‘Paasrapport’ juli, Kennismaken.

We wisten het van te voren: de nieuwe collegeleden zouden zich, met de zomervakantie in aantocht, maar heel even kunnen inwerken. Vrij snel na hun installatie zou het reces beginnen. De eerste indrukken moesten landen in de vakantieweken. Bliksemsnel wisten we nog een tweedaagse vergadering ‘op de hei’ te organiseren (in Veenhuizen, in gebouwen met stichtelijke opschriften als ‘plichtgevoel’, 'werk en bid' en 'bitter en zoet'.)

De tweedaagse was genoeg om zin te krijgen in de onderlinge samenwerking. Maar die samenwerking vergt natuurlijk nog veel meer gesprekken. En gedeputeerden begonnen kennis te maken met ambtenaren van de afdelingen met wie zij de komende periode veel zullen samenwerken.  Ze hebben geproefd aan wat de grote onderwerpen zijn volgens die afdelingen. En ze hebben op hun beurt verteld welke richting zij op willen. Hoe ze het coalitie-akkoord duiden.  

Hoe lang duurt inwerken? Tot je bent uitgewerkt, denk ik.

Ik heb kunnen zien hoe de leden van het college kennis maakten met de onderwerpen en de hoofdrolspelers in hun portefeuille. Nu de vakantie voorbij is, komt het er op aan. De komende maanden zal het college zijn prioriteiten gaan ordenen. Wat willen we bereiken? Hoe willen we werken, wat komt eerst, wat kan later - en nog veel meer.

Hoe lang duurt inwerken? Tot je bent uitgewerkt, denk ik. Maar de eerste kennismaking is in een vloek en een zucht voorbij. Nieuwe collegeleden blijven maar even nieuw. Nog even, en het nieuwe is ervan af. Dan lijkt het alsof ook zij al een hele tijd aan de slag zijn. Ongeveer zoals het iedereen vergaat na een vakantie: snel terug naar normaal. Na twee dagen werken lijken die vrije dagen al weer helemaal vergeten.

Bezoek van Staatssecretaris Vivianne Heijnen aan Appingedam