‘Van oafwacht’n is kat doodgoan.’

Vrijdag ontmoette ik de man die zichzelf ‘De gelukkigste man van de Eemshaven’ noemt. Zijn naam is Jurco Bogema. Ik kwam op bezoek bij de gemeente Eemsmond. En die maakte er ook een beetje een bedrijfsbezoek van. Een grijze mobiele unit op het winderige haventerrein. Binnen: een winkeltje met technische spullen en een paar vergaderruimtes. Boogtools. Van Jurco.

Jurco was de eerste leverancier in de Eemshaven. Al die grote bedrijven in de Eemshaven hebben vast wel eens gereedschap nodig. Dus Jurco begon een verhuurbedrijf. En hij liep de deur plat bij bedrijven en overheden. Je gaat natuurlijk niet in je winkel zitten wachten. ‘Van oafwacht’n is kat doodgoan’. De burgemeester van Eemsmond kan het beamen. Na afloop van een vergadering kon je maar zo bij de deur van het gemeentehuis worden aangesproken door Jurco. Die had dan uren op het moment zitten wachten. En hij had een goed aanbod. Dat vond ook de RWE. Op een gegeven moment had Jurco zelfs een winkeltje bij de energiereus in huis.

‘Op school is het met mij nooit wat geworden’, vertelt Jurco. En hij heeft heel veel baantjes gehad, ook in de Eemshaven. Uiteindelijk besloot hij voor zichzelf te beginnen. Het bleek een gelukkige keuze. Naast de verhuur kwam een groothandel. En inmiddels verhuurt Jurco van alles wat bedrijven tijdelijk nodig hebben. Om in te werken en om tijdelijk in te wonen. Bijvoorbeeld bij aardbevingsschade.

‘De Eemshaven heeft me veel gebracht’, stelt Jurco tevreden vast. Dat is te bescheiden. Hij heeft het meeste zelf veroverd door er op af te gaan. En door niet op te geven.