Toch weer de burgemeesterssteen


Het ziet er uit als een stuk zandsteen. Tweeëneenhalf jaar geleden stonden stonden we ook bij deze steen.Voor de beëdiging van waarnemend burgemeester Anno Wietze Hiemstra. Toen hij op de steen ging staan, moedigde ik hem aan om daar erg van te genieten. ‘Want’, zo zei ik, ‘jij zou zomaar eens de laatste burgemeester van Appingedam kunnen zijn die deze eer te beurt valt.’

Koos Wiersma heeft zojuist de eed afgelegd. Bovenop de burgemeesterssteen (Foto: Pro News).

Ik ging er van uit dat dit de laatste keer in de geschiedenis zou zijn dat de Appingedamse burgemeesterssteen in actie zou komen. De steen waarop alle burgemeesters van Appingedam moeten staan om buiten, voor het oog van alle Damsters, een eed af te leggen.

Eigenwijs

Nou, niet dus! Hoe jammer – maar tevens begrijpelijk – het ook is dat Anno Wietze is vertrokken, toch vind ik het mooi om hier vandaag wéér bij de steen te staan om een waarnemend burgemeester van Appingedam te mogen beëdigen. Omdat het een mooi ritueel is. Maar vooral omdat dat Koos Wiersma is.

dat het ooit iemand lukt om ruzie met hem te krijgen

‘Ik ben eigenwijs genoeg om te denken dat ik iets voor Appingedam kan betekenen’. Dat zei Koos Wiersma in juli, daags nadat ik hem had benoemd, in een interview met het Dagblad van het Noorden. Best eigenwijs, inderdaad. Maar hij heeft gelijk. Er komt heel wat op Appingedam af, de komende jaren. Het staat ook voor mij vast dat hij daar als burgemeester veel in kan betekenen. Koos heeft een lange staat van dienst als bestuurder. Als wethouder in Zuidhorn, als geliefde en kundige burgemeester in de voormalige gemeente De Marne en tot een paar dagen geleden als waarnemer annex ‘kwartiermaker’ in de nieuwe gemeente Westerkwartier.

Naast die jarenlange bestuurlijke ervaring, is Koos ook nog een uiterst beminnelijke man. Ik kan me niet voorstellen dat het ooit iemand lukt om ruzie met hem te krijgen. Hij straalt rust uit en authentieke wijsheid. Koos is geen verbeten dossiervreter. Maar hij weet, bij taaie en ingewikkelde onderwerpen, precies wat belangrijk is en waar zijn inzet het verschil kan maken.

Stuurmanskunst

Ten minste twee grote vraagstukken gaan in Appingedam veel van hem vergen. In de gemeentelijke herindeling zal het de kunst zijn Appingedam scherp aan de wind de gemeente Eemsdelta binnen te loodsen.

Daarbij moet hij zich sterk maken voor de belangen van Appingedam en tegelijkertijd voor een kansrijke start voor de nieuwe gemeente als één geheel. Het huwelijk tussen Delfzijl, Appingedam en Loppersum berust niet op liefde op het eerste gezicht – daarmee verklap ik geen geheim. Maar met gezond verstand en partners die er echt voor willen gaan, kan ook in een verstandshuwelijk de liefde groeien.

Ik hoop dat hij op 1 januari 2021 tevreden kan terugkijken.

Dat vergt stuurmanskunst. En laat Koos daar nu in ruime mate over beschikken. Als doorgewinterde herindelingsveteraan maken ze hem niks wijs. In De Marne heeft hij het hele proces meegemaakt van het opgaan in de gemeente Het Hogeland. In de gemeente Westerkwartier heeft hij als waarnemend burgemeester de nieuwe organisatie mee helpen opbouwen. Ik hoop dat hij op 1 januari 2021 tevreden kan terugkijken. Dat de gemeente Eemsdelta dan mooi in de startblokken staat en Appingedam daarin sterk is vertegenwoordigd. Dan kan Koos – die nu burgemeester wordt in zijn derde Groningse gemeente (ik denk een record) – ook wel een adviesbureau beginnen: ‘Koos Wiersma, voor al uw herindelingen’.

Gaswinning

Het tweede vraagstuk dat Koos in Appingedam intensief zal bezighouden, is – uiteraard – dat van de gevolgen van de aardgaswinning. Ook daar heeft hij ervaring mee, maar nog niet eerder werkte hij zo diep in het hart van het aardbevingsgebied als hier in Appingedam.

Want ook al wordt de gaswinning afgebouwd, de bevingen zijn niet zomaar verdwenen. Onzekerheid en angst, schade en versterking zullen de komende jaren blijven ingrijpen in het leven van de Damsters. En dus ook in dat van hun burgemeester.

Het is dan zó belangrijk dat zij ook bij Koos hun verhaal kwijt kunnen, dat ze weten dat hij naar hen luistert. Dat hun klachten door gemeentebestuur en raad serieus worden genomen en worden aangepakt. Dat hun schade fatsoenlijk wordt afgehandeld. Dat ze weten waar ze aan toe zijn bij de versterking van hun huizen. Dat er een einde komt aan hun angst en onzekerheid. En vooral: dat hun vertrouwen in de toekomst groeit. Dat door alle aardbevingsellende heen weer perspectief gloort voor hun huis en hun straat, hun stad, hun gezin en hun leven.

‘Ik zou het liefst elke ochtend al mijn inwoners de hand schudden’

Als burgemeester is het je taak niet alleen te luisteren naar de stem van je inwoners, maar die ook luid en duidelijk te laten horen in de verschillende overleggen in de regio en de provincie, bij het Rijk en de NAM, bij alle organisaties en commissies die zich bezighouden met de uitvoering van schadeafhandeling en versterking, het Nationaal Programma Groningen, en overal waar dat verder nodig is.

Ook dat zal Koos met verve doen, dat weet ik zeker. Juist het dichtbij de inwoners zijn, hun ‘burgervader’ en hun spreekbuis zijn, erbij zijn in hun lief en in hun leed: dat alles maakt voor hem het burgemeesterschap zo de moeite waard. ‘Ik zou het liefst elke ochtend al mijn inwoners de hand schudden’, zei je daarover in het Dagblad. Dat vind ik dan weer vrij ver gaan…, maar het gaat om de gedachte erachter. Voor hem doet elke inwoner ertoe. Daarom zal Koos, naast de moeilijke vraagstukken, ook uitkijken naar het ‘gewone’ burgemeestershandwerk: mensen bezoeken, je gezicht laten zien, een praatje maken, ontdekken wat de inwoners van Appingedam bezighoudt en wat hij daarbij voor hen kan betekenen.

Een gezamenlijke toekomst

Gistermiddag installeerde ik in het Westerkwartier de opvolger van Koos Wiersma, Ard van der Tuuk. Hij kreeg een tussentijds applaus omdat hij met veel waardering sprak over zijn voorganger. En verder vergeleek hij mijn werk met dat van een ambtenaar van de burgerlijke stand. Dat vond ik wel een aantrekkelijk beeld.

Over het verdere lot van de burgemeesterssteen doe ik maar geen voorspellingen meer.

Met een gerust hart verbind ik hen aan elkaar. Koos Wiersma is zo eigenwijs om te denken dat hij als burgemeester iets voor de inwoners van Appingedam kan betekenen. Ik ben zo eigenwijs om te denken dat de Damsters ook veel voor hun nieuwe burgemeester kunnen betekenen. Samen gaan ze werken aan kansen voor Appingedam, voor alle inwoners én voor de nieuwe gemeente Eemsdelta, waarnaartoe ze op weg gaan. Een spannend, ingewikkeld, maar ook boeiend avontuur, met hopelijk een goede, gezamenlijke toekomst.

Over het verdere lot van de burgemeesterssteen doe ik maar geen voorspellingen meer. Want je zult zien dat die dan weer niet uitkomen. Toch ga ik er wel vanuit dat Koos de laatste persoon zal zijn die op de steen wordt ingezworen als burgemeester van Appingedam. Hij staat op de steen en legt de ambtseed af. Ik wens hem en zijn vrouw Tiny een hele goede tijd toe in Appingedam!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *