Waarover gaan de Statenverkiezingen?


Het is precies vier jaar geleden. We woonden in Utrecht en ik was niet zo erg bezig met de Statenverkiezingen. Ik wist heus wel dat ze er waren. Er stond een groot verkiezingsbord vlakbij ons huis. Maar ik dacht er niet dagelijks aan, zoals nu. De gemeente liet de stempassen en de kieslijst bezorgen. En ik vouwde de kieslijst open.

Wat voelde ik me dom toen ik mezelf erop betrapte dat ik zocht naar de lijsttrekkers voor de Eerste Kamer. Ik wist heus wel hoe het zat: de Eerste Kamer wordt indirect gekozen door alle Nederlandse Statenleden. Maar de landelijke media brachten alleen de ‘lijsttrekkers’ voor de Eerste Kamer in beeld. En ik was de provincie vergeten.

Tweede Kamerverkiezingen?

Mijn beeld is vast vertekend, want ik ben nu voortdurend bezig met de provincie. Maar ik denk dat het erger is dan vorig jaar. Vanavond debatteerde de Tweede Kamer over het Klimaatakkoord. De woordvoerders verwezen naar de verkiezingen van volgende week. De kiezers moesten voor woensdag weten wat de klimaatplannen voor hun koopkracht zouden betekenen. Het klonk alsof er Tweede Kamerverkiezingen waren. En hoe wonderlijk het ook klinkt: die zijn er niet, komende woensdag. Het gaat over de Staten.

Het schijnt dat het woord ‘provincie’ in het debat drie keer voorkwam.

Vorige week organiseerde RTL een televisiedebat ter gelegenheid van de Statenverkiezingen. Maar de verkiezingen waren hoogstens een decor. Want in dat debat deden uitsluitend mensen mee die bij de verkiezingen van volgende week niet verkiesbaar zijn. Geert Wilders (‘Stem ze weg’) en Lilian Marijnissen (’20 maart is een referendum over Rutte’) bespraken de Haagse politiek. Het schijnt dat het woord ‘provincie’ in het debat drie keer voorkwam. Mij is het niet opgevallen.

En begin deze week legde GroenLinks-leider Jesse Klaver in het Algemeen Dagblad bereidwillig uit dat de Provinciale Statenverkiezingen een tweestrijd waren tussen zichzelf en Forum voor Democratie-voorman Thierry Baudet. Dat had ik op eigen kracht niet gezien. Want geen van beide heren heeft ambitie om plaats te nemen in de Provinciale Staten. Of zelfs maar in de Eerste Kamer.

Kiezen voor Groningen

Het is een feit: helemaal aan het begin van de Statenperiode kiezen de leden van Provinciale Staten gezamenlijk de Eerste Kamer. En voor de Haagse politiek is interessant of het kabinet, dat nu zowel in de Tweede als in de Eerste Kamer steunt op een meerderheid van één stem, straks nog een meerderheid in de Senaat heeft. Maar het is een grove miskenning om te doen alsof het belangrijkste werk voor Statenleden er al na één vergadering op zit.

Statenverkiezingen gaan over de Staten. Over provinciale politiek.

Waarover gaan de Statenverkiezingen? Ik stem omdat Groningen me aan het hart gaat. Ik kies dus voor Groningen. Statenverkiezingen gaan over de Staten. Over provinciale politiek. En over de grote vraagstukken van Groningen. Over de gevolgen daarvan voor Groningers. Dus laat je niks wijsmaken: dáárover gaan de verkiezingen.

Eén gedachte over “Waarover gaan de Statenverkiezingen?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *