Tangverlossing

"Ik ben heel blij dat we eruit zijn. Het heeft ook wel lang geduurd en soms had het iets van een #tangverlossing." Wopke Hoekstra was blij dat het er op zat. De term bleef plakken. Een tangverlossing: ik heb er maar één van dichtbij gezien. De dokter had het eufemistisch over 'lepels'. En we waren daarna hartstikke blij met een prachtig kind.

Blij ben ik ook met het regeerakkoord. 't Kon minder! Daarmee kwam een einde aan de langste informatie in de parlementaire geschiedenis. De titel is even werken: 'Omzien naar elkaar, vooruitkijken naar de toekomst.' Dat omzien naar elkaar betekent dat je elkaar niet met problemen laat zitten die we in Nederland met z'n allen moeten oplossen. Zulke problemen zijn er ook in Noord-Nederland. Maar als je omziet naar elkaar, kijk je ook wat je voor elkaar kunt betekenen. Noord-Nederland biedt fantastische kansen. Hier is de toekomst al begonnen. En ik ben blij dat het regeerakkoord de indruk wekt die kansen te willen benutten. Zware bevalling, mooi kind.

Hier kunnen we het antwoord vinden op de stikstofcrisis. Hier kunnen we Nederland een beslissende stap laten zetten in de klimaatcrisis. Met grootschalige wind op zee, om te zetten in groene waterstof. Onze industrie wil snel vergroenen.

En de leidingen en cavernes liggen hier nog vanwege de gaswinning.

Hier kunnen we ook de woningcrisis aanpakken. Een miljoen extra huizen in de komende tien jaar is een enorme opgave. Hier is ruimte voor heel veel huizen. Ze zijn in trek. Maar je moet ze goed ontsluiten. Dus wat er over de #Lelylijn staat in het regeerakkoord, is hartstikke belangrijk voor heel Nederland.

Ik wens het kabinet, waarvan de formatie nu pas begint, alle succes met het uitwerken van deze mooie voornemens. Dat ook de concretisering iedereen mag bevallen. We zijn vastbesloten om daarbij te helpen, ook als het in de toekomst weer een zware bevalling blijkt te zijn. Want verbindende teksten zijn prachtig. Maar op de uitvoering komt het aan.