‘Groningers boven gas’

... was de titel van het rapport van de parlementaire enquêtecommissie gaswinning in Groningen. Het rapport maakte in het vorige voorjaar diepe indruk. ‘Dit is onze laatste kans om het goed te doen’, stelde Premier Rutte, bij de presentatie van ‘Nij Begun’, het antwoord van het kabinet op het leed dat Groningers is aangedaan.

De premier beloofde beterschap tijdens een bijeenkomst met inwoners van Groningen. 'Dit is een ereschuld, dit is de laatste kans om het goed te doen voor de inwoners in het gasgebied', zei Rutte. ‘Het komt er nu op aan. We staan hier met de pet in de hand, we kunnen niet al het leed weghalen. Maar we gaan het anders doen.’

  • Rutte maakt excuses aan Groningen, 22 miljard voor de regio: ‘Dit is onze laatste kans om het goed te doen’, op www.ad.nl

We zijn één lente verder. De Tweede Kamer steunde met de grootst mogelijke meerderheid een voorstel om gaswinning in Groningen wettelijk te verbieden. Zo snel mogelijk. Want alles begint met het wegnemen van de oorzaak: de gaswinning zelf.
 
Maar vandaag zei de VVD-woordvoerder in de Eerste Kamer dat hij nog vragen had over leveringszekerheid. Hij wilde zelfs eerst de behandeling in de Tweede Kamer afwachten van een wet over de 'gasmarkt' (die voorlopig nog niemand gezien heeft).

  • Eerste Kamer stelt besluit over sluiten gaskraan Groningen uit, op nos.nl

En toen kwam het: ‘Laten we niet slechts naar één belang kijken.’ Hij bedoelde het belang van Groningers: ‘In een snel veranderende geopolitieke wereld moeten we ook oog hebben voor leveringszekerheid. In heel Nederland is een grote vraag naar energie.’ Ik was verbijsterd hoe snel ‘Groningers boven gas’ weer is vergeten.

En 'leveringszekerheid'… Dat woord heb ik ooit geleerd van Minister Kamp. En het betekende altijd dat gaswinning belangrijker was dan Groningers. Het is in de afgelopen decennia al vaak het excuus geweest om gewoon door te winnen. Koste wat kost. En het kostte heel veel...

In Groningen zijn vandaag veel mensen geschrokken. Woedend. Geschokt. Of erger nog: cynisch. Net als begin januari, toen het een paar nachten vroor. Toen gingen meteen twee gasputten weer open ‘op de waakvlam’. De gasbuffers waren goed gevuld. Maar ze gingen aan, 'voor het geval dat'. Dát is het belang van een wet die het einde van de gaswinning definitief regelt. Belofte maakt schuld.

'Leveringszekerheid' is een woord met een slechte reputatie. Ik hoop vurig dat de partijen die vandaag – anders dan hun partijgenoten in de Tweede Kamer – aandringen op uitstel, de behandeling van de wet niet verder vertragen. Definitieve sluiting van de gasputten in Groningen is essentieel. Het is aan de Eerste Kamer van deze belofte een wet te maken. Ik doe een klemmend beroep op alle fracties in de Eerste Kamer om dat te doen. Ze hebben geen tijd te verliezen.