De mensen van De Verbinding

Voor altijd verbonden

Alle vaders en moeders weten het: kinderen brengen je soms op plekken waar je niet van had gedacht dat je er zou komen, toen je nog kinderloos was.

 

Het begint met het consultatiebureau, bij veel ouders bekend als 'consternatiebureau'. En dan gaat het van kwaad tot erger. Voor je het weet, vind je jezelf terug op de vroege zaterdagochtend op een winderig voetbalveld. 'Uit tegen SC Loppersum, altijd lastig.'

Er zullen ook ouders zijn die spontaan aan het zwembad denken. Wachten in een warme en vochtige omgeving. Rillende kinderen afdrogen en aankleden. En dan het antwoord op de vraag of je kind al mag afzwemmen. 'Nee, het is beter om nog even verder te lessen.'

Trots

Maar je hebt ook de overtreffende trap. En dat is als je ziet dat je kinderen vanwege een handicap moeilijk aan werk komen. En je dan maar besluit om dat werk zelf te creëren. Door een bedrijf te beginnen, waar je kind met plezier een vak kan uitoefenen. Verbeter de wereld, begin een bedrijf!

En als je als ouder dan dat plezier ziet, die trots, dan is alles goed. Net zoals je eenmaal thuis ook blij bent dat je naar het winderige voetbalveld bent geweest. (5-0 verloren tegen Loppersum.) En in dat lawaaierige zwembad, waar ze naar jouw idee wel erg kwistig met chloor zijn geweest.

Verbeter de wereld, begin een bedrijf!

En zo kan het gebeuren, dat je als twee ouderstellen met een doof kind 'zomaar' aandeelhouder wordt van de Verbinding. Een fabriek voor fabrieken en winkels die aluminium- en houtverbindingen nodig hebben. En waar we allemaal terecht kunnen als we een dakkapel willen. Een fabriek ook, een constructiebedrijf, waar 38 medewerkers terecht kunnen. Van wie er 22 doof of communicatief gehandicapt zijn.

Met twee vestigingen in het Noorden. En met plannen om ook in Rotterdam, Amsterdam en Den Haag een filiaal te starten. Steden, die net als Groningen in het Guyot- instituut een school hebben waar doven onderwijs kunnen volgen.

Ouder

Als ouder weet je ook, dat kinderen groot worden. Sneller dan je denkt. En dat dat betekent, dat je zelf tot je verbazing ouder bent geworden. Zelfs zo oud, dat je gaat nadenken hoe je de toekomst van De Verbinding goed kunt regelen.

...om een beetje in de gaten te houden of het goed gaat

Ik heb het idee, dat het zo is gegaan. En dat de founding fathers (en mothers) de toekomst goed hebben geregeld. Toine stapt eruit en heeft een opvolger. Carola stopt als bedrijfsleider. En Paulus en Co Frumau blijven één dag in de week als vrijwilliger in de buurt omdat ze het zo leuk vinden, maar stiekem natuurlijk ook om een beetje in de gaten te houden of het goed gaat!

De aandeelhouder van De Verbinding is intussen een stichting geworden. Met een bestuur waarvan de leden ooit eens zijn benaderd om eens mee te denken over hoe je dat het beste kunt doen - een ideële, goed draaiende fabriek veiligstellen. Dat vind ik enorm slim. Zo hengel je goede bestuurders binnen.

Idealen

De Verbinding is het levende bewijs van de ongelooflijke trekkracht van idealen. En dat goede ideeën kunnen leiden tot een kerngezond bedrijf. En een steeds beter businessmodel.

Afnemers kunnen met hun aankopen zelfs punten scoren op het gebied van 'social return on investment'. Want De Verbinding staat op de hoogste trede van de prestatieladder Sociaal Ondernemen. Dus wie hier zaken doet, voldoet eigenlijk vrij eenvoudig aan de huidige SROI-eisen.

Als je dat zo weet te regelen, ben je volgens mij een goede ondernemer. Wat misschien begon als handicap, is nu juist een troef. En wat begon als een wild idee, is uitgegroeid tot een succesvol bedrijf. Het kan niet anders, of De Verbinding gaat een mooie toekomst tegemoet. Met medewerkers die er floreren en er hun plek meer dan hebben gevonden.

Afscheid

Het kind is groot geworden en redt het nu zelf. Wat wil je nog meer, als ouders? Beter wordt het niet. Maar afscheid nemen is lastig. Het blijft toch je kind hè! Toine neemt afscheid. Hij is gelauwerd en geridderd. Maar belangrijker nog: hij laat iets prachtigs na.

Iets waarmee hij voor altijd blijft verbonden. Ik wens hem nog veel mooie jaren zonder directe bemoeienis met De Verbinding. En dat geldt natuurlijk ook voor Carola. Co en Paulus wens ik toe dat ze er nog even van genieten.

En ik wens iedereen geluk met een briljante gedachte die voortreffelijk is geslaagd.