‘Paasrapport’ februari 2024, Terugkijken en vooruitzien

De toekomst is nu. Wie dit leest, denkt misschien aan de jaren zestig van de vorige eeuw. De tijd waarover wordt gezegd dat de verbeelding aan de macht was. Of, beter eigenlijk, aan de macht kwam. Maar de leus dat de toekomst nu is, is van alle tijden. Dat besef daalde bij mij in toen ik me voorbereide op de bijeenkomst in Den Haag voor de alumni van de Rijksuniversiteit Groningen.

Toekomstbeeld

Het onderwerp van die bijeenkomst, de aanleiding om elkaar weer eens te zien, was het rapport van de Staatscommissie Demografische Ontwikkelingen 2050. Natuurlijk ging het om landelijke ontwikkelingen, maar het rapport van deze staatscommissie schetst zeker ook een beeld van het Groningen in 2050. En biedt inzichten wat je zou kunnen doen om dat toekomstbeeld te veranderen - als je daar nu mee begint, omdat het toekomstbeeld van deze commissie je wat te somber is en wil ombuigen naar een positiever perspectief.

De toekomst is nu. Met die gedachte zijn we ook met zijn allen aan de slag met de uitwerking van alle maatregelen die worden opgesomd in Nij Begun, de kabinetsreactie op de parlementaire enquête naar de gevolgen van de gaswinning in Groningen. Want hoe wij die maatregelen in de praktijk opzetten, wat inwoners er nu en later van gaan merken - ook dat heeft alles te maken met het idee dat wat wij nu bedenken onze kinderen - en hun kinderen - verder helpt. 

Weten wat je wilt. En wat je je voorneemt om dat te bereiken.

Een toekomst bedenk je mede op basis van het verleden en het nu. Wat je daarvan leert, ervaringen die je goed zijn bevallen. En liefst niet alleen ervaringen. Feiten en cijfers die je goede ervaringen onderbouwen zijn hard nodig. Zodat je de best mogelijke interventies kunt opzetten om wonen en werken in Groningen voor iedereen een beetje prettiger te maken. Om de brede welvaart te laten stijgen.

Een flinke duw

Feiten en cijfers doen er dus toe als je de toekomst hier en daar een flinke duw wil geven. Om die reden denken we niet alleen na over de uitwerking van de Nij Begun-maatregelen. Maar ook wat en hoe we gaan meten of de maatregelen in de praktijk ook het gewenste resultaat boeken. Zodat wij, en de bestuurders na ons, kunnen bijsturen. Weten wat je wilt. En wat je je voorneemt om dat te bereiken. Je kunt alleen aan een betere toekomst werken, als je je er een kunt voorstellen. Ze zeggen dat de weg naar de hel met goede voornemens is geplaveid, maar de weg naar een betere wereld is dat ook.