'Het wordt pittig'​

'Het is een lange bokswedstrijd.' zegt Wies van 't Slot. 'Dat zullen vast wel meer ondernemers zeggen, maar het is lang om in deze stand te staan.' Ik maakte kennis met Wies in 2019, toen haar online uitzendbureau 365Werk uit Groningen een van de drie finalisten was van de Groninger Ondernemingsprijs. Natuurlijk beloofde ik om een keer langs te komen.

Het virus trok diepe sporen in de uitzendwereld.

Toen het eindelijk zo ver was, was het begin juni. En middenin de coronacrisis. Het virus trok diepe sporen in de uitzendwereld. Ook bij 365Werk. De helft van de omzet was weggevallen. De festivals en grote discotheken die anders vaste klanten waren, hadden nu niemand nodig. Er kwam ook wel werk terug, maar het verlies aan werkgelegenheid was vijf keer zo groot.

365Werk zendt mensen uit, maar is vaak ook werkgever voor die mensen. En die verantwoordelijkheid was voelbaar bij alles wat Wies ons in juni vertelde. Met man en macht was het gelukt om aan iedereen vakantiegeld te betalen. Maar wat komt er nog aan? Hoe wordt de zomer? En komt er een tweede golf?

En hoe is het nu?

We zijn nu een dik half jaar verder. En ik bel Wies om te vragen hoe het er ondertussen mee gaat. Het is een gemengd beeld. De horeca blijft zwaar. We dachten in juni: het wordt zomer. De terrassen stromen weer vol. Het drukste seizoen komt er aan. En dat was helemaal waar. Heel Nederland wilde heel graag een biertje drinken op een zonnig terras.

En ik merk dat het voor hen ook emotioneel steeds zwaarder wordt.

De zomer was prachtig. ‘We hebben een booming kwartaal gehad.’ Maar toen werd het herfst en nu is het winter. En het is meteen veel uitzichtlozer. Het duurt eindeloos lang. In september, aan het einde van het horecaseizoen, schalen we altijd af. Deze keer moest dat uit voorzichtigheid wat steviger. Ik spreek elke dag mensen uit de horeca. En ik merk dat het voor hen ook emotioneel steeds zwaarder wordt. 

De harde commentaren op de corona-maatregelen zijn ook een uiting van eenzaamheid. Deze ondernemers worden hard getroffen. Van hen wordt veel meer gevraagd dan dat ze een mondkapje opzetten. De financiële last van de coronacrisis wordt door een klein aantal mensen gedragen. Wel fijn dat de maatregelen nu voor iedereen zwaar zijn. Want toen de horeca dicht moest en je lange rijen zag voor Bakker Bart, dachten ze: waar doen we het voor? Maar al met al geven de corona-maatregelen veel onzekerheid en spanning. Ook hier natuurlijk. Hoeveel faillissementen en onbetaalde rekeningen levert dit op? Hoeveel uitzendkrachten uit de horeca die we nu nog doorbetalen kunnen we nog elders aan het werk krijgen?

Andere markten

In oktober verloor het uitzendbureau veel werkgelegenheid in musea en scholen. Gebouwen waar overdag niemand komt, hoef je 's avonds niet schoon te maken. Maar 365Werk wist nieuwe markten aan te boren. Eigenlijk hebben we in het laatste kwartaal van vorig jaar op andere markten de verloren omzet weer terugverdiend.

Hoe? ‘Old school sales.’ We benaderen mensen waarvan we weten dat ze het druk hebben. PostNL giert de pan uit. Die kunnen ons goed gebruiken. We bieden onze diensten aan bij zorginstellingen. Die vertellen aan elkaar hoe het bevalt. En zo krijgen we meer klanten. We boren andere markten aan en verbreden daardoor. Zo bouwen we bedrijfsonderdelen die het goed doen. Daardoor kunnen we een stootje hebben.

Maar voor 2021 houd ik mijn hart vast.

Gelukkig leven we in Nederland, want de NOW, waarbij de overheid bijdraagt in de loonkosten, zorgt er voor dat ik toch veel mensen in dienst kan houden. Maar het lukt niet altijd. We betalen het loon van een paar duizend mensen, maar ik heb er ook honderden moeten laten gaan. In een sector met een hoge omzet en krappe marges, kun je je niet veel leegloop veroorloven.

Hoe Wies de toekomst ziet? Op de langere termijn wel positief. Wat er met de horeca gebeurt, weet ik niet, maar we breiden ons uit naar andere markten. Veel van mijn opdrachtgevers zien het belang van flexibiliteit. Die kunnen wij bieden. Maar voor 2021 houd ik mijn hart vast. Met steeds weer nieuwe varianten van het virus. Met steeds weer lock downs. 2021 wordt een hartstikke onzeker jaar. Ons bedrijf redt het wel, maar de komende tijd wordt pittig.