Eenvoud en verbinding
Simon kwam van het CJIB en de Belastingdienst. En dus gewend aan organisaties die miljoenen mensen dwingen tot betalen. Een verrassende achtergrond voor iemand die terechtkwam bij een organisatie die zich juist toelegt op het geven van geld. De SVB kennen we immers allemaal van de AOW en kinderbijslag. Natuurlijk keert ook de Belastingdienst geld uit. Maar dat zijn toeslagen. En de meningen zijn verdeeld of dat een succes is!
Ik ben voorzitter van de raad van advies van de SVB. En je zou je kunnen voorstellen dat we diep bezorgd waren. Maar zo ging het niet. Want vanaf dag één kregen we een man aan het roer die grote ervaring demonstreerde met overheidsorganisaties die niet alleen robuust en rechtmatig, maar ook menselijk moeten zijn.
op zoek naar manieren om de uitvoering menselijker en begrijpelijker te maken
Een bestuursvoorzitter die het snijvlak van wet en werkelijkheid niet als een hinderlijke zone beschouwde, maar als de plek waar je het verschil kunt maken. Al na honderd dagen lag er een notitie op tafel: "Vernieuwen vanuit Eenvoud en Verbinding". Dat bleek een strategisch plan dat Simon zeven jaar lang consequent heeft uitgevoerd. Hij bleef sindsdien onvermoeibaar op zoek naar manieren om de uitvoering menselijker en begrijpelijker te maken.
Klusjesman
Simon weet van aanpakken. Onder zijn leiding werkte de SVB aan digitale weerbaarheid, pakte ze het niet-gebruik van regelingen aan (hoe goed en professioneel de uitvoering ook is, als mensen hun geld niet ophalen, dan gaat er toch iets mis), en maakte ze meters op het gebied van IT-modernisering. De SVB werd helderder in haar boodschappen aan de politiek. Iets assertiever ook. Niet bot, wel duidelijk: vraag geen dingen die we niet kunnen uitvoeren. Maak het simpeler. Dat helpt enorm in de gesprekken met beleidsmakers, die soms menen dat het heel redelijk is om drie tegengestelde beleidsdoelen tegelijk te realiseren met één muisklik.
En nu gaat hij met pensioen. Zegt men.
Dat Simon zich heeft bewezen als een rots in de branding, bleek ook toen het Rijk wanhopig op zoek was naar wijsheid in de toeslagenaffaire. Er was iemand nodig met kennis van zaken, strategisch inzicht en, bovenal, een sterk moreel kompas. In die stormachtige tijden was Simon een logische keuze. Hij heeft zich in zijn laatste maanden vol overgave ingezet om orde te scheppen in de chaos en om recht te doen aan de slachtoffers. De juiste man om dit te doen. 'When the going gets tough... the tough get going.'
En nu gaat hij met pensioen. Zegt men. Maar ik gok op een “actief pensioen”, zoals dat dan heet. Simon lijkt me nog niet toe aan een rustige oude dag. Mensen met zijn ervaring en visie zijn op veel plekken binnen de overheid hard nodig. Ik voorspel de verstandige en ervaren klusjesman Simon Sibma nog een hoop activiteit.
Simon, dankjewel.
Dankjewel voor je inzet, je visie, je humor. Voor het geduld en de vasthoudendheid waarmee je de complexiteit te lijf ging. Het was mooi om met je samen te werken. De SVB is beter geworden van jouw jaren aan het roer. Iets eenvoudiger. En beter verbonden. Dat is misschien wel het mooiste compliment dat we je kunnen geven.