Voorpret voor Koningsdag


Vandaag hadden burgemeester Peter den Oudsten en ik een vrolijke persconferentie. De Rijksvoorlichtingsdienst had een ultrakort persbericht naar buiten gebracht: “Hunne Majesteiten Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima zijn vrijdag 27 april 2018 aanwezig bij de viering van Koningsdag in Groningen, de hoofdstad van de provincie Groningen.” (De toevoeging was vast om misverstanden te voorkomen.) Daar waren we blij mee. We hadden ze uitgenodigd, maar het is prachtig als ze komen. 


En natuurlijk vergt het meer dan voorpret alleen.

Waanzinnig gaaf

Als de Minister-President zegt dat Nederland een ‘waanzinnig gaaf land’ is, heeft hij vooral gelijk omdat Groningen daar deel van uit maakt. Alle cliché’s zijn waar. Die over pronkjewail en golden raand. Die over een dynamische stad in een prachtige omgeving. Die over de vele gezichten van Groningen. Die over jong en oud. Over geluk en pech in het leven. Maar vooral: die over de streek en de stad waar talloze Nederlanders zo aan verslingerd zijn geraakt, dat ze er soms na jaren weer vol overtuiging thuis komen. 

Niet alle Groningers scheppen makkelijk op over hun regio. Opscheppen (‘snakken’ zou je moeder zeggen) geldt hier niet als een deugd. En nationale aandacht voor Groningen wordt soms gehinderd doordat we in ons piepkleine land leiden aan het misverstand dat tweehonderd kilometer ver is. Dat zou een voordeel kunnen zijn, maar zo zien we het niet. 

Iets moois wordt mooier als anderen meegenieten. We willen Groningen niet voor onszelf houden. We willen onze regio delen met iedereen. We willen laten zien dat we talent hebben. Voor Nobelprijzen. Voor nieuwe energie. Voor samenleven en samenwerken. Voor festivals en voor feestjes. 

Hoofdprijs

Groningen komt pas tot zijn recht als heel Nederland warm van ons wordt! Warm van de sterke kanten van de stad. En van de wijde omgeving. Daarom voelt Koningsdag 2018 als het winnen van de hoofdprijs. Het is een prachtkans om te laten zien wat we in huis hebben. Aan de Koning en zijn gezin en daarmee aan miljoenen Nederlanders. En waarom er niets boven Groningen gaat. Ik was er bij op Koninginnedag 2004. Het massale enthousiasme, van al die Stadjers en 120.000 bezoekers staat me nog steeds bij. Wat een feest!

We verwelkomen de Koning op onze Koningsdag in onze regio. 27 april 2018. We gaan er samen een feestelijke en hartverwarmende dag van maken. De inspiratie is er al. De transpiratie volgt nog: het wordt hard werken in de komende maanden. Nee, we weten nog niet hoe we het gaan aanpakken. Maar één ding weten we wel: het wordt onvergetelijk.  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *