11 oktober

Ontmoeting met de Permanente Vertegenwoordiging van Niedersachsen, Brussel

Aanwezig op de Open Days, Brussel

12 oktober

Aanwezig op IPO Jaarcongres, Brussel

Inleiding workshop waterstofeconomie, Brussel

15 oktober

Werkbezoek aan Stichting Inlia, Groningen

17 oktober

Aanwezig bij uitreiking eredoctoraat RuG aan Ban Ki-Moon, Groningen

Aanwezig bij opening UN Global Center on Adaptation, Groningen

Werkbezoek aan Internationale School, Haren

18 oktober

Opening conferentie North Sea Winds meet Gas, Groningen

19 oktober

Ontvangst van de heer Ghariani, ambassadeur van Tunesië, Groningen

Ontvangst Nationaal Ombudsman en Kinderombudsman, Groningen

31 oktober

Bezoek aan de heer Knot, president van De Nederlandsche Bank, Amsterdam

Aanwezig bij afscheid van de heer Donner als vice-voorzitter van de Raad van State, Den Haag

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *