Het overkomt wel meer mensen het leven niet langer is te verenigen met het lidmaatschap van onze Staten. Ook wel eens omdat het wettelijk onverenigbaar is – het overkomt veel verse gedeputeerden. Maar deze aanleiding heb ik nog nooit meegemaakt.
Gebiedende wijs
En er is meer historisch. Nog nooit eerder had een provincie een 'eigen' staatssecretaris. Hans Vijlbrief, in veel opzichten de voorganger van Eddie van Marum, beschouwde zichzelf als Staatssecretaris Groningen. Maar hij was Staatssecretaris Mijnbouw. En dat gaf hem een bijzondere betrokkenheid bij onze provincie. Eddie is benoemd tot Staatssecretaris Herstel Groningen. Dat is uniek. En het is een gelukwens waard.
Vandaag nam Eddie van Marum afscheid van Provinciale Staten van Groningen. En ik mocht hem namens Provinciale Staten alle geluk wensen in zijn nieuwe betrekking, die Haags en Gronings tegelijk is. Groningen is onderdeel van Nederland. Dus alle staatssecretarissen zijn ónze staatssecretaris. Maar voor één van hen geldt dat in het bijzonder.
Geen 'Groningenzaken'. Of 'Mijnbouw'. Maar: 'Herstel Groningen'
En er is nóg iets wat nog niet eerder is voorgekomen. De functieomschrijving 'Herstel Groningen' is natuurlijk bewust gekozen. Je kunt het lezen als dat Van Marum belast is met het herstel van Groningen. Maar nog nooit eerder was de portefeuille van een bewindspersoon geformuleerd als een opdracht. Geen 'Groningenzaken'. Of 'Mijnbouw'. Maar: 'Herstel Groningen'. Ik lees het als gebiedende wijs. Geen enkele bewindspersoon in de geschiedenis van Nederland kreeg zo'n duidelijke opdracht als onze Eddie van Marum.
- Staatssecretaris Herstel Groningen, op rijksoverheid.nl
Markant
Onze Eddie. Want de Staten nemen afscheid van een geprofileerd Statenlid. Eddie wist in weinig tijd een stevig profiel op te bouwen. In maart vorig jaar werd hij geïnstalleerd als tweede op de lijst van de BBB. Hij was toen al lang betrokken bij de vorming van de partij. En samen met lijsttrekker Gouke Moes onderhandelde hij na de verkiezingsuitslag over de totstandkoming van de nieuwe coalitie. Ard van der Tuuk begeleidde de informatie en de formatie. Maar de persoonlijke contacten van Eddie van Marum met kandidaat-gedeputeerden speelden een belangrijke rol in de vorming van het college.
Het zou tot juni duren, voordat Eddie van Marum zijn maidenspeech hield. Niet dat hij zich voor die tijd inhield. We hebben het even nageteld. In de Statencommissie voorafgaand aan zijn maidenspeech, voerde het lid Van Marum maar liefst 59 keer het woord over de Transitie Landelijk Gebied. Alleen de voorzitter was vaker aan het woord. Maar dat was meestal om 'De heer Van Marum' opnieuw het woord te geven.
Dat gaat je door het vel
Het was een voorteken van Eddies enorme betrokkenheid. Bij weidevogels. Maar ook bij mensen. In zijn maidenspeech vertelde Eddie over zijn motieven om weer politiek actief te worden - want in een grijs verleden was hij ook al lokaal actief. Dat was: "om te kijken of we de menselijkheid, door begrip voor de werkelijke situatie, en de politieke realiteit weer bij elkaar kunnen brengen. En dat we niet zozeer ons politieke gevecht voorop moeten stellen, maar het doel om met elkáár als volksvertegenwoordigers wat te bereiken."
Statenlid van Marum schuwde de confronterende verhalen niet. Hij had gezien hoe de gaswinning mensen sloopte. Als schade-expert en uitvaartverzorger. Hij vertelde hoe hij een grote, sterke man had zien bezwijken onder de druk. “Hij kon hier niet meer tegen. En hij at niet meer. Uiteindelijk heb ik die man, met 48 kilo nog, uit huis gedragen. Dat gaat je door het vel."
Spreekbuis
We hebben Eddie leren kennen als openhartig, betrokken en verbindend. Toen Meint Kolthof van de Partij voor de Dieren vertrok - je zou zeggen de tegenpool van de BBB - stond Eddie erop om hem persoonlijk toe te spreken. Want meer dan van de politieke scheidslijnen is Eddie van de persoonlijke betrokkenheid.
Eddie wil dingen 'met elkaar' doen
Met die eigenschappen was hij niet alleen een toegankelijk luisterend oor, maar werd hij ook een natuurlijke spreekbuis voor onder andere gedupeerden van bevingsschade. Of van boeren die met stikstofmaatregelen te maken kregen. Eddie wil dingen 'met elkaar' doen. En samen met de Partij voor de Dieren maakte hij zich sterk voor de wildopvang.
Dat 'met elkaar' wordt ongetwijfeld ook het motto van de staatssecretaris Herstel Groningen. Het gaat Eddie niet zozeer om de politieke kunstjes, maar hij wil de menselijkheid en de politieke realiteit bij elkaar brengen, voor alle Groningers die schade in hun huizen hebben en die het vertrouwen in de overheid kwijt zijn geraakt.
Beste Eddie,
Je moet je manifesteren in Den Haag. En je gaat een aantal dagen per week kantoor houden in Groningen. Dus we komen elkaar nog vaak genoeg tegen. Maar vanaf deze plek wil ik onze dank uitspreken voor je bijdrage aan de provinciale democratie.
En je succes wensen in je nieuwe rol. Ik hoop dat je in staat bent een krachtige bijdrage te leveren aan het herstel van Groningen. We kennen elkaar inmiddels een beetje. We delen de ambitie om voor onze inwoners het verschil te maken. En om Groningen ook voor volgende generaties een provincie te laten zijn, waar het goed wonen en werken is. Waar ze volop over kunnen snakk'n. Je krijgt van mij de rituele 'tegel' voor Statenleden die afscheid nemen. En de plechtige belofte dat we elkaar in de komende tijd niet los zullen laten. We wensen je alle succes.
- Partij voor de Dieren, op linkedin.com