Een oeuvreprijs voor Ranomi

Even na de middag verscheen het bericht bij RTV Noord: Archeologen doen historische vondst in Sauwerd: 'Dit is wel ongekend' Archeologen vonden in de slotgracht van de voormalige Onstaborg twee joekels van tapkranen, vermoedelijk uit de zeventiende eeuw. Kranen die zoveel capaciteit hadden, dat het volgens de archeologen waarschijnlijk wees op een nabije bierbrouwerij. Waar zou immers anders zoveel water voor nodig zijn? Ik wil me er niet mee bemoeien, maar ik heb een betere verklaring. Het is immers veel logischer dat deze zeventiende-eeuwse kranen wijzen op de aanwezigheid van iets heel anders in Sauwerd. Een zeventiende-eeuws zwembad. Want daarmee valt alles op zijn plaats! Zwemsucces uit Sauwerd.

© Bert Lanting

Ranomibad

We zijn met een klein gezelschap in het Groningse Helperbad. Goede vrienden en oude coaches van Ranomi Kromowidjojo. Zwemvereniging TriVia zet haar erelid in het zonnetje. Vlak voor de bijeenkomst gaf ze nog les aan de jeugdleden. Nu wordt het officieel. Wethouder Inge Jongman kondigt aan dat het wedstrijdbad, waarin Ranomi's succes begon, voortaan het 'Ranomibad' zal heten. En ik mag haar de provinciale sportprijs uitreiken.

Het talent om je talent te ontwikkelen

Topsporters zijn bijzondere mensen. Natuurlijk: ze hebben een groot talent, of aanleg, voor een sport. Maar dat is niet genoeg. Succes komt ook voor uitzonderlijk talentvolle mensen niet vanzelf. Om het ver te brengen heb je ook nog een ander talent nodig. Het talent om je talent te ontwikkelen. Om het beste uit jezelf te halen. Om vol te houden. Om door te gaan als het tegenvalt. Wanneer het pijn doet. Wanneer het meer energie van je vraagt dan je er voor terugkrijgt. Bij blessures. Of tegenvallende resultaten.

Ranomi zwom nog onlangs een persoonlijk record na een jarenlange indrukwekkende reeks van grote successen. Maar ze besloot tot ieders verrassing dat het genoeg was. Haar moeder vertelt me hoe ze vroeger elke ochtend vanuit Sauwerd met haar dochter naar het Helperbad ging. Ze vertelt het vrolijk, maar het moet af regelmatig ook zwaar geweest zijn. Als het donker was en koud.

Gronings

Dát talent dus. Het talent om door te zetten als het niet meevalt. Eigenlijk vind ik dat minstens zo indrukwekkend. En inspirerend. Ieder kind kan dromen over een gouden toekomst als topsporter. Maar weinig mensen kunnen het opbrengen om elke dag opnieuw het beste uit zichzelf te halen. Topsporters kunnen we bewonderen vanwege hun talent in een sport. Maar ze zijn een voorbeeld voor ons als het aankomt op doorzetten.

Op Koningsdag 2018 fietste ze op de Grote Markt

Toegegeven, Ranomi heeft Sauwerd al een tijdje verlaten. En de tijd dat ze werd begeleid door Topsport Noord ligt al even achter haar. Ze werd lid van PSV, iets wat spelers bij onze FC zou worden nagedragen. Maar Ranomi niet. Voor ons bleef ze Gronings. Op Koningsdag 2018 fietste ze op de Grote Markt voor de koninklijke familie om groene stroom op te wekken. Als het even kan, genieten Groningers massaal mee met de prestaties van 'onze' Ranomi.

Voorbeeld

Ranomi maakt ons trots. Ze bereikt de top in de sport. En wat nog indrukwekkender is: ze blijft daar ongelooflijk veel jaren. Een kampioene met stayerskwaliteiten. Drie keer werd Ranomi Kromowidjojo Olympisch kampioen. In 2012 haalde ze een olympische titel. En vele jaren daarna werd ze gewoon nog een keer wereldkampioen. Dat gaat echt niet vanzelf. Het laat zien dat je talent paart aan veel, heel veel, uren trainingsarbeid. En dat je mentaal sterk genoeg bent om dat op te brengen.

Ook als we nog niet weten of het uiteindelijk zal lukken.

Als alles gelukt is, spreekt alles vanzelf. Maar als je er aan begint, als je bezig bent met hard trainen, weet je nog niet dat het uiteindelijk succesvol zal zijn. We laten ons inspireren door topsporters, omdat ze laten zien dat het loont om door te zetten. Ook als we nog niet weten of het uiteindelijk zal lukken.

Zo maakte Ranomi ons niet alleen regelmatig trots, ze gaf ons ook vaak een voorbeeld. Ze heeft met haar inzet laten zien wat ervoor nodig is, wat je als persoonlijkheid mee moet brengen, om jaren te sporten op wereldniveau.  

Beste Ranomi,

Je hebt ons laten zien dat een mens vaak meer kan dan hij of zij denkt.  En ik vind het mooi om te horen dat je nadenkt om juist hiermee verder te willen, in de volgende stap van je leven. Op grond van je ervaring heb je echt iets te vertellen als je mensen gaat begeleiden.

niet voor een incidentele topprestatie, maar voor je hele loopbaan

Je krijgt van ons een ‘oeuvreprijs’. Een prijs, niet voor een incidentele topprestatie, maar voor je hele loopbaan als topsporter. De plaquette die bij deze oeuvreprijs hoort, laat dit allemaal een beetje zien. Hij heeft een dunne spiraal, die de weg naar de top aanwijst.

De kunstenaar heeft er ook mee willen vertellen dat sport niet alleen gaat om winnen. Maar ook om het sporten zelf. Om het plezier dat je dan beleeft. En dat het soms niet gaat, en je in een diep gat terecht kunt komen. Ranomi, ik feliciteer je van harte dat je dat hebt weten te vermijden. Dank je wel voor de mooie momenten en de inspiratie die je ons hebt gegeven. En ik kijk uit naar de inspiratie die je ons in de toekomst nog gaat geven. Namens heel veel Groningers, nee, namens alle Groningers hartstikke bedankt