Een mooie dag voor een veldslag

Bourtange. Vanmorgen. Het is een mooie dag voor een veldslag. Ik sta op de vestingwal. Aan de overkant van de gracht een zijn de kleuren en vaandels van een zeventiende-eeuws leger. Uit alle hoeken van Europa komen zo'n 500 re-enactors voor de 'Slag bij Bourtange'. Vandaag gaat het er heet aan toe.

Allemachtig! Ze hebben heel wat uit de kast gehaald. Mijn werkkleding bestaat de meeste dagen uit een pak. En bij sommige gelegenheden vraag ik me vooraf wel eens af, of ik under- of overdressed zal zijn. Als ik de prachtige kleren van de deelnemers zie, krijgt die vraag een geheel nieuwe dimensie!

De uitslag staat vast. Bourtange blijft in Nederlandse handen

Ik zeg niets te veel, als ik zeg dat ze er klaar voor zijn. Klaar om het rampjaar 1672 bij Bourtange nog eens dunnetjes over te doen. Hoewel... overdoen... De kracht van Kapitein Prott, 350 jaar geleden, was geloof ik vooral dat hij de deuren van de vesting stijf dicht hield.

Ook toen Bommen Berend (die ik vandaag ook persoonlijk heb gesproken) hem een verleidelijk aanbod deed. Dus in het echt kwam het in Bourtange niet tot man-tegen-mangevechten. Dit weekend wordt dat vast anders.

Kampioen

De re-enactors zijn vrij om een minder historisch scenario te volgen. Maar als vertegenwoordiger van de autoriteiten geef ik er in mijn toespraakje een ernstige waarschuwing bij. Want er is één, niet gering, detail bij al die vrijheid. Want het moet wel leuk blijven, natuurlijk. Dus wat er vandaag ook gebeurt, de uitslag staat vast. Bourtange blijft in Nederlandse handen. Was het maar wat vaker zo. Bijvoorbeeld in de sport. Wat er ook gebeurt: wij worden kampioen.
In een heel ander opzicht is Bourtange trouwens ook kampioen. Want of het nu De Telegraaf is, Skyscanner of de ANWB: elke keer eindigt Vesting Bourtange in de top 5 als het gaat om wedstrijd welk dorp het mooiste van Nederland is. Of bovenaan.

Dat is die stad die vlak bij Winsum ligt

De wedstrijd die de ANWB organiseerde, had Winsum als winnaar. En in de aanprijzingen voor leuk uitjes, wees de ANWB daarna op de optie om eens een weekeind naar de stad Groningen te komen. Dat is die stad die vlak bij Winsum ligt.

De lezers van reismagazine Columbus zetten laatst maar liefst drie dorpen in Groningen in hun top-10 van mooiste dorpen in Nederland. Met Bourtange als absolute nummer één. Ik denk niet, dat het nog veel mooier wordt.

Museumdorp

Die lezers hebben natuurlijk helemaal gelijk. Bourtange is erg mooi. Een historische vesting, waar nog 'gewoon' mensen wonen. Echte Groningers. Om te benadrukken: ja, dit is een historische plek. Een museum, zelfs. Maar wel een historische plek die sindsdien niet op slot is gegaan.

En dus is de kans groot dat de re-enactors, straks in de achtertuin van een van de bewoners staan. Voor die inwoners vraag ik hen alvast: maak het nou niet te bloederig. Dat ruimt namelijk zo vervelend op. Hoe dan ook. Ik wens hen dit hele weekend alle plezier van de wereld. Ze hebben er mooi weer bij. En ik hoop dat alle bezoekers net als u genieten.

Van de veldslagen, maar natuurlijk vooral om hier te zijn.

De opening is een parade. Ik mag samen met loco-burgemeester Giny Luth en 'vestingsmanager' Hendri Meendering het defilé afnemen. Samen openen we de Slag om Bourtange. U weet wel, die vesting waar de het dorp Winsum vlak bij ligt.