'Paasrapport' februari 2025, Gewoon doorfietsen

Terwijl wij ons buigen over het landelijk gebied, financiële tekorten en bestuurlijke wisselingen, speelt zich op het wereldtoneel een geopolitiek drama af. Hoe verhoudt onze Groningse werkelijkheid zich tot deze grotere krachten? En tegen dat ontzagwekkende decor speelden wij ons eigen toneelstuk. Er werd onderhandeld over de vorming van een nieuwe coalitie, maar ondertussen deed het provinciebestuur gewoon wat er moest gebeuren: doorgaan met besturen.

Dat werd deze maand goed zichtbaar bij gedeputeerde Tjeerd van Dekken. Hij maakte bekend dat hij afscheid zou nemen als gedeputeerde. Maar op zijn voorstel besloot het college nog over het uitvoeringsprogramma leefbaarheid 2025 - 2027. Daarin wordt ruim 34 miljoen euro uitgetrokken om te bevorderen dat Groningers meer gezonde levensjaren, hebben, dat ze meer bewegen en sporten, goed wonen, minder armoede kennen en gelijke kansen ervaren.

De Ring Zuid is nog maar amper klaar, maar gedeputeerde Johan Hamster maakte in februari bekend dat de rijksoverheid, de provincie en de gemeente Groningen tot 2040 175 miljoen euro extra gaan investeren in de verbetering van de bereikbaarheid van de westkant van de stad (de “Westflank”) en de verbinding van de stad met de regio Noordwest Groningen. Op de website www.ringwestverbindt.nl zijn alle voorstellen te vinden en geïllustreerd met kaarten en foto’s. En ondertussen werd weer een stuk van de doorfietsroute tussen Assen en Groningen voltooid en er werd geklust aan de 'roos' bij Winschoten. 

We praten, debatteren, wisselen argumenten in moties en plannen.

Provinciale Staten stelden ook deze maand in grote eensgezindheid het gebiedsplan voor de Toekomst van het Landelijk Gebied (TLG) vast, in debat met gedeputeerde Henk Emmens. Stikstof, waterkwaliteit en biodiversiteit zijn uitgegroeid tot grote problemen. Rechterlijke uitspraken beperken de scharrelruimte die overheden nog dachten te hebben in de vergunningverlening. Boeren, natuurorganisaties en beleidsmakers proberen grip te krijgen op een toekomst die steeds onzekerder lijkt. We praten, debatteren, wisselen argumenten in moties en plannen. Ondertussen wordt buiten de urgentie voelbaar in de kwaliteit van de natuur, de afnemende ruimte om vergunningen te verlenen en om onze boeren een toekomst te geven.

En het college bracht op voorstel van gedeputeerde Bram Schmaal een nieuwe concept Omgevingsvisie uit, onder de titel 'Dit wordt Groningen'. De visie bevat ruimtelijke plannen tot 2050. Inwoners, medeoverheden, bedrijven en maatschappelijke organisaties dachten de afgelopen maanden mee over de nieuwe Omgevingsvisie. Provinciale Staten beslissen binnenkort of deze visie ter inzage kan worden gelegd. En daarna kan iedereen er zijn mening over geven. 

Het kan dus. Je werk blijven doen onder uitdagende omstandigheden. En ik denk dat het belangrijk is dat dat gebeurt. En februari bewees dat het kon: doorfietsen, ondanks alles.