De gaskraan toch verder open?

Vrijdagavond bij Nieuwsuur. De sfeer in Groningen is geladen. De laatste brief van Minister Blok van EZK sloeg in als een bom. Extra gaswinning, niet alleen vanwege een vertraagde stikstoffabriek, maar ook omdat de Duitsers extra Gronings gas nodig hebben. Hoe zit dat met de verhouding tussen leveringszekerheid voor Duitsland en de veiligheid van Groningers? Ik had de nieuwe staatssecretaris van Mijnbouw, Hans Vijlbrief, een ontspannener kennismaking met Groningen gegund. Maar hij moet meteen aan de bak.

Jeroen Wollaars stelt de laatste vraag van het item bij Nieuwsuur: "Wat hebt u eigenlijk in handen om te doen als het nieuwe kabinet zou zeggen: we vinden het echt heel vervelend, maar het is eenmalig, het is het laatste jaar, we hebben het beloofd, daarna komt die waakvlamstand waarover u het hebt. Nog één keer schouders eronder het kan niet anders?"

Hij moet nog veel meer oplossen

"We doen dingen in de goede volgorde. De nieuwe staatssecretaris, Hans Vijlbrief, is nog niet eens beëdigd. Ik had hem graag een vriendelijkere introductie in Groningen gegund. Maar hij mag meteen aan de bak. En wat mij betreft komt hij deze week langs om met ons een indringend gesprek te hebben over de gevolgen van deze brief van zijn voorganger. Wat dat hier, bij ons in Groningen, betekent. (…) Hij gaat met ons om de tafel om deze kwestie op te lossen. Ik heb zonet de richting aangegeven waarop wij zullen aandringen. Hij moet nog veel meer oplossen, want met de schadeafhandeling en de versterking loopt het nog lang niet goed. Dus ook dat krijgt hij op zijn bordje. En daarin moet hij echt eens gaan veroorzaken dat mensen worden geholpen. En daarna is hij degene die het gasbesluit gaat nemen. Dat zit niet in deze brief. Dat is een besluit dat hij moet gaan nemen, tenzij hij zegt: ‘bij nader inzien kunnen we met het oude gasbesluit nog prima uit de voeten’."

"Maar ik wil even terug naar wat er gebeurt als hij zegt: het spijt me zeer, maar het kan niet anders. Wat doet u?"
"We beginnen aan de goeie kant. We beginnen met een gesprek. Daarna neemt hij een besluit. En als dat een besluit is dat ons niet bevalt… we hebben een geschiedenis, een ‘track record’, in Groningen, waarin we tot twee keer toe bij de Raad van State hebben geprocedeerd tegen zo’n soort besluit. Wij zijn bereid om als we zeggen: dit besluit is niet goed genoeg, je hebt ons niet overtuigd, om dat opnieuw te doen."

"Dan gaat u naar de rechter?"

"Ja." 

De NOS maakte er het volgende bericht over:

Het is een bericht waar veel Groningers helemaal niet op zaten te wachten: de gaskraan moet toch weer verder open deze winter. Voor René Paas, commissaris van de Koning in de provincie, kwam het besluit als een "duveltje uit een doosje". "We gaan eerst in gesprek met de staatssecretaris", zegt hij. "Maar we zijn bereid om opnieuw te procederen tegen de staat om dit besluit tegen te houden."

"Ik heb niet zo veel aan dit begrip van Rutte en Blok", zegt Paas.

"Ik realiseer me dat het een teleurstelling is voor de mensen in het aardbevingsgebied dat er tijdelijk extra aardgas gewonnen moet worden", zegt demissionair minister van Economische Zaken Stef Blok. "Maar dat is wel onvermijdelijk." Ook premier Rutte begrijpt de teleurstelling, maar zegt dat het niet anders kan."
"Ik heb niet zo veel aan dit begrip van Rutte en Blok", zegt Paas. "Het is het oudste argument dat we kennen. De leveringszekerheid is altijd belangrijker geweest dan de veiligheid van Groningers. Die trekken weer aan het kortste eind."