Dit jaar is er nog minder dat wijst op een aanstaande ijstijd. Mijn schaatsen hangen rustig in een kast. Voor spijbelen vanwege schaatsen is geen enkele aanleiding. Niet één keer werd mijn wekelijkse roeitocht verhinderd door ijs. Het is rustig in Noordlaren. Wie wil schaatsen, moet dat doen op kunstijs. Kardinge dus, voor de Groningers en Drenten (sinds De Smelt is ontooid).
De noodzaak van kunstijs voor schaatsers gaf eind deze maand een voelbare lading in de Statenzaal. Betrokken leden van schaatsverenigingen (vaak in clubtenue) kwamen naar het provinciehuis om te helpen voorkomen dat Kardinge dichtging. Emotionele pleidooien in een rommelige context: wat kost een nieuwe ijsbaan nou echt? En wie neemt welke beslissingen? Helderheid kregen de schaatsers nog niet, maar hun betrokkenheid maakte zeker indruk.
Nij Begun
Ook verder was er geen gebrek aan beweging in januari. We zijn weer los. De boel is ontdooid. Na een aarzelend begin in de eerste week van januari en de onvermijdelijke nieuwjaarsontvangsten is alles weer gaan stromen. Met Eurosonic Noorderslag raakten we werkelijk op volle snelheid. We zijn weer druk bezig.
‘Kwartiermaker’ Henk Nijboer presenteerde de sociale agenda, een van de twee pijlers van ‘Nij Begun’, de maatregelen die ervoor moeten zorgen dat de volgende generatie Groningers betere kansen krijgt. We praten over een plan voor dertig jaar, sterk geconcentreerd op de kansen voor straks. Na afloop werd Nijboer overladen met complimenten, uit alle delen van onze provincie. Hier kunnen we mee verder.
En het vraagt ook nogal wat van de zittende collegeleden.
Komende maand volgt de tweede presentatie. Want Nij Begun heeft een even grote economische dimensie. Collega-kwartiermaker Jacob Klompien doet binnenkort uit de doeken hoe de economische agenda er uitziet. Hoe benut de voormalige ‘gaskolonie’ de extra middelen uit Den Haag om de ijle economische structuur te versterken? Nog even dus, en we hebben behoorlijk concrete plannen voor de Groningers van morgen en overmorgen.
Nieuw staatsrecht
Ondertussen werken de formerende partijen in Groningen gestaag door aan een nieuwe coalitie. Groningen schreef nieuw staatsrecht in september. De coalitie viel, maar het college bleef zitten. Provinciale Staten namen een motie aan waarin ze de coalitie ten grave droegen, maar het college verzochten de ‘lopende zaken’ te behartigen. De coalitievorming bleek een lastige puzzel. Sindsdien bestuurt GS door, neemt besluiten, doet voorstellen aan Provinciale Staten en verdedigt ze in de Statenzaal. Maar het is allemaal in afwachting van een nieuwe coalitie en een gewijzigd college. En het vraagt ook nogal wat van de zittende collegeleden.
Vier partijen, de BBB, de PvdA, GroenLinks en de VVD hebben na een lange aanloop de handschoen opgepakt en formeren nu een nieuwe coalitie. Bij die besprekingen moeten veel mensen even wachten wat eruit komt. Dat geldt ook voor de commissaris van de Koning. En ja, dat is lastig. In agrarische termen: de broedende kip niet storen.
Terwijl ik dit maandbericht typ, is het februari en ligt er zowaar een beetje sneeuw. Maar het smelt met een rotvaart. Hopelijk brengen de gesprekken over de nieuwe coalitie ons snel een nieuwe lente. En kunnen de vier fractievoorzitters en de formateurs samen ook iets moois presenteren.