Ten Boer is verloofd


Een plechtig moment bij een feestelijke gebeurtenis. Vandaag beëdigde ik in een buitengewone raadsvergadering Frank de Vries als waarnemend burgemeester van Ten Boer. Bijna dertig jaar geleden kwam hij naar Groningen als piepjong jurist. Hij ging werken bij de vakgroep Staatsrecht en raakte verzeild in de stedelijke politiek. Hij bleef hier, want voor Frank gaat er niets boven Groningen. U begrijpt: ik gebruik hier het woord Groningen in zijn oorspronkelijke betekenis: de provincie. Anders wordt het nog lastig!Dat laatste maakt hem geknipt voor het waarnemend burgemeesterschap van Ten Boer. Want Ten Boer heeft een burgemeester nodig met een warm hart. Die luistert naar de inwoners. Die geïnteresseerd is in wat hen bezighoudt. Die opkomt voor hun belangen.

Geeft hij haar weg?

In een recent interview zei Frank de Vries: ‘Ten Boer is verloofd met Groningen.’ Dat prikkelt toch de fantasie. Want je ziet dan bijna letterlijk de nieuwe burgervader zijn schone dochter naar het altaar brengen. Om een goed huwelijk te sluiten met bruidegom Groningen? Geeft hij haar weg? De parallel is opmerkelijk. Want niet alle dochters zullen door hun vader willen worden weggegeven. En de meeste vaders hebben weinig keus aan wie ze hun dochter weggeven. Hun dochters hebben echt al lang zelf besloten met wie ze trouwen. De keuze is gemaakt. Het is haar leven en haar keuze. Dus zelfs als pa de bruidegom maar matig ziet zitten, dan zit er weinig anders op dan dapper de kerk in te lopen.  

Op dat laatste is in dit geval trouwens weinig kans. Want als er iemand is, die de bruidegom goed kent, dan is Frank het wel. Elf jaar lang was hij actief in de Groninger gemeentepolitiek. Als raadslid, fractievoorzitter, wethouder en loco-burgemeester. Hij heeft de stad en zijn inwoners door en door leren kennen. Met al z’n ups en downs. Hij kent de sterke punten van de stad, maar ook de zwaktes. Hij zal uitstekend in staat zijn om te zien waar Ten Boer en Groningen elkaar kunnen aanvullen en versterken. En om nog even werk te maken van de dingen die niet vanzelf goed gaan.

Waarnemer

Eerder vandaag was ik op het IPO-congres in Emmen. Collega Jozias van Aartsen sprak ons kort toe. Hij werd aangekondigd door de dagvoorzitter. Wat mij opviel was dat hij met zoveel nadruk de waarnemend commissaris van de Koning werd genoemd, dat het ging lijken op een beperking. En er zijn zeker beperkingen. In de tijd, want de waarnemer zit er doorgaans wat korter. En die van het productieproces. Want waarnemer word je niet bij Koninklijk Besluit en met een minder zware procedure. Maar verder is mijn Drentse collega voluit commissaris. En dat kon iedereen vandaag zien!

Wat voor waarnemend commissarissen geldt, geldt ook voor waarnemend burgemeesters. Wie waarnemer wordt, wordt dat met alles er op en er aan. Met alle verplichtingen, bevoegdheden en verantwoordelijkheden. Er is altijd een burgemeester. En soms is dat een waarnemer.

Frank de Vries is de vijfde waarnemer die ik benoem. Dus ik kan inmiddels een beetje overzien hoe het gaat. In alle gevallen was er een gemeenteraad die zich scherp realiseerde dat er iemand benoemd ging worden waarmee ze voorlopig verder moesten. Iemand die de laatste zou zijn die burgemeester is in een gemeente die opgaat in iets groters. En in alle gevallen leidde dat tot een serieus te nemen profielschets met niet misselijke criteria. De vertegenwoordiging van de gemeenteraad is zich zeer bewust van haar verantwoordelijkheid.

Stuurmanskunst

Frank heeft een schat aan ervaring als wetenschapper, politicus, bestuurder en adviseur. En hij geeft blijk van een heldere visie op het openbaar bestuur. Dat moet er zijn ten dienste van de burger. Hij is enerzijds een wetenschapper en een denker. Maar tegelijkertijd ook een bouwer en een praktisch en creatief ingesteld mens.

Ten Boer hoeft niet bang te zijn dat Frank alleen maar op de winkel komt passen. Of een beetje komt pappen en nathouden. Integendeel. Hij houdt niet van stilstand, maar kiest altijd voor ‘reuring’ en vooruitgang. Hij zal samen met Ten Boer werken aan de best mogelijke toekomst voor de gemeente en de inwoners. Hij geeft niks weg, hij onderhandelt.

Natuurlijk zal daarbij niet alleen de fusie met Groningen zijn aandacht vragen. Ten Boer bestaat uit verschillende dorpen, ieder met hun eigen karakter en vragen. Het vergt stuurmanskunst om daar goed doorheen te laveren. Gelukkig ken ik hem als een ervaren roeicoach. Dus dat sturen moet voor hem geen probleem zijn.

Hopelijk voorspoedig

Ten Boer zocht een zwaargewicht, ook vanwege de gevolgen van de aardbevingen, die in Ten Boer hun sporen nalaten. Het hart van het bevingsgebied verplaatst zich langzaam van Loppersum naar Ten Boer. Dat geeft veel gedoe. Dat staat vast. Ook op dat gebied brengt Frank deskundigheid en ervaring mee. Hij staat niet alleen bekend als een bouwer, maar ook als een volhouder. Hij wil resultaten boeken en daar staat hij voor. Dat is hard nodig, juist op dit terrein.

Ten slotte staat hij bekend als een blijmoedig mens, toegankelijk en benaderbaar, en met een gulle lach. Hij is geïnteresseerd in mensen. En hij zal er alles aan doen om binnen de kortste keren zoveel mogelijk mensen te leren kennen. En zich thuis te voelen in Ten Boer. 

Daarom ben ik ervan overtuigd dat Ten Boer samen met Frank de Vries op weg gaat naar een hopelijk voorspoedig huwelijk met de gemeente Groningen. En dat tegelijkertijd ook het huwelijk tussen Ten Boer en Frank zelf er veelbelovend uitziet! Graag feliciteer ik Ten Boer met de nieuwe burgemeester. En feliciteer ik Frank met zijn mooie nieuwe rol. Ik wens hen samen een succesvolle en plezierige periode toe.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *