De tegenstellingen niet groter maken dan nodig

Hail en zegen. Normaal hadden we ongeveer nu een nieuwjaarsreceptie gehad. Een warme ontvangst voor iedereen die Groningen een warm hart toedraagt. Nu sta ik op een koude winderige plek voor een ultrakort nieuwjaarstoespraakje. Op hoog niveau. Dat wel. Het dak van het Forum.

Ik ben niet zo dol op januari. Wordt elke dag lichter, maar je merkt het nog niet. Het is koud en grijs. De lente lijkt nog ver weg. Mensen kruipen diep in hun jassen. Het valt niet mee om de horizon te zien.

Grote tegenstellingen

We leven in een tijd van grote tegenstellingen. De economie groeit. Maar veel mensen zitten thuis. Vooral jonge mensen ervaren deze tijd als nikserig. We willen eruit. We zijn toch gevaccineerd? En ondertussen zijn er elke dag meer nieuwe besmettingen dan ooit. Het valt niet mee om vooruit te kijken.

Het is ons beloofd. De gaswinning in Groningen stopt zo snel mogelijk. En we houden Den Haag daar aan. Maar het nieuws is dat we daar dit jaar weinig van merken. Dat is hard voor iedereen die dagelijks de gevolgen van de gaswinning ervaart.

Die zijn het waard om voor te knokken.

Is er zicht op vooruitgang? Hier, op het Groninger Forum, zie je de horizon. Bijna de hele provincie. Het is nu gesloten, door Covid. Maar hopelijk kan het snel weer open. Want het is zoals het op de streekbussen stond: ‘Een wijde blik verruimt het denken.’

Hier kun je zien hoe Groningen werkt aan de toekomst van Nederland. Je kunt onze fantastische ziekenhuizen zien, het UMCG en het Martiniziekenhuis. Die zijn het waard om voor te knokken.

Hier kun je de campus zien van de universiteit en de Hanzehogeschool. Waar oud-studenten kleine bedrijfjes beginnen met fonkelnieuwe kennis. Hier zie je de ruimte en ons prachtige landschap. Steeds meer mensen genieten ervan. Want gelukkig ben je in Groningen!

Stippen op de horizon

En in de verte de Eemshaven en de haven van Delfzijl, die nu al aan veel mensen werk bieden, maar straks waarschijnlijk nog aan veel meer. Met een beetje toekomstvisie kun je zien waar straks de Lelylijn een snelle verbinding maakt met de Randstad. Maar als je even geen zin hebt aan stippen op de horizon, kun je vandaag al zien hoe we aan de Grote Markt met een hotel, maar ook hier met het Forum iets nieuws toevoegen aan onze eeuwenoude traditie.

De tegenstellingen niet groter maken dan nodig.

Zo is het ook met 2022. We voegen iets nieuws toe aan wat al bestaat. Voor de een is het een ander huis. Een nieuwe baan. De komst van een kind of een kleinkind. Afstuderen. Laten we elkaar daar een beetje bij helpen. De tegenstellingen niet groter maken dan nodig. Want voor de toekomst van Groningen hebben we elkaar nodig.
We werken aan onze toekomst. In januari nog noodgedwongen vanuit huis. Maar we zullen elkaar weer ontmoeten. In cafés, restaurants en theaters. In school en op\ ons werk. Misschien hier wel. Op het dak van het Forum. Ik vind dat een mooi vooruitzicht!

Ik wens u veul hail en zegen in ’t nije joar.

Bekijk ook de video op YouTube.