Purple Rain in Blauwestad


Het publiek kijkt tegen de zon in. Maar vlak voordat ik het concert mag openen, schuift er een grote grijze wolk voor de zon. Dat heeft als voordeel dat we elkaar kunnen zien. Maar er groeit wel twijfel: blijft het droog?

Tienduizend mensen aan het begin van het concert.

Geweldige plek

Sommige mensen zitten er al vanaf twee uur. De kaartjes waren gratis. De stoelen nam je mee (je kon ze ook huren). En veel mensen hebben ook voldoende eten en drinken meegenomen om de middag en avond goed door te komen. Zo’n elfduizend mensen zijn bij elkaar aan de oever van het Oldambtmeer. En de stemming is geweldig. Ik informeer of ze er zin in hebben. Het antwoord is massaal. En positief.

Critici zeiden: ‘Het was niks, het is niks en het wordt niks.’

Ik begrijp dat wel. ‘Pura Vida’ is goed Gronings geworden voor een avond genieten van prachtig weer, schitterende muziek en een geweldige plek. Wat zitten we hier mooi. In Blauwestad. Critici zeiden: ‘Het was niks, het is niks en het wordt niks.’ Ze somberden over zoveel ambitie in Oost-Groningen: een soort Snekermeer maken bij Winschoten. En lange tijd – de recessie hielp niet mee – leken de sceptici gelijk te krijgen. Er was een moment dat de accountant indringende vragen ging stellen over de waarde van de investeringen…

Warme broodjes

En moet je nu eens kijken. De kavels gaan als warme broodjes van de hand. Het Havenkwartier is bezig met zijn derde fase. Steeds meer mensen willen wonen aan het meer. Steeds meer enthousiaste bewoners vertellen het hun vrienden. Het prachtige weer van de afgelopen zomer werkte ook mee, maar het werd druk op de stranden van het Oldambtmeer.

En er is altijd wat te doen. Vanavond dus het Noord-Nederlands Orkest. Onder leiding van Dirk Brossé, die meteen toegaf dat hij niet altijd een fan van Prince was geweest, brengt het NNO, samen met Jennie Lena (finalist van de Voice of Holland) en Boris (ooit de winnaar van Idols) een ‘Symphonic tribute to Prince’. Vooral Jennie Lena zingt de sterren van de steeds bewolktere hemel.

Samen met mijn toenmalige vriendinnetje, dus van de film herinner ik me niks meer.

Voor mij is het jeugdsentiment. Ik heb zelfs ooit de film ‘Purple Rain’ bezocht. Samen met mijn toenmalige vriendinnetje, dus van de film herinner ik me niks meer. Maar de liedjes ken ik nog steeds. ‘I would die 4 you’, en ‘When doves cry’, ‘Kiss’ en natuurlijk ‘Controversy’ brengen de menigte van de meegebrachte stoelen af.

Kippenvel

Veel van de bezoekers horen het NNO waarschijnlijk maar één keer per jaar: op Pura Vida. Kippenvel kreeg ik bij mijn eerste kennismaking, twee jaar geleden. Het NNO bracht Queen. En heel Oost-Groningen zong massaal: ‘We are the champions… of the world’. Dat hoor je hier niet elke dag. Vrij vertaald: ’t Kon minder!

Buienradar tegen het eind van het concert

Jennie Lena speelt behendig in op de eerste regendruppels. Ze kondigt een passend nummer aan: ‘Purple Rain’. Paraplu’s en regenponcho’s verschijnen. De regen is van korte duur, maar de hemel achter het concertpodium laat steeds meer bliksemflitsen zien. Er zijn zware buien op komst.

Bijna ongemerkt wordt het concert een klein beetje ingekort, zodat iedereen rustig en droog thuis kan komen. En zo eindigt de dertiende editie van Pura Vida voor de meeste mensen wel spetterend, maar niet drijfnat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *